Ιβάνα Χοφμαν : Η πρώτη δυτική που θυσιάζεται πολεμώντας τον ISIS.

19χρονη γυναίκα, κομμουνίστρια, Γερμανίδα αφρικανικής καταγωγής που κατατάχθηκε εθελοντικά...

| 10/03/2015

Όπως μεταδίδουν πολλά μέσα ευρωπαϊκά και τουρκικά η πρώτη γυναίκα εθελόντρια από χώρα της Δύσης που χάνει τη ζωή της μαχόμενη ενάντια στους ισλαμοφασίστες του ISIS είναι η 19χρονη Iβάνα Χόφμαν (Ivana Hofmann).

Η Ιβάνα Χόφμαν αγωνίστηκε στις βόρειες περιοχές της Συρίας ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος μαζί με μονάδες του Μαρξιστικού Λενινιστικού Κόμματος Τουρκίας που μάχονται στο πλευρό των Μονάδων Λαϊκής Προστασίας (YPG) των Κούρδων της Rojava. Κατά τη διάρκεια της παρουσίας της στις πρώτες γραμμές του μετώπου ήταν γνωστή με το πολεμικό ψευδώνυμο Avaşin Tekoşin Güneş (Αβασίν Τεκοσίν Γκούνες).

H Ιβάνα βρέθηκε στη Συρία 6 μήνες πριν. Ζούσε στο Ντούισμπουργκ της Γερμανίας και είχε αφρικανική καταγωγή. Οι πεποιθήσεις της ήταν μαρξιστικές, διεθνιστικές, αντιιμπεριαλιστικές. Ήταν μέλος του MLKP και όπως δηλώνει (και αυτοσυστήνεται) σε ένα από τα βίντεο όπου εμφανίζεται η ίδια στις περιοχές της Συρίας, γεννήθηκε στη Γερμανία την 1η του Σεπτέμβρη του 1995 και ήρθε σε επαφή με το MLKP το 2011. Κοιτάζοντας προς την κάμερα δηλώνει πως βρέθηκε στην αυτόνομη Ροζάβα “για να υπερασπιστεί την επανάσταση”:

Σκοτώθηκε σε μάχη των δυνάμεων του YPG με τμήματα του ISIS στην περιοχή Tel Tamir στις 3 μ.μ. του περασμένου Σαββάτου σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση του MLKP.

Όπως μεταδίδεται από γερμανικά μέσα όπως η Westdeutsche Allgemeine Zeitung η Ιβάνα έχει αφρικανικές ρίζες και γεννήθηκε και πήγε σχολείο (Aletta-Haniel comprehensive school) στο Duisburg της Γερμανίας.

Σε ένα ακόμη βίντεο όπου εμφανίζεται αρκετούς μήνες πριν, με ένα αυτόματο όπλο στο χέρι και με καλυμμένο το πρόσωπο, δηλώνει πως βρίσκεται μόλις μια εβδομάδα στη Ροζαβα ώστε να παλέψει για την ελευθερία.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το twitter στη μνήμη της θα διεξαχθεί τελετή στο Duisburg στις 14 Μάρτη.

Λίγες μέρες πριν, “η ανθρωπότητα γιόρταζε την ημέρα της γυναίκας”και ίσως σε μεγάλο βαθμό έχει ξεχαστεί πως την ημερομηνία της αυτή η ημέρα (8 Μαρτίου) την χρωστάει σε αγώνες εργαζόμενων γυναικών του προηγούμενου αιώνα που βάφτηκαν στο αίμα.

Η Ιβάνα ή Γκουνές είναι εδώ να το θυμίσει ξανά σε όλους μας. Και αυτό είναι ένα μήνυμα που αφορά τους αγώνες του σήμερα. Το παρακάτω τραγούδι είναι από τα πολλά που μπορούν να συντροφέψουν αυτό το μήνυμα και τη θυσία της:

****

Φωτογραφίες και βίντεο της Ιβάνα Χοφμαν και των διαδηλώσεων προς τιμήν της:

ivana-hoffman

ivanna hofmann

HOFFMAN