Jamoan: "Δεν φτάνει μόνο να ενώνεις διαφορετικές μουσικές, πρέπει να ταιριάζει κιόλας"

Ο πρώην κιθαρίθστας των Active Member σε νέες, πολύ ενδιαφέρουσες περιπέτειες.

| 03/11/2016

Ο Jamoan (κατά κόσμον Άκης Θεοτοκάτος) είναι μία από τις πιο ενδιαφέρουσες και περίεργες ιστορίες εκείνου του κομματιού της ελληνικής σκηνής που συνεχίζει να την ψάχνει. Έγινε κυρίως γνωστός ως “ο κιθαρίστας των Active Member”, δίνοντας το δικό του πολύ ιδιαίτερο στίγμα σε σημαντικές στιγμές του ιστορικού γκρουπ. Υπήρξε υπό μία έννοια γέννημα θρέμμα και αντιπροσωπευτικό στοιχείο του low bap ρεύματος, που ήθελε το χιπ χοπ του μπερδεμένο με άλλα είδη μουσικής, με συνεργασίες και πειραματισμούς. Οι Active Member δεν υπάρχουν πια, τα μέλη τους όμως παραμένουν ενεργά.

Και ο Jamoan είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα που έχει βάλει πλώρη για πολύ ιδιαίτερα και ενδιαφέροντα πράγματα. Κυκλοφόρησε το πρώτο του προσωπικό άλμπουμ , με τίτλο «Απείθεια», τον Δεκέμβριο του 2015, από την ανεξάρτητη δισκογραφική εταιρεία «Ιμάντας», κατατάσσοντας το, ανάμεσα στις καλύτερες μουσικές προτάσεις για την ελληνική εναλλακτική μουσική σκηνή. Όπως είπε ο ίδιος για τον δίσκο: “Η μουσική απελευθέρωση από τα μουσικά στερεότυπα, που προστάζει η hip hop, δημιούργησε ένα νέο μουσικό κύμα, που εντάσσει ροκ και τζαζ ηχοχρώματα, συνδυαζόμενα αρμονικά, με ένα ανεπιτήδευτο κοινωνικό και πολιτικό στίχο.”

Η ανταπόκριση και οι κριτικές, ικανοποίησαν, κάθε προσδοκία, δίνοντας το έναυσμα για νέες μουσικές περιπέτειες, καθώς ο Jamoan, βρίσκεται ήδη στο στούντιο, ηχογραφώντας τον δεύτερο προσωπικό του δίσκο με τίτλο «Η πτώση των θεών». Η πτώση, έννοια διφορούμενη, για τον Jamoan, αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για το επόμενο βήμα του …μία συναυλία, στο IΛΙΟΝ plus, στις 4 Νοεμβρίου. Μαζί του σε αυτό το ενδιαφέρον ταξίδι έχει κάποιους από τους σημαντικότερους μουσικούς της εγχώριας τζαζ και ροκ σκηνής (Κοντραφούρης, Αναστασιάδης, Μπουραζάνης και άλλοι) αλλά και τον παλιό low bap γνώριμο, τον Brak από τα Χνάρια. Εν όψει αυτής της συναυλίας βρεθήκαμε μαζί του για μία σύντομη αλλά πάντα ενδιαφέρουσα συζήτηση:

2

[hr]

Ασχολείσαι με τη μουσική πολλά πολλά χρόνια. Πως θυμάσαι το ξεκίνημα; 

[hr]

Θυμάμαι ότι όταν ξεκίνησα να γρατζουνάω την κιθάρα ένιωθα ότι δεν είναι κάτι προσωρινό η μια φάση σαν πιτσιρικάς που θα περάσει. Ήξερα ότι βρήκα κάτι να με συντροφεύει στο υπόλοιπο της ζωής μου. Χωρίς προσδιορισμό βέβαια, γιατί ήμουν μόλις 15 χρονών περίπου. Ουσιαστικά, η πρώτη επαφή έγινε στα 8 μου χρόνια με την κιθάρα η οποία διακόπηκε μιας η δασκάλα της μουσικής τότε με χαστούκισε που έτρωγα τα νύχια μου! Και όπως ήταν φυσικό ξενέρωσα και σταμάτησα. Και στα 15 πια ξεκίνησα μονός μου. Τεράστια η αποτυχία της δασκάλας γιατί δεν κατάφερε να μου στερήσει τίποτε απ τα δυο!

[hr]

Οι Active Member υπήρξαν αναμφισβήτητα ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της πορείας και της ζωής σου. Τι νιώθεις για το τέλος που έγραψε το γκρουπ λίγους μήνες πριν;

[hr]

Νιώθω ευτυχισμένος που συμμετείχα σε ένα απ τα πιο σημαντικά γκρουπ που πέρασαν απ αυτή τη χώρα -και όχι μόνο-. Άλλωστε αυτό ήταν η αφορμή να ξεκινήσω να παίζω μουσική. Από κει προέρχομαι και είμαι περήφανος για ότι έχω κάνει.

[hr]

Στο τωρινό πρότζεκτ κάνετε βόλτες πάνω κάτω στα μουσικά ηχοχρώματα. Και δεν περιορίζεστε στο χιπ χοπ. Πως και σου βγήκε αυτή η επιλογή; Δεν φοβήθηκες ότι θα ξενερώσει ένα κομμάτι του κόσμου που σε ήξερε από τους AM?

[hr]

Η μουσική από μόνη της είναι βόλτα και ταξίδι. Ούτε ψάχνουμε κάπου να κατασταλάξουμε ούτε και μουσικά απωθημένα βγάζουμε. Είμαστε άνθρωποι που ακούμε διάφορες μουσικές φόρμες χωρίς κόμπλεξ και περιορισμούς. Αυτό που μας χαρακτηρίζει είναι η κοινή μας αισθητική και η αγάπη για καινούργιους μουσικούς δρόμους. Ο καθένας από μας αποτυπώνει την προσωπικότητα του στα τραγούδια με έναν ιδιαίτερο και αρμονικό τρόπο θα έλεγα. Ότι αφορά το hip hop, είχα την τύχη σαν πιτσιρικάς ν ακούσω καλά πράγματα αλλά μέχρι εκεί. Οι επιρροές μου ήταν ροκ και metal κυρίως. Αρχές του 90 και πιο trip hop, πολύ dark wave και thrash! Πολύ. Αν κάποιος περίμενε από μένα να κάνω hip hop, τότε δεν με ήξερε ποτέ. Με τον καινούργιο δίσκο θα καταλάβεις ακριβώς τι εννοώ.

[hr]

1

Πες μας λίγα λόγια για τους μουσικούς με τους οποίους συνεργάζεστε; Πως είναι η συνύπαρξη ανθρώπων που αντιπροσωπεύουν τόσο διαφορετικές μουσικές αφετηρίες και γλώσσες;

[hr]

Είναι τεράστιοι ως μουσικοί αλλά και σαν άνθρωποι. Στα δέκα λεπτά συζήτησης μαζί τους καταλαβαίνεις ότι δεν υπάρχει διαφορετικός δρόμος αλλά δρόμος που δεν είχες ανακαλύψει ακόμα, και τώρα ήρθε η ώρα. Όλες οι μουσικές φόρμες συνδέονται μεταξύ τους ,αρκεί να έχεις τα αυτιά σου ανοιχτά και τη διάθεση να μάθεις και να νιώσεις .Από εκεί και πέρα, είναι θέμα αισθητικής το πως θα βγάλεις την προσωπικότητά σου.

[hr]

Ποιες είναι οι εντυπώσεις σου από τις μέχρι τώρα δισκογραφικές σου απόπειρες – εμπειρίες; Όπως και οι προσδοκίες σου από το νέο δίσκο που ετοιμάζεις;

[hr]

Είναι μαγικό το να γράφεις μουσική. Πριν τελειώσεις το ένα κομμάτι ξεκινάει στο μυαλό σου το δεύτερο .Ψυχοφθόρο αρκετές φορές, κουραστικό επίσης, αλλά υπέροχο πάντα. Ελπίζω για τον καινούργιο δίσκο να βρω τρόπο να τον ακούσει αρκετός κόσμος για να κατανοήσει λίγο τον τρόπο και την χημεία που επικρατεί σε κάθε νότα από διαφορετικούς ανθρώπους με κοινό σκοπό. Πραγματικά νιώθω ότι είναι πρόταση αυτό που κάνουμε και αξίζει την προσοχή του κόσμου χωρίς απαραίτητα να αρέσει.

[hr]

Υπάρχει γενικότερα ένα παιχνίδι ανάμεσα σε διαφορετικά μουσικά είδη τα τελευταία χρόνια. Από την παραδοσιακή μουσική στη λαϊκή και ξανά πίσω σε πιο ροκ, τζαζ, ποπ ηχοχρώματα. Χάνει ή κερδίζει σε μαγεία μια τέτοια μίξη;

[hr]

Αυτό είναι καθαρά θέμα αισθητικής νομίζω. Δεν φτάνει μόνο να ενώνεις διαφορετικές μουσικές, πρέπει να ταιριάζει κιόλας. Ωραία είναι όλα αυτά αλλά πριν κάνουμε τέτοιου είδους πειράματα να μπορούμε να κατανοήσουμε τον κάθε διαφορετικό τρόπο. Τότε έχει αποτέλεσμα.

[hr]

Δώσε μας τώρα αντανακλαστικά, ελληνόφωνους και αγγλόφωνους, μουσικούς ή γκρουπ που θεωρείς ότι σε έχουν επηρεάσει περισσότερο σε αυτό που κάνεις σήμερα στη μουσική.

[hr]

Σιδηρόπουλος, Άσιμος, Καζαντζίδης ,Χατζηδάκις, Χατζής, Ξυλούρης, Τρύπες, Διάφανα Κρίνα, Portishead, Cure, Dead Can Dance, Metallica, Sepultura, Diamanda Galas, Nick Cave, Porcupine Tree, Pink Floyd

[hr]

Στους στίχους και στη γενικότερη παρουσία σου υπάρχει έντονο κοινωνικό και πολιτικό στίγμα. Κατατάσσεις τον εαυτό σου σε κάποιο πολιτικό μετερίζι; Πως βλέπεις αυτά που γίνονται τα τελευταία χρόνια με τον ΣΥΡΙΖΑ; Αποτέλεσε ελπίδα για ένα κομμάτι κόσμου που νιώθει προδομένο… Πως θα το σχολίαζες αυτό;

[hr]

Δεν ανήκω πουθενά και σε κανένα κόμμα ή παρακλάδι .Αν και πιστεύω ότι δεν υπάρχουν κόμματα διαφορετικά. Όλοι Ίδιοι είναι με άλλες μπλούζες. Ο Συριζα δεν κάνει τίποτα διαφορετικό από τους άλλους. Για την ακρίβεια συνεχίζει το έργο της εξόντωσης μας πάρα πολύ καλά. Αυτό που τους κατατάσσει στην μεγαλύτερη κατηγορία ηλιθιότητας και προδοσίας προς τον λαό είναι ότι βρέθηκαν – βρέθηκε σε τέτοιο timing ο καραγκιοζάκος αυτός, όταν πραγματικά ο κόσμος μπήκε στη διαδικασία ότι κάτι μπορεί να γίνει εδώ πραγματικά και ήταν έτοιμος να ακολουθήσει . Μετά από λήθαργο πολλών χρόνων! Για σκέψου! Και φυσικά μετά την εκλογή και τα ιδιαίτερα meeting της εμετικής αυτής παρέας αποφάσισε να μας «σώσει» κι αυτός με τον ίδιο τρόπο που και οι προηγούμενοι φίλοι του χάραξαν: Να μας εξαφανίσουν! Αμ δε όμως. Τέτοια χάρη σε κανέναν.

[hr]

Όλα τα τελευταία χρόνια ανεξαρτήτως συγκεκριμένων πολιτικών αναλύσεων όλοι συμφωνούν ότι ζούμε σε πολύ δύσκολες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες στην Ελλάδα. Πως αυτό επηρεάζει πιο συγκεκριμένα τους μουσικούς και τη μουσική;

[hr]

Σκέψου ότι υπήρχαν μουσικοί και την υποτιθέμενη καλή εποχή που δεν έβγαζαν λεφτά. Δύσκολα βγάζεις λεφτά από τη μουσική ειδικά σήμερα. Η πίτα είναι καλά μοιρασμένη από τους μεγάλους καλλιτέχνες μας και τους ραδιοφωνικούς παραγωγούς τους που λαδώνονται για να σου κάνουν μια συνέντευξη η ένα σποτάκι η οτιδήποτε και αναγκαστικά πρέπει η να κάνεις η τα ίδια πράγματα μ’ αυτούς ή να βρεις τρόπο να γλιστρήσεις απ’το σάλιο στην κολεγιά τους και να είναι χρήσιμος γι’ αυτούς. Δυστυχώς αυτά ξεκινάνε από το ότι δεν υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που να στηρίζουν καινούργια πράγματα και εναλλακτικά από διάφορους χώρους και αυτό έχει συνέπεια να μην φτάνουν ωραία πράγματα στα αυτιά του κόσμου, να τον ιντριγκάρουν ώστε να κατανοήσει ότι υπάρχει και άλλη μουσική πλευρά στην Ελλάδα. Έτσι οι περισσότεροι μουσικοί να ασχολούνται με διάφορες άλλες δουλειές και λιγότερο με αυτό που αγαπάνε. Aπό την άλλη όμως, έχω συναντήσει ανθρώπους του χώρου που στηρίζουν με ανιδιοτέλεια, νέες προτάσεις, και αυτό μου δίνει ελπίδα, ότι κάποια στιγμή, ίσως τα πράγματα να αλλάξουν.

[hr]

Τέλος, τι να περιμένουμε να ακούσουμε στο ΙΛΙΟΝ plus στις 4 Νοέμβρη, στην Αθήνα;

[hr]

Την Παρασκευή θα ακούσετε την «Απείθεια» και θα πάρετε μια γεύση από την καινούργια μας δουλειά με τίτλο «Η πτώση των θεών» που είναι στα σκαριά και μέρα με την μέρα αποκτάει όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον .Σας περιμένουμε την Παρασκευή στο ΙΛΙΟΝ plus

* Αυτή την Παρασκευή ο Jamoan εμφανίζεται στο ΙΛΙΟΝ plus, Πατησίων και Κοδριγκτώνος 17.
Οι πόρτες ανοίγουν στις 21:30 και το εισιτήριο είναι στα 8 ευρώ προπώληση, στα 10 στο ταμείο. 

4

Εδώ η παρουσίαση του πρώτου δίσκου του Jamoan στο “ToPeriodiko.GR”:

Jamoan: «Απείθεια»