Jo Νesbo: Η δίψα

Ο Χάρι Χόλε επέστρεψε!

| 07/04/2017

Ο υπέρτιτλος πάνω από τον τίτλο της έκδοσης γράφει “ο Χάρι Χόλε επιστρέφει” και όσοι διαβάσουν τη νέα περιπέτεια του διάσημου επιθεωρητή είτε θα το σκεφτούν και θα το κρατήσουν για τον εαυτό τους, είτε θα το πουν ξεκάθαρα και φωναχτά: “Ο Χάρι Χόλε επέστρεψε!” και ο ενθουσιασμός θα είναι τέτοιος που θα περιμένουν τη 12η ιστορία. Δεν υπάρχει καμία υπερβολή σε αυτό που γράφουμε κι αυτό είναι η μεγαλύτερη επιτυχία του συγγραφέα. Ο Νέσμπο δεν έφτιαξε απλώς έναν αξέχαστο μυθιστορηματικό ήρωα, αλλά ένα ολόκληρο κόσμο γύρω απ’ αυτόν που συνεχώς αλλάζει. Και είναι αυτή η αέναη εξέλιξη που δίνει το απαραίτητο λούστρο στα βιβλία του πασίγνωστου, πια, νορβηγού συγγραφέα. Η προσμονή και η έκπληξη για το τι θα προσθέσει ο δημιουργός είναι που κάνουν τη διαφορά. Ο Νέσμπο μοιάζει να μη στερεύει από εκπλήξεις και η επιτυχία δεν μπορεί παρά να συνεχιστεί.

Όπως και στα προηγούμενα βιβλία το μοτίβο είναι το ίδιο. Ένας κατά συρροήν δολοφόνος σκορπά τον τρόμο και ο Χάρι Χόλε καλείται να τον συλλάβει. Πάνω σε αυτή τη βάση ο Νέσμπο στήνει τις ιστορίες του, αλλά, φυσικά, δεν είναι αυτό που τις κάνεις άξιες ανάγνωσης. Ο Νορβηγός ξέρει ότι τα πρόσωπα είναι που οδηγούν τον μύθο κι αν δεν εμβαθύνεις σε αυτά, τότε αυτό που θα παραδώσεις θα είναι, στην καλύτερη περίπτωση, αδιάφορο. Έτσι, “γεμίζει” το προφίλ τους με τις πληροφορίες που θεωρεί ότι θα εξυπηρετήσουν καλύτερα την πλοκή και την αφήγηση του. Το κάνει με εξαιρετική οικονομία και στο σημείο που χρειάζεται ώθηση η ιστορία του. Μας δίνει την εντύπωση ότι ακόμα έχουμε πολλά να μάθουμε για τον Χόλε και τους δολοφόνους που κυνηγά. “Παίζει” με τις προσωπικές σχέσεις του ήρωα του και με τη σύνδεση του με αυτούς που πρέπει να εξουδετερώσει. Τονίζει τις αδυναμίες τους γιατί αυτές είναι που τους κάνουν δυνατούς και δίνουν στο μυθιστόρημα την ένταση που απαιτείται.

Ο Νέσμπο δεν ξεχνά κανένα από τα βασικά στοιχεία της αστυνομικής λογοτεχνίας: Αγωνία, δράση, ανατροπές, μυστήριο, αστυνομική ατμόσφαιρα, όλα έχουν τη θέση τους, όπως και το φυσικό περιβάλλον και η επιστήμη της Ψυχολογίας. Οι ψυχικές διαταραχές είναι οι φωτεινοί σηματοδότες στο σκοτεινό σκηνικό του μυθιστορήματος. Εδώ είναι η δίψα για αίμα που ενώνει τον Χάρι Χόλε με τον “Βαμπιριστή”. Υπάρχει ένας δολοφόνος που ο Χάρι δεν κατάφερε να συλλάβει και τώρα τον προκαλεί να το κάνει. Σε αυτό το παιχνίδι κυνηγού-θηράματος θα ξεδιπλωθεί η 11η περιπέτεια του Χάρι Χόλε. Η μετάφραση ανήκει στην Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη και ανταποκρίνεται πλήρως στις απαιτήσεις του Νέσμπο. Αποπνέει φρεσκάδα, ορμή και όλη τη γοητεία της ατμόσφαιρας που φτιάχνει ο Νορβηγός.

“Η δίψα” είναι ένα καλογραμμένο αστυνομικό μυθιστόρημα που θα ενθουσιάσει τους πιστούς αναγνώστες του Νέσμπο και του Χάρι Χόλε, αλλά και όσοι τον διαβάσουν για πρώτη φορά θα καταλάβουν γιατί τόσοι πολλοί έχουν “εθιστεί” στη “NESBOMANIA”. Μάλιστα, σήμερα όλοι οι δρόμοι οδηγούν στα βιβλιοπωλεία. Σήμερα, απόγευμα ή βράδυ, λίγο πριν την επίσημη κυκλοφορία του βιβλίου, σε περισσότερα από 800 βιβλιοπωλεία η μανία για τον Τζο Νέσμπο θα ξεσπάσει μια και οι φίλοι του θα βρεθούν στο βιβλιοπωλείο της περιοχής τους για να αποκτήσουν τη “Δίψα” κι ένα αναμνηστικό δώρο-έκπληξη.

17523557_10156056090763345_3874002374406451794_n

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1980. Σπούδασε αθλητική δημοσιογραφία και παρά την αγάπη και την ενασχόλησή του με τη λογοτεχνία, συνεχίζει να ασχολείται με το αθλητικό ρεπορτάζ. Έχει εργαστεί σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιοφωνικούς σταθμούς, κάνοντας βιβλιοπαρουσιάσεις