Στήλη: Urban Rhytmhs

Klangforum Wien: Mια συλλογικότητα σύγχρονης μουσικής έκφρασης

«Να επαναφέρουμε στη μουσική την αίσθηση του επίκαιρου και του σημαντικού»

| 09/01/2017

Με πάνω από τρεις δεκαετίες ιστορίας, το Klangforum Wien, αποτελείται από 24 μουσικούς που κατάγονται από δέκα διαφορετικές χώρες. Ιδρύθηκε από τον συνθέτη και διευθυντή, Beat Furrer, και έχει ερμηνεύσει περί τα πεντακόσια έργα νέων καλλιτεχνών από όλον τον κόσμο. Με πάνω από εβδομήντα άλμπουμ δισκογραφία – κυρίως αφιερώματα σε συνθέτες – συν δύο χιλιάδες λάιβ εμφανίσεις σε σπουδαία φεστιβάλ σε Αμερική, Ευρώπη και Ιαπωνία.

Ανάλογα με το πρόγραμμά του, το Klangforum Wien διαφοροποιεί τον αριθμό των εκτελεστών ενώ η διεύθυνση του συνόλου είναι συλλογική. Ειδικεύεται στην παρουσίαση λιγότερο γνωστών, αλλά με πολύ ενδιαφέρον, συνθετών, ενώ συνηθίζει να οργανώνει συζητήσεις πριν ή μετά τις συναυλίες καθώς μουσικοί του σχήματος αφηγούνται την προσωπική τους γνώμη και τα συναισθήματα πάνω στη μουσική που ερμηνεύουν. Επίσης, δραστηριοποιούνται στην εφαρμογή εκπαιδευτικών προγραμμάτων με τις τοπικές κοινωνίες των συναυλιών τους. Ούτως, το Klangforum Wien ασχολείται με όλα τα σύγχρονα είδη μουσικής χωρίς αποκλεισμούς και ελιτίστικες προσεγγίσεις.

Το πρόγραμμα που θα ακουσθεί στις 12 Ιανουαρίου στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση περιλαμβάνει έργα από τέσσερεις συνθέτες εντελώς διαφορετικούς μεταξύ τους. Το δωδεκαμελές σύνολο της παράστασης περιέχει αρκετά πνευστά (σαξόφωνο, τρομπέτα κ.α.), έγχορδα (βιολί κοντραμπάσο κ.α.), πιάνο, δυο, καθαρά, κρουστά, ηλεκτρική κιθάρα και ακορντεόν. Ιδού παρουσιάζουμε όπως διαβάσαμε τους τέσσερεις συνθέτες που θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε:

«Τρεις γραμμές διερεύνησης συνυφαίνονται στο έργο του Alberto Posadas (γενν. 1967), Tratado dello inasible (2013): οι λεπτομερείς καμπύλες της θεωρίας των fractals, οι μικροσκοπικές ηχητικές διαφοροποιήσεις των μουσικών οργάνων και οι σχέσεις της μουσικής με την αρχιτεκτονική και τη ζωγραφική.

»O Beat Furrer (γενν. 1954) συνθέτει μουσική που διερευνά καθαρές, αφαιρετικές μορφές. Διατηρώντας στο ελάχιστο συμβολισμούς και εξωμουσικά νοήματα, επικεντρώνεται στις χειρονομίες. Στο Linea dell’orizzonte (2012), αυτές είναι διαστρεβλωμένες σκιαγραφήσεις τους. Ο ιταλικός τίτλος αφήνει ανοιχτό ένα πεδίο ερμηνειών.

»Στο έργο του Μιχάλη Λαπιδάκη (γενν. 1960), με τον τίτλο Howl (2011), ένα οργανικό σύνολο που έλκει τη καταγωγή του τόσο από την τζαζ όσο και από τις «δημοφιλείς» μουσικές συνδιαλέγεται με την ηχογραφημένη φωνή του Allen Ginsberg, που απαγγέλλει ίσως το πιο εμβληματικό ποίημα της γενιάς των beat.

»Η μουσική του Pierluigi Billone (γενν. 1960) αποτυπώνει ένα ιδιαίτερο ηχητικό-τελετουργικό ταξίδι στις εκφραστικές δυνατότητες των οργάνων. Στο Ebe und anders (2014), η τρομπέτα και το τρομπόνι ενσωματώνονται σε ένα σολιστικό υπερόργανο. Στη γραφή του συνδιαλέγονται οι πειραματικές τεχνικές με απόηχους της τζαζ.».

info

Onassis Στέγη/ 12 Ιανουαρίου/ Κεντρική Σκηνή/20:30

Συντελεστές

Διεύθυνση: Bas Wiegers

Olivier Vivarés: κλαρινέτα

Gerald Preinfalk: σαξόφωνο

Anders Nyqvist: τρομπέτα

Kevin Fairbairn: τρομπόνι

Krassimir Sterev: ακορντεόν

Yaron Deutsch: ηλεκτρική κιθάρα

Joonas Ahonen: πιάνο

Björn Wilker: κρουστά

Lukas Schiske: κρουστά

Gunde Jäch-Micko: βιολί

Andreas Lindenbaum: βιολοντσέλο

Michael Seifried: κοντραμπάσο

Παράλληλη δράση

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου

Μετά τη συναυλία, συζήτηση του κοινού με τους συντελεστές

Εισιτήρια

Κανονικό: 7 – 10 – 12 – 15 €

Μειωμένο, Φίλος ή Μικρή Παρέα (5-9 άτομα): 8 – 10 – 12 €

Μεγάλη Παρέα (10+ άτομα): 7 – 9 – 11 €

ΑΜΕΑ & Άνεργοι: 5 €

Συνοδός ΑΜΕΑ: 10 €

Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Βιολογία στην Ιταλία και στην Ελλάδα. Παράλληλα, έπαιξε ως μουσικός παραγωγός σε πολλά ραδιόφωνα για πολλά χρόνια και έγραψε ως μουσικός κριτικός σε μια σειρά περιοδικά. Αυτό συνεχίζει μέχρι και σήμερα.