Στήλη: DiscLab
Νέες μουσικές κυκλοφορίες που διαταράσσουν την κοινή ησυχία (Συλλογική Στήλη)

Kooba Tercu - "Kharrüb": Ηλεκτρικά ξεσπάσματα για αρχέγονα πάθη.

| 14/10/2019

 

Οι Kooba Tercu κυκλοφόρησαν τον ομότιτλο, πρώτο τους δίσκο το 2015 κι έκτοτε έχουν βρεθεί σε μικρότερες ή μεγαλύτερες σκηνές όπως του “Plissken festival 2016”, support act στο sold out live των Goat στο Gagarin αλλά και δίπλα σε μπάντες όπως Acid Mothers Temple, Föllakzoid, Lena Platonos, Circle, Nurse With Wound και Soft Moon. Η heavy και noise φιλοσοφία τους και η πολυσύνθετη προσέγγιση αυτού του ήχου από πλευράς τους καθιστά τις δουλειές τους ένα σίγουρα ενδιαφέρον άκουσμα.

Όταν έφτασε στα χέρια μου το δεύτερο full length άλμπουμ της oμάδας τού Johnny Tercu, το Kharrüb, ήμουν σίγουρος ότι θα ακούσω κάτι γενικά δυνατό, ψυχεδελικό και πειραματικό. Η αλήθεια είναι ότι το Kharrüb τα έχει όλα αυτά, αλλά διακρίνεις κάποια, ας πούμε, ιδιαίτερη συναίσθηση. Πάντως τελειώνοντας το άλμπουμ σκέφτεσαι (τα άλμπουμ είναι όπως οι ταινίες, πρέπει να σε κάνουν να σκέφτεσαι μετά) τι ήταν αυτό που άκουσες. Μια παρέα που γουστάρει να τζαμάρει ελεύθερα και να αφήνεται στη δυναμική της ομάδας; Παίζει κάτι τέτοιο. Οι Kooba Tercu έκλεισαν ένα χώρο για ένα δεκαήμερο και ηχογράφησαν ζωντανά μια σειρά από κομμάτια, κάποια τα δούλευαν καιρό, χωρίς να έχουν αποκτήσει τη τελική τους μορφή και κάποια άλλα που γεννήθηκαν εξ ολοκλήρου εκείνο το δεκαήμερο.

Κρίνοντας όμως το τελικό αποτέλεσμα νιώθεις μια κόκκινη κλωστή να διαπερνά το Kharrüb και αυτή είναι μια απελευθερωτική έκρηξη αρχέγονων παθών και συναισθημάτων που τα διαμεσολαβούν ηλεκτρικά ξεσπάσματα πάνω σε μεθυστικά ρυθμικά μοτίβα. Ρυθμοί σάμπας (Boto) και βοκαλισμοί (Cybele), φαζαρισμένη «παράνοια» πάνω σε στακάτη ρυθμική βάση (Maestur), βύθισμα σε ένα παράξενο σύμπαν (Margarie), φαντάζεσαι τον εαυτό σου σε ένα διονυσιακό χορό χωρίς όρια κάτω από τα άστρα και γύρω από τη φωτιά (Got fire, η κορυφαία στιγμή του άλμπουμ κατά τη γνώμη μου), ενώ παρόμοια συναισθήματα σε κατακλύζουν στη συνέχεια με το Shambles μέχρι να σε λυτρώσει το καθαριστικό του κρεσέντο, για να φτάσεις στο γλυκό φινάλε του California με τα κύματα να χαϊδεύουν τα αυτιά σου και τη μπάντα να σε αποχαιρετά για αυτή τη φορά, με ένα κομμάτι που σου θυμίζει τους Death in Vegas στα καλύτερα τους.

Το Kharrüb κυκλοφόρησε στις 11 Απριλίου 2019, με τη συνεργασία των  δισκογραφικών εταιριών: BodyBlows (Κρήτη), Hominid Sounds (Λονδίνο) και Mafia (Αθήνα).

Kharrüb Credits:
> Recorded by Alex Ketenjian and Ioannis Nikolakopoulos at Ilion Plus
> Designed by Alex Ketenjian, Nick Dimitrakakos, Ioannis Nikolakopoulos
> Mixed by Alexis Bolbassis at Arttracks Studios
> Master by Alex Ketenjian
> Artwork by Bend & Jola818
> All the music and lyrics from Kooba Tercu except “Got The Fire”

Kooba Tercu links:

https://www.facebook.com/KoobaTercu/

https://soundcloud.com/koobatercu

https://koobatercu.bandcamp.com

 

Labels:

>Hominid Sounds – https://www.discogs.com/label/1049310-Hominid-Sounds

>Mafia – https://www.discogs.com/label/466045-Mafia-2

>BodyBlows – https://www.discogs.com/label/263189-Body-Blows-Records

Κατά βάθος θα ήθελε να παίζει μουσική, αλλά επειδή αυτό το τρένο χάθηκε, γράφει για αυτή και βέβαια όχι από επάγγελμα αλλά από πάθος. Έπειτα από πολυετή θητεία σε περιοδικά και εφημερίδες κατέληξε στο απάνεμο(;) λιμάνι του toperiodiko.gr…