La μπάντα de la nada/χορός –ακροβασία.

Λάιβ μιούζικ περφόρμανς από την ομάδα Και ομΩς κινείται

| 08/01/2016

Γράφει: Πηγή Λομποτέση

Τι θα συμβεί αν αφήσεις πάνω σε μια σκηνή μερικά μουσικά όργανα, μια σακούλα μπαλόνια, μια σιδερώστρα, μια στοίβα ανακατεμένα ρούχα, μία καρέκλα κρεμασμένη από το ταβάνι, κάμποσα φωτιστικά και πέντε performers;

Πώς είναι να έρχονται τα πάνω κάτω και οι μουσικοί να συνεχίζουν να παίζουν ακόμα και κρεμασμένοι από μια κούνια;

Πώς θα σου φαινόταν να μπεις σε ένα δωμάτιο και να γίνεις μέρος μιας παράστασης με αρχή αλλά χωρίς τέλος;

 banda1

Για άλλη μια φορά οι «Και ομΩς κινείται» ήρθαν να μας ανοίξουν τη δημιουργική φαντασία τους επί σκηνής. Πιστοί στο πληθωρικό, πυκνό και απλόχερα δοτικό ύφος τους δημιουργούν για πρώτη φορά μία μπάντα, κάτι που, όπως έχει πει η Χριστίνα Σουγιουλτζή, πολλές φορές το ανέφεραν μεταξύ τους αστιευόμενοι. Έχοντας εμφανιστεί πρώτη φορά ως μπάντα το φθινόπωρο, επανήλθαν για έξι παραστάσεις στο θέατρο Αλκμήνη σε μια σχεδόν μεταμεσονύχτια σουρεάλ συνάντηση μουσικής, λόγου, κίνησης και ακροβασίας.

«13 ηχητικά τοπία.
….και κάποια τραγούδια. Μερικές επεξηγήσεις, πέντε διηγήσεις, όλες με καλό τέλος.»

Εκεί που μοιάζει τίποτα να μην είναι λογικό, όμως και τίποτα δεν σε ξαφνιάζει, μια συνεχής εναλλαγή ήχων. Ο λόγος έντονος και ισχυρός, μελωδικός και στην συνέχεια ως απαγγελία. Ξεκινώντας από τον μύθο για τον Έρωτα και την Ψυχή (του Ρωμαίου συγγραφέα Απουλήιου, 2ο αι.μ.Χ) η μπάντα άλλοτε δυναμική και άλλοτε ρομαντική σε προσκαλεί σε μια ατμόσφαιρα βγαλμένη από ταινία. Στον αέρα ταξιδεύουν λέξεις: η «ηδονή» φαίνεται να είναι ο μοναδικός απόγονος του έρωτα και της ψυχής, κανένα «μυστικό», το «βάρος», η «σκιά».

 BANDA5

Ανάμεσα στην συνεχή μουσική που προκύπτει από «μια κιθάρα ηλεκτρική, ένα μπάσο, μια αυτοσχέδια σύνθεση σαν σετ ντραμς, ένα ούτι, ένα ακορντεόν, ένα πολύ μικρό αρμονιάκι, ένα κλαρίνετο και μικρά κατασκευάσματα, που παράγουν εξωτικούς ήχους» βρίσκουν την ευκαιρία οι performers να στηριχθούν ο ένας πάνω στον άλλον, να δοκιμάσουν, να πέσουν, να ξανασηκωθούν. 

Οι εντυπωσιακές ακροβασίες τους στο πανί, στην κούνια αλλά και σε μια ανάποδα κρεμασμένη καρέκλα, οι ικανότητές τους στο τραγούδι και στα μουσικά όργανα, αλλά και οι έντονες καθαρές παρουσίες τους, αναδεικνύουν μία πολυσυλλεκτική ομάδα δημιουργών και ερμηνευτών με διαφορετικές καλλιτεχνικές προελεύσεις (χορός, μουσική, τσίρκο) που κάθε φορά έχουν να μας προτείνουν κάτι νέο αλλά ταυτόχρονα πολύ συνεπές στο μοναδικό τους ύφος.

 banda3

Η εμμονή τους στα αστρικά φαινόμενα, ο αυτοσαρκασμός και το χιούμορ, η άψογη τεχνική, τα εξαντρίκ κουστούμια τους είναι μερικά ακόμα από τα χαρακτηριστικά τους.

Η «La μπάντα de la nada» είναι μία μουσική παράσταση στο σαλόνι του σπιτιού φίλων, σε κερνάει ζεστό κρασί και για 75 λεπτά σε κάνει να αφήνεσαι στις αισθήσεις σου. Οι «Και ομΩς κινείται» φαίνεται να την απολαμβάνουν τόσο πολύ που σε κάνουν να νιώθεις ότι όντως είσαι στο σαλόνι φίλων που έχουν όρεξη για παιχνίδι.

Την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου, η μπάντα μάς προσκαλεί μία τελευταία φορά στο σαλόνι της. Μη φοβηθείτε τις σιωπές, δεν υπάρχει τίποτα κρυφό… Μόνο κέρασμα, μουσική και πρόσκληση στην απόλαυση.

 banda2

«Παραμένουν και πληθαίνουν ήσυχα φωτιζόμενα
Κανένα μυστικό, ευτυχώς τίποτα κρυφό
Πλήρης η διαφάνεια, του ασφυκτικά γεμάτου, τίποτα
Χάθηκε το βάρος.
Έλειψε το σκοτάδι.
Χάθηκαν μαζί του και τα τέρατα
Τα έβαλαν σε δοχεία φορμόλης, για μαθήματα ανατομίας νηπίων.
Και το πηχτό έγινε επιτέλους διάφανο.
Κανένας κίνδυνος.
καμιά σιωπή.
Πουθενά σκιά.
Κανένας φόβος.»

Συντελεστές
Σκηνοθεσία: κι όμΩς κινείται
Κίνηση: κι όμΩς κινείται
Μουσική: Η μουσική της παράστασης κατασκευάζεται και ερμηνεύεται ζωντανά από τους performers:
Αμέντας Γιώργος, Αντωνίου Κλέων, Bentancor Camilo, Μαλκότσης Ερμής, Σουγιουλτζή Χριστίνα
Φως: Bentancor Camilo
Σκηνικός χώρος: Bentancor Camilo

Παρασκευή 8 Ιανουαρίου, ώρα 23.00

Θέατρο Αλκμήνη, Αλκμήνης 8, Πετράλωνα

*Σε εισαγωγικά αποσμάσματα από το κείμενο για την παράσταση «La μπάντα de la nada» των «Και ομΩς κινείται».

**Φωτογραφίες από την σελίδα της ομάδας στο Facebook.