Lava Music Festival: Ο Γλαύκος Σμαριανάκης θα είναι στη Νίσυρο για ένα μουσικό ταξίδι στα νησιά του Αιγαίου
14-20 Ιουλίου 2023, Δημοτικά Ιαματικά Λουτρά Νισύρου
Συνεχίζουμε το ταξίδι μας στο Lava Music Festival στη Νίσυρο, παρουσιάζοντας τους εισηγητές των σεμιναρίων που θα γίνουν στον μοναδικό αυτό τόπο τον Ιούλιο.
Ο Γλαύκος Σμαριανάκης θα εισηγηθεί το εργαστήριο Τραγούδια και Σκοποί τού Αιγαίου, όπου θα μας δώσει την ευκαιρία να συμμετέχουμε σε ένα μουσικό οδοιπορικό από νησί σε νησί, μαθαίνοντας γνωστά και άγνωστα παραδοσιακά τραγούδια-σκοπούς των νησιών του Αιγαίου. Θα δοθεί επίσης η δυνατότητα ανάλυσης τοπικών υφολογικών ιδιωμάτων, τρόπων ανάπτυξης ενός μουσικού προγράμματος, αλλά και σύνθεσης μιας αιγαιοπελαγίτικης ζυγιάς.
Ο Γλαύκος Σμαριανάκης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Ρόδο όπου και ξεκίνησε μαθήματα κλασικού βιολιού στην ηλικία των 6 ετών. Συνεχίζει στο Μουσικό Γυμνάσιο-Λύκειο Ρόδου ενώ συμμετέχει από νωρίς σε ορχήστρες και επαγγελματικά μουσικά σχήματα, μαθητεύοντας δίπλα σε αναγνωρισμένους μουσικούς της Δωδεκανησιακής Παράδοσης όπως ο Γιώργος Χατζηπέτρος και ο Γιάννης Κουλιανός.
Παίρνει πτυχίο κλασικού βιολιού από το Ωδείο Αθηνών και ξενικά να εργάζεται ως βιολιστής αξιδεύει σε πολλά μέρη της Ελλάδας μελετώντας συστηματικά τον ρόλο του βιολιού μέσα στην παραδοσιακή και λαϊκή μουσική. Ταυτόχρονα στην Κρήτη θα σπουδάσει Φυσική στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Σταθμό στην πορεία του θα παίξει η συνεργασία του και το ταξίδι με τους ‘‘ Teatri mobili compagnia Girovago Rondella e Dromosofista ’’, η γνωριμία του με τον Μάριο Παπαδέα καθώς και η μαθητεία του με τον Μαέστρο Αντρέα Τσεκούρα .
Από 2014 εγκαθίσταται στην Αθήνα όπου και εργάζεται ως μουσικός. Είναι ενεργό μέλος μουσικών σχημάτων, έχει συμμετάσχει σε θεατρικές, χορευτικές, τηλεοπτικές και κινηματογραφικές παραγωγές, καθώς και σε πολυάριθμα φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό, συμβάλλοντας έτσι στη μετάδοση και εξέλιξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου.
Το Περιοδικό, ως χορηγός επικοινωνίας, θα βρίσκεται μαζί με το Lava Music Festival σε όλη τη διαδρομή μέχρι και το νησί και θα συνεχίζουμε να σας παρουσιάσουμε συνεντεύξεις εισηγητών των σεμιναρίων για να πάρετε μια γεύση τι θα συμβεί εκεί. Και να προλάβετε να κλείσετε θέση άμεσα!
Δείτε εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα [https://lava.aptaliko.gr/home]
Γλαύκο, κατάγεσαι από τα Δωδεκάνησα κι εκεί ξεκίνησες να αγαπάς τη μουσική και το βιολί. Πώς νιώθεις που συμμετέχεις σε ένα φεστιβάλ που διοργανώνεται στα μέρη σου; Πόση σημασία έχει αυτό για σένα και τον τόπο;
Η καταγωγή μου βαστάει από πολλά μέρη… Οπότε και σε πολλές βάρκες πατάω. Αν ξεκινήσουμε από κει δεν θα βρούμε άκρη. Ας πούμε ότι οι μουσικές μου επιρροές, πολλές φορές μοιάζουν αντιφατικές μεταξύ τους, όμως πάντα απορρέουν και τείνουν να συγκλίνουν προς την έκφραση-δημιουργία μιας συλλογικής μέθεξης. Σίγουρα νιώθω μεγάλη χαρά για τα σεμινάρια που θα λάβουν χώρα για τρίτη χρονιά. Είναι μια φιλόδοξη προσπάθεια η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη! Στην πλειονότητα τους οι συντελεστές είναι φίλοι και άνθρωποι που εκτιμώ βαθιά τόσο για την καλλιτεχνική όσο και για την συνολική υπόσταση τους. Οπότε τι πιο όμορφο από το να τους βλέπω σε ένα περιβάλλον οικείο για εμένα. Τι πιο όμορφο επίσης από το να είσαι μέρος μιας καινούργιας μουσικής κοινότητας!
Εύχομαι μέσα απ’την καρδιά μου αυτή η προσπάθεια να αγκαλιαστεί ουσιαστικά και από τους ανθρώπους του νησιού. Αυτό για μένα θα ήτανε μία πραγματικά μεγάλη επιτυχία με πολλά οφέλη τόσο για τους συντελεστές όσο και για τον τόπο!
Τέλος είμαι πραγματικά χαρούμενος που μας τιμά με την παρουσία του εφέτος ο Χρήστος Τσιαμούλης. Ένας σπάνιος άνθρωπος και δάσκαλος με τον οποίο είχα την χαρά και την τιμή να μαθητεύσω!
Στο δικό σου σεμινάριο από ποια νησιά τού Αιγαίου θα «περάσετε» και με ποιον τρόπο;
Ιδανικά θα κάναμε αυτό το ταξίδι με βάρκα και θα κρατούσε κάνα τρίμηνο. Θα σταματούσαμε σε όλα τα τοπικά πανηγύρια για να κάνουμε “έρευνα πεδίου” ως ακροατές, χορευτές και μουσικοί συντελεστές. Ωστόσο, στο σεμινάριο το ταξίδι θα είναι μουσικό και είναι ανοιχτό σε όλα τα επίπεδα και σε όλα τα όργανα και τις φωνές. Θα μελετηθεί στην ουσία ρεπερτόριο τόσο γραμμένο σε παρτιτούρα όσο και με το αυτί παραδοσιακά…
Μέσα από κοινά μοτίβα, μέσα από σκοπούς διάσπαρτους με μικρές και μεγάλες διάφορες μεταξύ τους, θα επιχειρήσουμε να σχεδιάσουμε και κατανοήσουμε το μωσαϊκό τής Δωδεκανησιακής μουσικής που εκτείνεται από την Κρήτη και τη Μικρασία μέχρι την Κύπρο!