Συνεντεύξεις με συντελεστές από το Lava Music Festival στη Νίσυρο

Τα Ιαματικά Λουτρά στη Νίσυρο μας υποδέχονται στις 18 Ιουλίου για μια μοναδική εμπειρία

| 09/07/2022

Το Lava Music Festival ξεκινάει στις 18 Ιουλίου και μας μεταφέρει για 5 μέρες στα Ιαματικά Λουτρά της Νισύρου, με στόχο να νιώσουμε τη θεραπευτική για το σώμα και τον νου δύναμή τους, μέσα από εργαστήρια μουσικής και κίνησης. Το Περιοδικό είναι προσκεκλημένο και ανυπομονούμε να παρακολουθήσουμε όλη τη διεξαγωγή του Φεστιβάλ από κοντά. 

Δείτε σε αυτό το λινκ την παρουσίαση

Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Μουσικά Εργαστήρια:

– Ρυθμολογία και παραδοσιακά κρουστα με τον Λουκά Μεταξά

– Αραβικό Ταξίμι με τον Δημήτρη Μικέλη

– Άννα Καραμπεσίνη & Αμαλία Παπαστεφάνου: Τα Δωδεκάνησα στη δισκογραφία  φωνητικό εργαστήριο με την Χαρούλα Τσαλπαρά

– Συμπληρώνοντας τα κενά … με τους Παναγιώτη Διαμάντη & Θάνο Μπούρη (μπουζούκι κιθάρα ζυγιά και συνεργασία)

Σωματικά εργαστήρια:

– Τεχνική Alexander για Μουσικούς και Τραγουδιστές με τον Σάββα Κουδουνά

– Body Synthesis με την Αφροδίτη Βέρρου

Πρόσθετες δραστηριότητες:

18/7 Καλωσόρισμα, συζήτηση και μουσική γνωριμία με τους εισηγητές των εργαστηρίων

19/7 Προβολή του Ντοκιμαντέρ: Rebetiko Underground

20/7 Επίσκεψη στον κρατήρα του ηφαιστείου

20/7 Συναυλία των μουσικών της Νισύρου στα Νικιά

21/7 Συναυλία παρουσίασης συμμετεχόντων και JAM στον Εμπορειό

22/7 Body Synthesis & Music

 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε και εδώ. Εμείς ρωτήσαμε τρεις από τους συντελεστές του Φεστιβάλ να μας περιγράψουν τι είναι αυτό που κάνουν και γιατί η συμμετοχή στο LAVA Music Festival είναι μια ιδιαίτερη εμπειρία. H Χαρούλα Τσαλπαρά, πέρα από το εργαστήριο που διδάσκει στη Νίσυρο, είναι και από την ομάδα των ανθρώπων που εμπνεύστηκαν και διοργανώνουν το Φεστιβάλ. Η Αφροδίτη Βέρρου διδάσκει το σωματικό μάθημα του Body Synthesis, ενώ ο Δημήτρης Μικέλης κάνει το εργαστήριο για το Αραβικό Ταξίμι.

 

Χαρούλα Τσαλπαρά 

Πώς ξεκίνησε το Φεστιβάλ;

Ξεκινήσαμε το εγχείρημα του Lava Music Festival για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2021. Η σκέψη είχε ξεκινήσει ήδη από πριν την πανδημία. Τον χειμώνα διενεργούνται εβδομαδιαία εργαστήρια στην έδρα του φορέα μας και ο σκοπός ήταν να μπορούν να μεταφερθούν σε έναν διαφορετικό χώρο και το καλοκαίρι. Διαλέξαμε τη Νίσυρο γιατί πρόκειται για έναν αγαπημένο προσωπικό μας προορισμό που είναι ιδανικός για ενέργειες βελτίωσης του βιωτικού επιπέδου (well being), αλλά και επειδή ο φορέας μας ήδη συνεργάζεται με τον Δήμο Νισύρου τα τελευταία χρόνια.

Ποιος είναι ο βασικός άξονας γύρω από τον οποίο στήθηκε το Lava Music Fetival;

Η κεντρική ιδέα του Lava Music Festival ήταν ο συνδυασμός μουσικών εργαστηρίων και σωματικών εργαστηρίων. Δημιουργείται έτσι ένα πενθήμερο ολιστικής ενασχόλησης με σκοπό να εξασκηθεί το σώμα μαζί με το πνεύμα. Στην ΑΠΤΑΛΙΚΟ ΑΜΚΕ  θεωρούμε ότι τα δύο αυτά περπατούν χέρι χέρι, ειδικά για τους ανθρώπους που εξασκούν επαγγελματικά ή όχι τη μουσική πρακτική. Όσον αφορά τα μουσικά εργαστήρια, επιλέξαμε τη μορφή συνόλων, με σκοπό να μπορούν να συμμετέχουν σε αυτά χειριστές διαφορετικών οργάνων και να έχουν τη δυνατότητα να συμπράττουν μεταξύ τους. Πιστεύουμε ότι η μορφή αυτή δίνει περισσότερα ερεθίσματα στη διάρκεια ενός πενθήμερου εργαστηρίου από την οργανοκεντρική μορφή σεμιναρίου που επικρατεί στα περισσότερα φεστιβάλ παρόμοιου τύπου, λαμβάνοντας πάντα υπόψιν τις ανάγκες των συμμετεχόντων.

Τι σκέφτεστε για τη φετινή διοργάνωση;

Ελπίζουμε να δημιουργηθεί η καλύτερη δυνατή εμπειρία για όσους συμμετάσχουν, και να το πουν και στους φίλους τους! Η καλύτερη διαφήμιση είναι η χαρά στα πρόσωπα την τελευταία μέρα του φεστιβάλ!

 

Αφροδίτη Βέρρου 

Τι είναι το Body Synthesis;

Το Body Synthesis είναι ένα σύστημα άσκησης, στο οποίο προτεραιότητα έχει ο ανθρώπινος οργανισμός ως ενιαία λειτουργική μονάδα. Η προσοχή δε στρέφεται σε μεμονωμένες μυικές ομάδες αλλά στο ανθρώπινο σώμα ως σύνολο. Μια χρήσιμη θεραπευτική μέθοδος για την ενδυνάμωση του σώματος αλλά και την πνευματική χαλάρωση. Ο απώτερος στόχος είναι να εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία ολόκληρου του ανθρώπινου σώματος μέσω της αυτοσυγκέντρωσης, της λειτουργικής προπόνησης αλλά και της προπόνησης σταθεροποίησης στους μύες που το έχουν ανάγκη. Είναι ένα πλήρες σύστημα, φιλικό για κάθε σώμα, που έχει σαν βάση τη Yoga, το Pilates αλλά και το Functional Training με στόχο την προαγωγή σωματογνωσίας. Ενα μάθημα “μίξη” που συνδυάζει όλα αυτά τα στοιχεία με μοναδικά εργαλεία το σώμα, το πάτωμα αλλά και τον ήχο σε μερικές περιπτώσεις.

Τι ιδιαίτερο έχει για σένα η Νίσυρος και ο χώρος που θα διεξαχθούν τα εργαστήρια;

 Ο χώρος των Ιαματικών Λουτρών Νισύρου, μας ενέπνευσε να συνδυάσουμε τις θεραπευτικές ιδιότητες της μουσικής πράξης σε συνδυασμό με την άσκηση του σώματος μας, με τις ιαματικές φυσικές πηγές του νησιού. Σαν αποτέλεσμα, γεννήθηκε η ιδέα το φεστιβάλ να συνδυάζει δύο βασικούς άξονες: τα μουσικά εργαστήρια και τα σεμινάρια ευεξίας. Το Body Synthesis συγκεκριμένα είναι ένα μάθημα που δημιούργησα με στόχο να καλύπτονται όλες οι παράμετροι του “fitness” που καθιστούν τον άνθρωπο υγιή. Ένα μάθημα φιλικό ακόμα και για ανθρώπους που δεν έχουν μεγάλη οικειότητα με τη γυμναστική. Η συμμετοχή των μουσικών Λουκά Μεταξά στα κρουστά, Χαρούλα Τσαλπαρα στο ακορντεόν και Δημήτρη Μικέλη στου ούτι με ένα μαγικό τρόπο μετατρέπει την άσκηση σε ψυχο-σωματική προπόνηση. Μέσα από αυτή τη συλλογική δράση, η μουσική βρίσκει το συλλογικό και ανθρωπιστικό της περιεχόμενο και η άσκηση μετατρέπεται σε τέχνη!!!

 

Δημήτρης Μικέλης

Τι εννοούμε όταν λέμε «ταξίμι» και ποια είναι η ιδιαιτερότητα της αραβικής εκδοχής του; Γιατί επέλεξες να «μιλήσεις» γι’ αυτό στο Lava Festival;

Καταρχάς ο όρος «ταξίμι» προέρχεται από την αραβική γλώσσα και χρησιμοποιείται εξίσου στις μουσικές παραδόσεις της Τουρκίας, του Ιράν και του Ελλαδικού χώρου. Με τον όρο αυτό ονομάζουμε τον μελωδικό αυτοσχεδιασμό με χρήση οργάνου, ενώ για την φωνή αντίστοιχα λέμε «Μαουάλ», ο γνωστός σε εμάς «αμανές». Το γενικό γνώρισμα του ταξιμιού είναι ότι η κίνηση της μελωδίας είναι άμετρη, δεν εντάσσεται δηλαδή σε συγκεκριμένο ρυθμό κατά τη διάρκεια της ανάπτυξής της. Παρ’ όλα  αυτά, στην αραβική μουσική αισθητική, η χρήση σταθερού παλμού είναι ιδιαίτερα εμφανής, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια διάθεση ζωηράδας και ενεργητικότητας που ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες κουλτούρες της ανατολής. Πιστεύω, (πέρα από τα μελωδικά στοιχεία), ότι η ρυθμική αυτή συμπεριφορά δεν είναι αυτονόητα κατανοητή ή πλήρως αποκωδικοποιημένη σε αυτόν που τον ενδιαφέρει η σπουδή του αυτοσχεδιασμού, ενώ εξερευνώντας την, ο μαθητής μπορεί να αντιληφθεί, με την κατάλληλη προσέγγιση, ότι αυτή αποτελεί ένα εξαίρετο εργαλείο για ανεξάντλητη δημιουργία αυθόρμητων μουσικών ιδεών, που ως γνώση μπορεί να χρησιμοποιηθεί τεχνικά σε οποιαδήποτε μουσικό ύφος πέραν του αραβικού.

Πώς θα γίνει όλο αυτό κατανοητό μέσα στο εργαστήριο στη Νίσυρο; Το εργαστήριο απευθύνεται σε ανθρώπους που ενδιαφέρονται, ανεξαρτήτως μουσικής εκπαίδευσης;

Η κατανόηση και εστίαση στις ιδιαιτερότητες του αραβικού αυτοσχεδιασμού στο εργαστήριο «Αραβικό ταξίμι» μπορεί να γίνει δυνατή μεθοδικά με ρυθμική ανάλυση, πολλαπλές δοκιμές από τους μαθητές, και μέσω άμεσης μίμησης επιδείξεων από τον εισηγητή, χωρίς απαραίτητα να απαιτείται υψηλό επίπεδο μουσικής γνώσης ή εμπειρίας, εφόσον και τα παραδείγματα πρέπει να είναι απλά και εύκολα. Θεωρώ ότι το σημαντικότερο που χρειάζεται από πλευράς μαθητή είναι η καλή συγκέντρωση και ετοιμότητα για επαναλαμβανόμενες δοκιμές σύμφωνα με τις διάφορες κατευθύνσεις δοσμένες από τον εισηγητή. Με αυτόν τον τρόπο, οι μαθητές θα μπορέσουν να αναπτύξουν αντανακλαστικά εύκολης και άμεσης δημιουργίας μουσικών ιδεών και περεταίρω εκμετάλλευσή τους σε όλα τα στάδια της πορείας του αυτοσχεδιασμού έως την ολοκλήρωσή του.

Τι το ιδιαίτερο έχει για σένα το Φεστιβάλ αυτό;

Το ιδιαίτερο του Lava Festival για μένα είναι πρώτα από όλα ο έξυπνος συνδυασμός των αντικειμένων ευεξίας και μουσικής όπου και τα δυο υπάρχουν εξ αρχής για να υπηρετούν το ευ ζην. Δηλαδή, την καλή και ισορροπημένη φυσική κατάσταση του σώματος με την καλλιέργεια του πνεύματος στον ίδιο χώρο. Ταυτόχρονα, υπάρχουν προεκτάσεις  δραστηριοτήτων όπως προβολές ντοκιμαντέρ με ποικίλα θέματα κοντά στα αντικείμενα των σεμιναρίων, ανάδειξη τοπικών παραδόσεων και μουσικής από ντόπιους μουσικούς με παρουσία σε πανηγύρια, ανάδειξη της ομορφιάς του νησιού και των ιδιαιτεροτήτων του όπως οι ηφαιστειακοί κρατήρες, οι οικισμοί και τα ιαματικά λουτρά με εκδρομές. Όλα αυτά εντάσσονται προγραμματισμένα ως σημαντικό μέρος των σεμιναρίων και συμβάλλουν στην σφαιρικότητα του σκεπτικού των συντελεστών του L.F. Οι ίδιοι είναι καθ’ ολοκλήρου άνθρωποι με πολύπλευρη καλλιτεχνική ευαισθησία, και με πολύ μεράκι και φαντασία δημιουργούν μια ασύγκριτα όμορφη ατμόσφαιρα για όλους και φυσικά αυτό προσφέρει και σε μένα το βασικότερο κίνητρο να αποτελώ μέρος του. Ως εκ τούτου, και εγώ με την σειρά μου προτείνω ανεπιφύλακτα την εμπειρία αυτή σε όλους αυτούς που αναζητούν κάτι ιδιαίτερο και εποικοδομητικό μες το καλοκαίρι.