Lee Ranaldo και Sancho 003 στην Αίθουσα Λέσχης Παρνασσού - Δευτέρα 27 Οκτωβρίου

Η εναλλακτική κιθάρα των Sonic Youth στην Αθήνα. Μαζί με το "δικό μας" ντουέτο των Φώτη Σιώτα και Κώστα Παντελή

| 24/10/2014

Lee Ranaldo και Sancho 003 / Αίθουσα Λέσχης Παρνασσού / Δευτέρα 27 Οκτωβρίου

Ο Lee Mark Ranaldo δεν ορίζεται απλά σαν κιθαρίστας των Sonic Youth. Διότι πέρα της δημιουργικής προσφοράς του στο γκρουπ που κατέβασε ρολά το 2011, ο νεοϋορκέζος Ranaldo είναι δεινός παραγωγός, συγγραφέας και ηχητικός καλλιτέχνης. Αποτελεί, δηλαδή, μια ιδιαίτερη μορφή στο μουσικό στερέωμα και δεν είναι μόνο ένας μουσικός που ασχολείται με την κιθάρα.

Έτσι κι αλλιώς, ο τρόπος χρήσης της περιλάμβανε πλήθος πειραματισμών και πρωτότυπων ακουσμάτων. Η θητεία του στο εργαστήρι των Sonic Youth με τον έτερο κιθαριστή Thurston Moore και την μπασίστρια Kim Gordon είχε σαν αποτέλεσμα  την ουσιαστική συμβολή του γκρουπ, αν όχι στην δημιουργία του περίφημου No Wave στις αρχές των 80’s, στη συνέχισή του σαν noise rock μαζί με άλλους όπως οι Swans, Lydia Lunch, James White, Elliot Sharp και Lounge Lizards, για να ονομάσουμε μερικούς. Πιο πριν, ο Ranaldo συμμετέχει στα σύνολα του αβανγκαρντίστα συνθέτη Glenn Branca και στα συμφωνικά έργα του με δεκάδες ηλεκτρικές κιθάρες. Εκεί γνωρίζει τον Moore και την Gordon και ιδρύουν τους Sonic Youth για να γράψουν μια σειρά σημαντικούς δίσκους εκ τω οποίων οι έξι πρώτοι θεωρούνται αξεπέραστοι. Αναφερόμαστε σε έργα όπως το «Confusion Is Sex», «Bad Moon Rising», «EVOL» ή το μεγαλειώδες «Daydream Nation». Είναι αυτές ακριβώς οι μουσικές, εμπνευσμένες από το γκαράζ πανκ, τα ηλεκτρικά μπλουζ και τον θόρυβο, που κινητοποιούν, λίγα χρόνια μετά, τη σκηνή του Σιατλ και, βεβαίως, τους Nirvana καθώς ο Cobain θεωρούσε  τους μουσικούς από το Μεγάλο Μήλο μέντορές του.

RANALDO 3

Τούτων δοθέντων, ο Ranaldo ακολουθεί παράλληλη πορεία με τους Youth έχοντας ηχογραφήσει κατά την διάρκεια  όλων αυτών των χρόνων δέκα προσωπικούς δίσκους, παράλληλα με τις συμμετοχές ή παραγωγές του σε έργα άλλων, κυρίως τζαζ πειραματιστών. Μετά το τέλος των Sonic Youth, ο Ranaldo κυκλοφόρησε δυο ενδιαφέροντα άλμπουμ Between The Times And The Tides» / «Last Night On Earth»)- περισσότερο μελωδικής υφής το πρώτο, σε αντίθεση με τις κιθαριστικές εξάρσεις του δεύτερου, πίσω από τα ντραμς του οποίου βρίσκεται ο Steve Shelley των Sonic Youth. Αν χαρακτηρίζαμε τον Ranaldo γλύπτη του ήχου και δη της κιθάρας, καθόλου δεν θα πέφταμε έξω, γιατί είναι αυτή η συνεχής διαμόρφωση ηχητικών δυνατοτήτων και ορίων που χαρακτηρίζει τη δουλειά του. Την οποία θα έχουμε την ευκαιρία  να διαπιστώσουμε στην εδώ συναυλία του με ακουστική κιθάρα. Αν αυτό συνδυαστεί με τον χώρο της Αίθουσας Παρνασσού τότε θα γίνουμε μάρτυρες ενός πολύ σημαντικού μουσικού συμβάντος.

Την συναυλία θα ανοίξουν οι Sancho 003 -το ντουέτο των Φώτη Σιώτα (βιολί, πλήκτρα, φωνή) και Κώστα Παντελή (κιθάρες)- ένα ντουέτο που μας αρέσει να το βλέπουμε λάϊβ. Με δυο δίσκους σε κυκλοφορία -«We Buy Gold» (2009)  και το «Μuzga» (2012)- συνταιριάζουν ηλεκτρονικά και  ακουστικά όργανα με επιρροές από post- rock, τζαζ και παραδοσιακή ελληνική μουσική.

sancho003

Sancho 003

Lee Ranaldo και Sancho 003 / Αίθουσα Λέσχης Παρνασσού / Δευτέρα 27 Οκτωβρίου

Διεύθυνση: Πλατεία  Αγίου Γεωργίου Καρύτση 8, 10561 Αθήνα
Τηλέφωνο: 210.3221917, 210.3225310

Οι πόρτες ανοίγουν στις 20:00
ΠΡΟΣΟΧΗ: ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΤΗΣ ΑΙΘΟΥΣΑΣ ΤΗΣ ΛΕΣΧΗΣ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ, ΟΙ ΩΡΕΣ ΕΝΑΡΞΗΣ (21:00) ΚΑΙ ΛΗΞΗΣ (23:15) ΤΗΣ ΣΥΝΑΥΛΙΑΣ ΘΑ ΤΗΡΗΘΟΥΝ ΑΥΣΤΗΡΑ! ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΑΙΡΗ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΣΑΣ.

Προπώληση: 17 ευρώ

Είσοδος: 20 ευρώ

Κάθε εισιτήριο αντιστοιχεί σε θέση καθήμενου, μη αριθμημένη.

Σημεία προπώλησης: Public, Seven Spots, Παπασωτηρίου, ΙΑΝΟΣ, Reload Stores.

Lee Ranaldo Links:
http://www.leeranaldo.com/
https://www.facebook.com/leeranaldoandthedust
https://twitter.com/leeranaldo

Sancho 003 Links:
http://sancho003.blogspot.com/
https://www.facebook.com/Sancho003

Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Βιολογία στην Ιταλία και στην Ελλάδα. Παράλληλα, έπαιξε ως μουσικός παραγωγός σε πολλά ραδιόφωνα για πολλά χρόνια και έγραψε ως μουσικός κριτικός σε μια σειρά περιοδικά. Αυτό συνεχίζει μέχρι και σήμερα.