IN LIMBO

Μια περφόρμανς "μετέωρη", υπό συνεχή επανεξέταση

| 31/05/2014

Ένας μουσικός και ένας χορευτής, μαζί πάνω στη σκηνή. Η συνύπαρξή τους μπορεί να πάρει απρόβλεπτη μορφή.

Tα σώματα, οι ήχοι, οι φωτισμοί, τα μουσικά όργανα-αντικείμενα, όλα υπηρετούν την αφήγηση μιας ιστορίας που δεν είναι ιστορία, εφόσον δεν έχει αρχή, μέση και τέλος, ούτε αναγνωρίσιμους ήρωες, αλλά συνιστά μια “ανοιχτή” αφηγηματική περιπέτεια, που σε καλεί να τη βιώσεις στο “τώρα”, ως θεατρική πράξη σε εξέλιξη.

“In Limbo”: καμία απόφαση δεν είναι τελειωτική, όλα βρίσκονται υπό συνεχή επανεξέταση. Δεν υπάρχει «τελική εκδοχή»: οι αλλαγές ενσωματώνονται κάθε φορά τη στιγμή που γεννιούνται. Τα σώματα διαμορφώνουν κάθετους και οριζόντιους άξονες, συνθέτουν συμμετρίες, τις διαλύουν, συνομιλούν με τη μουσική ή την αγνοούν, εκτίθενται ή αποσύρονται, μειώνουν ή αυξάνουν τις εντάσεις, αυτοσχεδιάζουν, ψάχνουν έναν τρόπο να υπάρξουν μαζί μέσα στον χώρο χωρίς να έχουν προκαθορίσει το αποτέλεσμα αυτής της σχέσης, η οποία συνεπώς εκλαμβάνεται ως ρευστή, μεταβαλλόμενη, υπό δοκιμασία και σε αναζήτηση: μιας φόρμας, ενός νοήματος, μιας έκλαμψης, μιας στιγμιαίας αισθητικής ικανοποίησης.

Το πείραμα της σύνθεσης είναι το σημαντικότερο ζητούμενο, τόσο για τους περφόρμερς όσο και για το κοινό. Ο ρυθμός, η ατμόσφαιρα, η γοητεία των συνειρμών, η ελεύθερη, υποκειμενική ροή της δράσης, όλα αυτά εμπνέουν ιδανικά τον θεατή να επινοήσει τη δική του ιστορία, ερμηνεύοντας χωρίς περιορισμούς τις εικόνες και τις αισθήσεις που ξεδιπλώνονται μέσα στο οπτικοακουστικό του πεδίο.

 IN LIMBO11

Γεννημένος στην Αθήνα, ο Γιάννης Αντωνίου, σπούδασε στην Κρατική Σχολή Χορού της Αθήνας-Κ.Σ.Ο.Τ. και στην συνέχεια με υποτροφία στη φημισμένη Σχολή της όπερας του Αμβούργου. Στη Γερμανία χόρεψε στης όπερες του Osnabruck, της Βόννης αλλά και σαν guest με το Underwegs Theater στην Xαϊδελβέργη και με το member project to William Forsythe. Μετά από πρόσκληση του διάσημου χορογράφου Alonzo King ταξίδεψε στο Σαν Φρανσίσκο της Αμερικής όπου χόρεψε σαν σολίστας με την ομάδα του Lines Ballet αλλά και την ‘Οπερα του Σαν Φρανσίσκο. Το 1998 δημιούργησε τον καλλιτεχνικό οργανισμό KUNST-STOFF όπου ως καλλιτεχνικός διευθυντής της τιμήθηκε με το Goldie Award. Ο Γιάννης Αντωνίου, ένας διεθνώς καταξιωμένος χορογράφος, έχει δημιουργήσει έργα για ομάδες χορού/όπερα και ταινίες και σαν έμπειρος δάσκαλος διεξάγει σεμινάρια και masterclasses σε πανεπιστήμια της Αμερικής και της Ευρώπης. Τα έργα του έχουν περιοδεύσει στις ΗΠΑ, στη νότια Αμερική και στην Ευρώπη με εξαιρετικές κριτικές. Το 2010 δημιούργησε τον Εικαστικό Χώρο Τεχνών KUNST-STOFF arts, που βρίσκεται στο κέντρο του Σαν Φρανσίσκο, όπου εκτός από τον ίδιο, διακεκριμένοι καλλιτέχνες έδωσαν την παρουσία τους όπως η Meg Stuart, Julie Anne Stanzak, Sara Shelton Man, Tomi Paasonen και Tony Rizzi. Εδω και 12 χρόνια συνεργάζεται με το Θέατρο Dock11 του Βερολινου. www.kunst-stoff.org

Ο Μίνως Μάτσας ζει και εργάζεται στην Αθήνα  και στο Λος Άντζελες . Σπούδασε στο Juilliard School of Music και στο Ορφείο Ωδείο. Έχει γράψει μουσική και τραγούδια για τον κινηματογράφο, το θέατρο, για σύγχρονο χορό καθώς και για ορχηστρικά σύνολα. Η μουσική του έχει βραβευτεί στην Ελλάδα και στην Αμερική.   Το 2006 και το 2008 πήρε το Κρατικό Βραβείο Μουσικής για τα soundtrack των ταινιών  “Eduart”  και  “Σκλάβοι στα δεσμά τους”. Έχει παρουσιάσει την κινηματογραφική του μουσική στη Metropolitan Opera (“The Parthenon” σε σκηνοθεσiα Κώστα Γαβρά και στο Alice Tully Hall (“Diary of a Lost Girl”) στη Νέα Υόρκη. Στις τελευταίες του δουλειές περιλαμβάνονται το soundtrack της ταινίας “Undisputed ” ( Warner Brothers), η μουσική για την παράσταση χορού “Ρεμπέτικο”, που παρουσιάστηκε με επιτυχία στο Σαν Φρανσίσκο και στο Βερολίνο, η μουσική για την τηλεοπτική σειρά “Το Νησί” καθώς και για τις αριστοφανικές κωμωδίες “‘Ορνιθες” και “Ειρήνη” για το Φεστιβάλ Αθηνών.

IMG_0492

Σύλληψη-σκηνοθεσία: Γιάννης Αντωνίου, Μίνως Μάτσας

Συμμετέχουν: Γιάννης Αντωνίου, Μίνως Μάτσας

Στις 10 Ιουνίου 2014, στο Σύγχρονο Θέατρο, Ευμολπιδών  45, Γκάζι.

Ώρα έναρξης: 21:00, Διάρκεια: 60’. Τιμές εισιτηρίων: 15 Ευρο. Τηλέφωνο κρατήσεων: 210346438

IN LIMBO from Yannis Adoniou / KUNST-STOFF on Vimeo.