M.A.t.E. : Συνέντευξη | Για τις μουσικές συναντήσεις στα όρια

Λίγο πριν το live τους στην Αθήνα στις 28 Δεκέμβρη στο ΙΛΙΟΝ plus

| 27/12/2017

Οι M.A.t.E επιστρέφουν στην Αθήνα λίγο πριν την φυγή του 2017 για ένα ακόμη σκοτεινό και οριακό live. Την Πέμπτη 28 Δεκέμβρη ανεβαίνουν στη σκηνή του ΙΛΙΟΝ plus, έχοντας στις αποσκευές τους πολλή ενέργεια και καινούριο υλικό. Λίγο πριν ανέβουν στη σκηνή μιλήσαμε μαζί τους για το τι θα ακούσουμε για τα σχέδιά τους, τη χρονιά που φεύγει, για το Dune, τα μυρμήγκια και άλλα ενδιαφέροντα.


Το γεγονός ότι συνδυάζετε αναλογικό με ψηφιακό ήχο, βασιζόμενοι σε ένα σχετικά ευρύ φάσμα μουσικών ειδών ενδεχομένως σας δίνει μια παραπάνω δημιουργική ελευθερία. (**) Τι να περιμένουμε από τους Μ.Α.t.E. στις 28 Δεκέμβρη ; Και τι περιμένετε αντίστοιχα εσείς, από το αθηναϊκό κοινό;


Είναι πολύ σημαντική η ευελιξία και οι απεριόριστες δυνατότητες του ψηφιακού ήχου, ενώ ο αναλογικός έχει το δυναμισμό της ζωντανής διάδρασης και της εναλλαγής. Γενικά, στους M.A.t.E οι φυσικοί ήχοι ενισχύονται επίσης με ψηφιακό τρόπο, όπως triggers στα drums και εφέ στη φωνή, ώστε να ενσωματώνονται περισσότερο στο σύνολο, δημιουργώντας ένα αμιγές αισθητικά αποτέλεσμα. Στις 28 Δεκέμβρη θα παίξουμε ένα δυναμικό και ηλεκτρισμένο live, καθώς δεν μπορούμε μάλλον να παίξουμε αλλιώς και από τους Αθηναίους περιμένουμε να αφεθούν και χορέψουν πολύ, όπως μας έχουν συνηθίσει.


Λένε πως η «αλήθεια» προκύπτει από τις αντιφάσεις. Θα θέλαμε να μας αναφέρετε, καθένα από τα μέλη, δύο εκ διαμέτρου αντίθετες, φαινομενικά έστω, μουσικές του επιρροές.


Μαρία: Όταν ήμουν μικρή εξασκήθηκα στο τραγούδι προσπαθώντας να ξεπατικώσω φωνητικές γραμμές της Mariah Carrey ή της Alicia Keys, κάτι που αργότερα μεγαλώνοντας σίγουρα ήρθε σε αντίφαση με τα εφηβικά μου ακούσματα που ήταν πχ, ο Serj Tankian των S.O.A.D και ο Jonathan Davis των KoRn. Θωμάς : Sepultura – Miles Davis Αδάμ : Kyuss – sisters of mercy.


Πως βλέπετε αυτό τον καιρό τα πράγματα όσον αφορά τη μουσική σκηνή της Θεσσαλονίκης ή/και συνολικά της εγχώριας σκηνής; και ιδιαίτερα στον ηλεκτρονικό ήχο;


Έχουμε κάποια πολύ δυνατά σχήματα επάνω, που βγάζουν την πόλη ασπροπρόσωπη σε Ελλάδα και εξωτερικό. Οι δυνατότητες έκφρασης δεν είναι αυτές που θα θέλαμε πρακτικά, λόγω της γενικότερης δύσκολης κατάστασης που περιορίζει τα πάντα. Υπάρχει μεγάλη δυσκολία στη μετακίνηση συγκροτημάτων για live, ειδικά στην επαρχία και έτσι δεν παίζουμε τόσο συχνά όσο μπορούμε εκτός έδρας. Όσον αφορά την ηλεκτρονική μουσική, σίγουρα στην Ελλάδα δεν είναι και μάλλον θα αργήσει πολύ να γίνει δημοφιλής σε μεγάλες μάζες. Αυτό δεν επηρεάζει τη δική μας δουλειά και δημιουργία, καθώς φτιάχνουμε τη μουσική που θέλουμε να ακούμε εμείς οι ίδιοι αρχικά.


Σε ποια φάση βρίσκεστε δημιουργικά ή δισκογραφικά ; Ποια κομμάτια, δικής σας σύνθεσης, ξεχωρίζετε και μας προτείνετε να προσέξουμε;


Βρισκόμαστε στη φάση της σύνθεσης του τρίτου μας δίσκου, ίσως στο πιο ωραίο και δημιουργικό της στάδιο, όπου υπάρχει πολύ υλικό από καιρό και έρχεται σιγά-σιγά η ώρα να ολοκληρωθεί το παζλ της δομής των κομματιών, παίζοντας και δοκιμάζοντας νέα πράγματα που μας ενεργοποιούν και μας κάνουν να ανυπομονούμε να τα ηχογραφήσουμε για να τα ακούσουμε τελειοποιημένα. Το αμέσως επόμενο στάδιο, που είναι προγραμματισμένο για τους επόμενους μήνες, είναι αυτό της ηχογράφησης. Τα νέα μας κομμάτια δεν έχουν «βαφτιστεί» ακόμα, αλλά θα επισημανθούν όταν σας τα παρουσιάσουμε μέσα στη ροή του live. Από τα παλιά, δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε αγαπημένα, καθώς είμαστε οι γονείς τους!


Αν συνέθεταν οι M.A.t.E. το soundtrack μιας κινηματογραφικής ταινίας, ποια θα ήτανε αυτή;


Θωμας: To “π” του Darren Aronofsky.

Αδάμ: Το Dune στη βερζιον του Jodorowsky.

Μαρία: Θα μπορούσε να είναι soundtrack σε ντοκιμαντέρ από μυρμηγκοφωλιά μέχρι πυρηνική έκρηξη


Στην εκπνοή του 2017, πως αξιολογείτε τον χρόνο που πέρασε; Τι εύχεστε για το 2018;


Για το συγκρότημα ήταν ένας χρόνος «αγρανάπαυσης», καθώς λόγω απόστασης μεταξύ μας το ’17 παίξαμε λιγότερο από κάθε άλλη χρονιά, είτε live, είτε στο studio. Αφότου γύρισε όμως το ξενιτεμένο μέλος μας από το εξωτερικό, αυτή η παύση αποδείχτηκε ότι γέμισε τις μπαταρίες μας, αφού ξαναμπήκαμε στη διαδικασία με ακόμα περισσότερη όρεξη και ανυπομονησία για παίξιμο. Σαν να εκτιμήσαμε πιο ουσιαστικά αυτή την απόδραση που μας προσφέρει η μουσική συνύπαρξή μας.

 


ΙΝΦΟ


[Οι M.A.t.E επιστρέφουν στην Αθήνα λίγο πριν την φυγή του 2017 για ένα ακόμη σκοτεινό και οριακό live. Την Πέμπτη 28 Δεκέμβρη ανεβαίνουν στη σκηνή του ΙΛΙΟΝ plus, έχοντας στις αποσκευές τους πολλή ενέργεια και καινούριο υλικό.

Drum’n’Βass, Dubstep και Trip Ηop για ένα από τα τελευταία, σκοτεινά, συναυλιακά ραντεβού της χρονιάς. Opening Act: Marva Von Theo.]

Πέμπτη 28 Δεκέμβρη
ΙΛΙΟΝ plus
Πατησίων και Κοδριγκτώνος 17
2108824383
Έναρξη: 21:30
Damage: 7 €M.A.t.E ή αλλιώς Μeetings Along the Edge είναι η συνάντηση του ηλεκτρονικού και του ακουστικού ήχου με τη μορφή διάδρασης live electronics, live drumming και φωνητικών, δημιουργώντας ετερόκλητα ηχητικά τοπία.

Στις συνθέσεις τους χρησιμοποιώντας Drum’n’Βass, Dubstep και Trip hop στοιχεία δημιουργούν ένα προσωπικό ύφος, οδηγώντας τον ακροατή από μια τελετουργική εσωστρέφεια σε ένα εκστασιακό κρεσέντο.

Τον Νοέμβριο του 2013 κυκλοφόρησαν το πρώτο ομώνυμο άλμπουμ (Μeetings along the edge), ενώ τον Απρίλιο του 2016 κυκλοφόρησαν τη δεύτερη δισκογραφική τους δουλειά με όνομα “Transitions”.

Στην Αθήνα θα παρουσιάσουν υλικό από τη μέχρι τώρα δισκογραφία τους, καθώς και νέα κομμάτια από τον επερχόμενό τους δίσκο.


Opening Act: Μarva Von Theo

Oι Marva Von Theo είναι ένα electropop duo, που σχηματίστηκε το 2016 από την τραγουδίστρια-τραγουδοποιό Marva, που έχει ως έδρα την Αθήνα, και τον συνθέτη-παραγωγό Τεό Φοινίδη, ο οποίος δραστηριοποιείται σε Αθήνα και Βιέννη.

Στην μουσική τους συνυπάρχουν ο ήχος των Synths από την Synthpop και τα σκοτεινά Darkwave ηχοχρώματα των 80΄s, μαζί με Samples και Drumbeats της σύγχρονης ηλεκτρονικής σκηνής, δημιουργώντας ένα πειραματικό αλλά ταυτόχρονα οικείο άκουσμα. Τα φωνητικά έχουν μια εσωτερική ένταση που άλλοτε σαγηνεύει και αποπλανεί τον ακροατή και άλλοτε τον παρασύρει σε ένα συναισθηματικό, μελαγχολικό ταξίδι μέσα στις προσωπικές ιστορίες που κρύβουν οι στίχοι.

Οι Marva Von Theo έχουν ολοκληρώσει τον πρώτο τους δίσκο με τίτλο “Dream Within a Dream”, ο οποίος πρόκειται να γίνει self-released στις αρχές του 2018, ενώ, κομμάτια τους όπως το “Unconcern”, “Dead in Berlin”, “Secret Lover” και “What is it about me that you love”, κυκλοφορούν ήδη στο διαδίκτυο σε live εκτελέσεις.

www.marvavontheo.com
www.facebook.com/marvavontheo
www.soundcloud.com/marvavontheo
www.instagram.com/marvavontheo
Youtube: https://goo.gl/Hr827a

*******
Πέμπτη 28 Δεκέμβρη
ΙΛΙΟΝ plus
Πατησίων και Κοδριγκτώνος 17
2108824383
Έναρξη: 21:30
Damage: 7 €