«MacroKosmos», της Αλεξάνδρας Τσόμπου

Ταξίδι αυτογνωσίας σε τέσσερις τοίχους

| 15/05/2023

Ο διάλογος χωρίς ήχο και η κίνηση χωρίς φόβο. Ακούς μέσα σου: Ξέρω που μένει ο κύριος Χ. Θα ρωτήσουμε τον θυρωρό για το διαμέρισμά του. Μια μικρή παύση και αναμονή για την επιστροφή του ήχου. Δεν ξέρεις τίποτα! Αν δεν δεις τους τοίχους του με τη δική του ματιά, μια ακαθόριστη αίσθηση μόνο μένει. Ο θυρωρός θα θέσει τον μηχανισμό σε κίνηση. Δεν θα ειπωθούν άλλα καταδικασμένα λόγια. Το σώμα και το πρόσωπο θα πιάσουν από το χέρι τον γεμάτο περιέργεια άνθρωπο και θα τον οδηγήσουν στο κτήριο, στην πολυκατοικία, εκεί που τα κουτιά δεν έχουν μόνο γραμμές, αλλά και καρδιές, ανάσες, ελπίδες, αγωνίες, φόβους, χαρά και σκόρπια χαρτιά που γράφουν αγνώστου ταυτότητας. Ο επισκέπτης θα πρέπει να έχει την αρχιτεκτονική ματιά, να φορά καπαρντίνα και να περπατά σαν τη γάτα. Α, και να κρατά και μια ομπρέλα, πάντα χρειάζεται, ποτέ δεν ξέρεις. Φτάνοντας στην είσοδο ο θυρωρός περιμένει. Πίσω από τον πάγκο του, στον τοίχο, υπάρχει μια ταμπέλα που λέει «για τις ερωτήσεις η ευθύνη είναι δική σας». Ο επισκέπτης ρωτά, ανεβαίνει και τα στόματα-πόρτες ανοίγουν. Ένα είναι σίγουρο, στο κτήριο είναι ο μικρόκοσμος, στο κτήριο και ο «MacroKosmos».

Το θέατρο «104» φιλοξενεί αυτό που θα μπορούσε να φιλοξενεί τη θεατρική σκηνή! Η Αλεξάνδρα Τσόμπου χαρτογράφησε αυτό που βλέπουν οι εξωγήινοι μέσα από το τσιμεντένιο κουτί. Και δεν είναι οι λέξεις, είναι αυτά που τις γεννούν, είναι οι επιθυμίες και αυτά που μένουν στη σάρκα και στα μάτια μας. Ταξίδι αυτογνωσίας σε τέσσερις τοίχους και κίνηση που δεν σταματά. Το σουρεαλιστικό πνεύμα διατρέχει το κείμενο και όλα τα κρυμμένα, τα ηττημένα, έρχονται στην επιφάνεια και αλλάζουν το χιούμορ, την επικοινωνία, την προσδοκία μας. Το πρωτότυπο, πολυεπίπεδο, κείμενο της Τσόμπου έπεσε σε καλά χέρια. Η Μαρία Σικιτάνο (δραματουργία) και η Περσεφόνη Παντοπούλου (σκηνοθεσία) του έδωσαν τη θεατρική υπόσταση που αρμόζει. Οι τρεις ερμηνεύτριες έγιναν ένα σώμα και μέσα από την έκφραση του είδαμε τις προβολές πίσω από τις κλειστές πόρτες, αυτές που σκάνε στις σκληρές επιφάνειες και παγιδεύονται στις κουρτίνες του αδύναμου «εγώ».

Βρισκόμαστε σε ένα οκταώροφο κτήριο. Σημείο αναφοράς το θυρωρείο. Τρεις διαφορετικές εκφάνσεις μιας ηρωίδας -της Τζάκι– που αναζητά τη θέση της μέσα σε αυτό. Το κτήριο είναι γρανάζι του συστήματος και αυτόν το μηχανισμό αποκαλύπτει η παράσταση. Οι τρεις ηθοποιοί, Λίνα Κομνηνού, Μπέτυ Σαράντη, Δήμητρα Κολοκυθά, αποκαλύπτουν το είναι μας, αυτό που ορίζει ο εγωισμός και η ματαιοδοξία μας. Την ίδια στιγμή εμφανίζουν αυτό που ποθεί το συλλογικό, το «εμείς». Ο συγχρονισμός τους είναι άψογος. Καίρια η συμβολή της Γρηγορίας Μεθενίτη (επιμέλεια κίνησης), όπως και η σκηνογραφία και τα κοστούμια (Tsopan Theater Company). Τα έντονα χρώματα των ρούχων είναι αυτό που λείπει από έναν γκρίζο κόσμο. Ο «MacroKosmos» προβάλλει τα σημεία που μας ενώνουν, που μας χωρίζουν και πόσο δύσκολο είναι να βρεις τον έναν κόσμο που μας χωρά όλους. Αξίζει να βρεθείτε στο θέατρο «104».

Ταυτότητα παράστασης

«MacroKosmos», της Αλεξάνδρας Τσόμπου

Στο θέατρο «104» [έως 8/6]

Συντελεστές:

Σύλληψη Κειμένου: Αλεξάνδρα Τσόμπου
Δραματουργία: Μαρία Σικιτάνο
Σκηνοθεσία: Περσεφόνη Παντοπούλου
Μουσική Επιμέλεια: SIGMATAF
Πρωτότυπη Μουσική Σύνθεση: SIGMATAF, Νικόλας Γιακουμής
Σκηνογραφία – Κοστούμια: Tsopan Theatre Company
Σχεδιασμός Φωτισμών: Δημήτρης Σαβουιδάκης, Λία Μιχάλη
Επιμέλεια Κίνησης: Γρηγορία Μεθενίτη
Φωτογραφίες – Trailer: Πάτροκλος Σκαφίδας
Graphic Design: Εύη Τσόμπου
Προβολή – Επικοινωνία: Χρύσα Ματσαγκάνη
Παραγωγή: Tsopan Theatre Company

Παίζουν:
Δήμητρα Κολοκυθά, Λίνα Κομνηνού, Μπέτυ Σαράντη

Τετάρτες και Πέμπτες στις 21:15, έως τις 8 Ιουνίου
Διάρκεια Παράστασης: 60 λεπτά χωρίς διάλειμμα
Γενική Είσοδος: 12€
Μειωμένο (φοιτητών – ανέργων): 8€
Θέατρο 104
Ευμολπιδών 41, Γκάζι
(Σταθμός μετρό: Κεραμεικός)
Τηλέφωνα Επικοινωνίας: 210 3455020 & 695126982 | www.104.gr

Εισιτήρια: https://www.viva.gr/tickets/theater/macrokosmos/

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1980. Σπούδασε αθλητική δημοσιογραφία και παρά την αγάπη και την ενασχόλησή του με τη λογοτεχνία, συνεχίζει να ασχολείται με το αθλητικό ρεπορτάζ. Έχει εργαστεί σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιοφωνικούς σταθμούς, κάνοντας βιβλιοπαρουσιάσεις