Magic de Spell: Πρόγονε πίθηκε εσύ τι λες;

Απτάλικο ροκ με ανατρεπτικές παρεμβάσεις. Πρώτη live παρουσίαση 16 Ιανουαρίου στο ΚΥΤΤΑΡΟ

| 09/01/2015

Κυκλοφορεί το καινούργιο άλμπουμ των Magic de Spell «Πρόγονε πίθηκε εσύ τι λες» με την πολύτιμη συμβολή του τραγουδιστή των “Apocalypsis” και της Λένας Πλάτωνος, Γιάννη Παλαμίδα, που συνεργάζεται για πρώτη φορά μετά από χρόνια, με γκρουπ. Το όνομα του άλμπουμ, όπως δηλώνει και το ίδιο το συγκρότημα, είναι εμπνευσμένο από την εποχή και τα – διαχρονικά, τελικά – θέματα που αυτή θέτει. Ένα concept άλμπουμ, με 14 τραγούδια που συνδέονται μεταξύ τους και ακολουθούν τη ροή της αφήγησης μιας ιστορίας.

Πρόγονε πίθηκε εσύ τι λες πως βλέπεις τις καινούργιες αγορές, Βρυξέλες, Βερολίνο, Μαρακές, πρόγονε πίθηκε για μας τι λες νιώθεις περήφανος ή μήπως κλαις, Νέα Υόρκη, Σαντιάγκο, Μπαγκλαντές…..

Προσωπικά, αν  και δύσκολα πλέον εκπλήσσομαι από δίσκους, ο δίσκος με εξέπληξε θετικά. Όχι γιατί κομίζει κάποια αισθητική ανατροπή στην Ελληνική ροκ σκηνή, δεν πιστεύω ότι μπορεί πλέον να συμβεί κάτι τέτοιο στο χώρο, αλλά γιατί οι Magic de Spell αν και  «βετεράνοι» του εγχώριου ροκ ήχου, έχουν φτιάξει ένα φρέσκο, πολύ καλοφτιαγμένο και συνθετικά πλούσιο άλμπουμ, που θα ζηλέψουν πολλοί νέοι ή «νέοι». Δεν ξέρω αν συνετέλεσε σε αυτό η άσχημη κατάσταση των τελευταίων χρόνων, οι δύσκολες κοινωνικές καταστάσεις πάντα ενέπνεαν τη τέχνη, ή  η δύναμη της παρέας όπως σημειώνουν και οι ίδιοι: “Χρησιμοποιήσαμε τη συλλογική δύναμη. Τη δύναμη της παρέας που τόσο πολύ δοκιμάζεται σ’ αυτές τις δύσκολες μέρες της κρίσης. Προσκαλέσαμε φίλους νεότερους και παλιότερους, της σκηνής μας και όχι μόνο. Να παίξουμε όλοι μαζί. Ο ήχος αυτού  του δίσκου είναι το αποτέλεσμα συνύπαρξης στο studio δεκατεσσάρων μουσικών.”

Σε κάθε περίπτωση, ακούγοντας το δίσκο καταλαβαίνεις ότι αυτή η δύναμη δούλεψε. Από το ομώνυμο, με το τίτλο του άλμπουμ, κομμάτι  κριτικού σαρκασμού για τις αγορές που εξουσιάζουν τις ζωές μας,  στο τέχνασμα της ψαλμωδίας, στο τραγούδι «Στο όνομα Εκείνων (κατηγορητήριο)», σε στίχους του  “ποιητή που έκανε τις πέτρες να γελούν” Ρόκε Ντάλτον, από το Ελ Σαλβαδόρ (στον οποίο θα επανέλθουμε ως ToPeriodiko)

Kαι από εκεί στο μπλουζ «Το καθεστώς των αριθμών» και τη προτροπή να σηκώσουμε κεφάλι στο «Κοίτα Ψηλά» γιατί «δεν έχει αέρα χαμηλά» σε μουσική του Φάνη Μαργαρώνη των Kollektiva, το «Μιλώ» (για αυτούς που δεν μιλάνε…) και το «Τόξο των Φτωχών» τη μελοποίηση του ποιήματος του Δημήτρη Ποντίκα, ακούμε έναν από τους πιο παρεμβατικούς κοινωνικό – πολιτικούς δίσκους των τελευταίων χρόνων.

Επίσης δεν μπορώ να μην αναφερθώ στη ροκιά του «Δε μπαίνω στο Παράδεισο»,

Ή στο πολύ όμορφο «Καράβι Χάρτινο» με τη συμμετοχή του Γάλλου ράπερ LE SALE GOSSE:

Kαι τη διασκευή του Σαμποτάζ της Λένας Πλάτωνος και της Μαριάνας Κριεζή και βέβαια στη ζεμπεκιά του «Αλαφροΐσκιωτος», με τους εξαιρετικούς στίχους του Δημήτρη Pixel, που παίρνει τη σκυτάλη από το «Αερικό» του Θανάση Παπακωνσταντίνου:

“Θελήσαμε να κάνουμε ένα άλμπουμ όπως παλιά. Ένα έργο με θεματικό άξονα, αρχή μέση και τέλος. Έξω δηλαδή από τις επιταγές του σύγχρονου lifestyle. Όπως τότε που η μουσική ήταν ένα αυτοδύναμο έργο και όχι μια ακόμη επιδερμική επιλογή και πάνω απ’ όλα, μια όσο μας αναλογεί ανατρεπτική παρέμβαση, στις δοκιμαζόμενες κοινωνίες του  “21st Century Darkness”…”

Ευτυχώς παιδιά που το επιχειρήσατε και σας ευχαριστούμε. Γιατί όπως λέει και το τραγούδι:

Ο κόσμος τρίζει όπως και χτες, έρχονται άλλες εποχές
φανταστικές, χαοτικές, θα γκρεμιστούν οι φυλακές

Ο δίσκος κυκλοφορεί από τη δισκογραφική εταιρεία  “ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ”, με την υποστήριξη του ραδιοφωνικού σταθμού “105,5 ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ”.

Η πρώτη live παρουσίαση του άλμπουμ θα γίνει στις 16 Ιανουαρίου στο ”ΚΥΤΤΑΡΟ”

 

Magic de Spell -live_press release photo 1_low

Magic de Spell -live_press release photo 2_low

mds_palamidas_press photo 1 low res

** Με τους Magic de Spell μπορείτε να επικοινωνείτε μέσω:

Facebook:

https://www.facebook.com/pages/MAGIC-DE-SPELL-OFFICIAL/106518669392740

https://www.facebook.com/pages/Magic-De-Spell/46876208566

YouTube:

https://www.youtube.com/user/OFFICIALMAGICDESPELL

Email:

[email protected]

Web:

www.magicdespell.net

Κατά βάθος θα ήθελε να παίζει μουσική, αλλά επειδή αυτό το τρένο χάθηκε, γράφει για αυτή και βέβαια όχι από επάγγελμα αλλά από πάθος. Έπειτα από πολυετή θητεία σε περιοδικά και εφημερίδες κατέληξε στο απάνεμο(;) λιμάνι του toperiodiko.gr…