Στήλη: Urban Rhytmhs

Martin Juhls: «Shadows in Time»

Οι πολλαπλές εκδοχές του ήχου...

| 27/06/2016

Ακούσαμε τελευταία τις μουσικές του Γερμανού άμπιεντ μουσικού Martin Juhls – πιο γνωστού, σαν Marsen Jules – από το πρόσφατο έργο του «Shadows in Time». Σε αυτήν τη δουλειά, ο ΜJ ακολουθεί την τεχνική της Generative Music, ήγουν της δυνατότητας να διαμορφώνονται ταυτόχρονα πολλές εκδοχές του ίδιου κομματιού.

 

Οι πρώτες προσπάθειες αναφέρονται κυρίως στον Brian Eno με τον δίσκο «Discreet Music» (1975) που δημιούργησε τον όρο αλλά και στο «Another Day on Earth» (2005) για να μην παραλείψουμε και τον Steve Reich, στο κομμάτι του «It’s Gonna Rain», καθώς, επικαλυπτόμενες λούπες μαγνητόφωνου με την παραπάνω φράση παίζονται σε ελαφρά διαφορετικές ταχύτητες, δημιουργώντας αλλότρια πρότυπα. Ήγουν, μια σύνθεση μοιάζει να πηγάζει από μέσα της και επανέρχεται, ξανά και ξανά, σε διαφορετικές και μοναδικές φόρμες.

Έτσι, το άλμπουμ του Jules, πέρα από τις στατικές μορφές σε cd και βινύλιο, κυκλοφορεί, επίσης, σε USB flash με πάνω από 300 επικαλυπτόμενες εκδοχές. Κάθε στικάκι USB εμπεριέχει 60’ 24bit.wav file ηχογραφημένο από μία σύνθεση 18.000 λεπτών. Είναι βασισμένη πάνω σε τέσσερις παραλλαγές της ίδιας λούπας 20 δευτερολέπτων διαμορφωμένων σε τρία διαφορετικά στρώματα που τρέχουν αντίθετα το ένα από το άλλο με διαφορές μιλισεκόντ στις ταχύτητες.

Ο ήχος διαμορφώνεται εν τη γενέσει του καθώς, κάθε μουσική στιγμή είναι απολύτως πρωτότυπη. Στην GM, κάθε ακρόαση είναι πάντοτε διαφορετική καθώς δημιουργείται από ένα σύστημα. Όλη τούτη η τεχνική δημιουργεί μια ατελείωτη παραλλαγή καθιστώντας το κάθε στικάκι μοναδικό.

Brian Eno

Brian Eno

 

Steve Reich

Steve Reich

(Αναδημοσίευση από την στήλη post rock της Κόκκινης Καρφίτσας)

Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Βιολογία στην Ιταλία και στην Ελλάδα. Παράλληλα, έπαιξε ως μουσικός παραγωγός σε πολλά ραδιόφωνα για πολλά χρόνια και έγραψε ως μουσικός κριτικός σε μια σειρά περιοδικά. Αυτό συνεχίζει μέχρι και σήμερα.