Matana Roberts: Coin Coin - Μια νέα συνειδητή ανάγνωση της αφροαμερικάνικης ιστορίας και κουλτούρας

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, 4 Νοεμβρίου 2016, 21.00

| 31/10/2016

Διεθνώς αναγνωρισμένη και πολυβραβευμένη συνθέτρια, σαξοφωνίστρια/κλαρινετίστρια, band leader, πειραματίστρια ήχων, μεικτών μίντια – ενεργός σε διάφορα είδη τέχνης (θέατρο, χορός, ποίηση, αυτοσχεδιασμός) συνδυάζει στους δίσκους της διάφορες μορφές ήχων και ύφους: πολιτική έκφραση, ιστορία και αφήγηση. Μέλος, παλιότερα, του Black Rock Coalition και του θρυλικού AACM– Association for the Advancement of Creative Musicians – η Matana Roberts μεγάλωσε στο Σικάγο, είναι αυτοδίδακτη και εδρεύει, πλέον, στην Νέα Υόρκη όπου είναι ομότιμη καθηγήτρια σε πανεπιστημιακούς φορείς.

Ξεκίνησε με το γκρουπ Sticks and Stones όπου κυκλοφόρησε δυο δίσκους και συνέχισε σόλο την καριέρα της ενώ συνεργάστηκε με ικανό αριθμό σημαντικών μουσικών σαν τους σαξοφωνίστες Antony Braxton και Roscoe Mitchell – την πιανίστρια Amina Claudine Meyers, την ακορντεονίστα Pauline Oliveros ή τον πιανίστα Vijay Iyer και τον κορνετίστα Rob Mazurek. Αλλά και στον χορό με τον Merce Cunningham. Έργο ζωής θεωρεί το Coin Coin το οποίο εμπνεύστηκε από μια σκλάβα με το ίδιο όνομα που μόλις αφέθηκε ελεύθερη οργάνωσε μια πρότυπη κοινότητα στη Λουιζιάνα, στην οποία πολλά χρόνια αργότερα ανατράφηκε ο παππούς της.

Η ΜR ετοιμάζει μια σειρά 12 δίσκων έχοντας ήδη ολοκληρώσει τα τρία πρώτα μέρη – Gens de couleur libres (2011), Mississippi Moonchile (2013), River Run Thee (2015). Μια μουσική δουλειά σε εξέλιξη με κείμενα, ακουστικές ηχογραφήσεις, ηλεκτρονικά εφέ και βιντεοπροβολές, ένα ρέον αισθητικό περιβάλλον ιστορικών βιωμάτων πάνω στα οποία αυτοσχεδιάζουν το σαξόφωνο και η φωνή της όταν δεν τραγουδάει. Τίποτα από τα ετοιμασμένα μέρη δεν προκαθορίζεται, όλα αποφασίζονται εν θερμώ πάνω στη σκηνή. Μια νέα συνειδητή ανάγνωση της αφροαμερικάνικης ιστορίας και κουλτούρας.

matana-roberts2

Να σημειώσουμε πως η Roberts ηχογραφεί για την Καναδική ετικέτα Constellation έχοντας λάβει μέρος σε άλμπουμ των γνωστών μας Godspeed You! Black Emperor και έτερων μελών αυτής της συλλογικής αναρχικής κολεκτίβας. Τέλος, σε μια δήλωσή της, η Matana Roberts υπογραμμίζει πως, «Είμαι αφοσιωμένη σε μια εργασία που θυμίζει σε κάθε άνθρωπο ότι μπορεί να απλώσει το χέρι, να σηκωθεί, να έχει φωνή αδιαφορώντας για διακρίσεις… Σε έναν ιδεώδη κόσμο, η έννοια της “διαφοράς” είναι ψευδαίσθηση κατασκευασμένη για λόγους οικονομικών διαχωρισμών από μια ελιτίστικη λόγια ιεραρχία…».

Παράλληλη Δράση, Παρασκευή 4 Νοεμβρίου: Μετά τη συναυλία, συζήτηση του κοινού με τη Matana Roberts. Συντονισμός: Eric Lewis, Διευθυντής του IPLAI (Ινστιτούτο για τη Δημόσια Ζωή των Τεχνών και των Ιδεών), Καθηγητής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο McGill (Καναδάς).

info

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

4 Νοεμβρίου 2016 | Μικρή Σκηνή | 21:00

Εισιτήρια

Κανονικό: 20 €

Μειωμένο, Φίλος ή Μικρή Παρέα (5-9 άτομα): 16 €

Μεγάλη Παρέα (10+ άτομα): 14 €

ΑΜΕΑ & Άνεργοι: 5 €

Συνοδός ΑΜΕΑ: 10 €

Matana Roberts “Mississippi Moonchile” from Constellation Records on Vimeo.

Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Βιολογία στην Ιταλία και στην Ελλάδα. Παράλληλα, έπαιξε ως μουσικός παραγωγός σε πολλά ραδιόφωνα για πολλά χρόνια και έγραψε ως μουσικός κριτικός σε μια σειρά περιοδικά. Αυτό συνεχίζει μέχρι και σήμερα.