MATAROA, Η διάτρητη μνήμη

Μία καινούργια εκστρατεία, για ένα ταξίδι-διατήρηση της μνήμης

| 24/06/2014

Το εξαιρετικό Θέατρο του Ήλιου (Τhéâtre du Soleil) της Γαλλίας, η ομάδα της Αριάν Μνουσκίν που αρκετές φορές έχει γεμίσει τις αίθουσες του Φεστιβάλ Αθηνών, ανέλαβε να διεκπεραιώσει μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία μιας ομάδας καλλιτεχνών και επιστημόνων της Ελλάδας. Την παρουσίαση του ταξιδιού του πλοίου MATAROA.

Να υπενθυμίσουμε ότι το MATAROA ήταν ένα νεοζηλανδέζικο πλοίο το οποίο, μετά από πολλές διαβουλεύσεις, ναυλώθηκε με πρωτοβουλία του τότε διευθυντή του Γαλλικού Ινστιτούτου στην Αθήνα, Οκτάβιου Μερλιέ, και του επίσης φιλέλληνα Ροζέ Μιλλιέξ, για να μεταφέρει έλληνες καλλιτέχνες και διανοούμενους –αριστερών πεποιθήσεων- στη Γαλλία, των οποίων η ζωή κινδύνευε κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου. Οι δύο αυτοί Γάλλοι φρόντισαν να αποσπάσουν 140 υποτροφίες από το γαλλικό κράτος, έτσι ώστε οι άνθρωποι αυτοί να γλιτώσουν από το κυνήγι και την τρομοκρατία εκείνης της περιόδου.

Το ταξίδι πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 1945 και έμεινε γνωστό στην ιστορία και λόγω της διάσωσης των επιβαινόντων, αλλά και γιατί οι επιβαίνοντες ήταν άνθρωποι, οι οποίοι σε μεγάλο βαθμό διακρίθηκαν και επηρέασαν αργότερα την παγκόσμια σκέψη. Ανάμεσά τους οι φιλόσοφοι Κορνήλιος Καστοριάδης, Κωστής Παπαϊωάννου, Κώστας Αξελός, ο γλύπτης Μέμος Μακρής, η ποιήτρια Μάτση Χατζηλαζάρου, ο κινηματογραφιστής Μάνος Ζαχαρίας, η γιατρός Ελένη Θωμοπούλου, η συγγραφέας Έλλη Αλεξίου, ο ιστορικός Νίκος Σβορώνος κ.α.

Η παράσταση στηρίζεται στο βιβλίο Το ταξίδι του Ματαρόα 1945 – Στον καθρέφτη της μνήμης (Εκδόσεις ΕΣΤΙΑ, 2007), της ζωγράφου Νέλλης Ανδρικοπούλου (η οποία επέβαινε στο πλοίο αυτό και αργότερα παντρεύτηκε τον Νίκο Εγγονόπουλο), καθώς επίσης και σε ιστορικά ντοκουμέντα, αρχεία, έργα και μαρτυρίες επιβαινόντων, καθώς και συνεντεύξεις όσων βρίσκονται εν ζωή. Όπως αναφέρουν οι συντελεστές της πρωτοβουλίας αυτής:

«Η ιστορία του ΜΑΤΑROA είναι για μας διπλά σημαντική. Δεν είναι μόνο ένα γοητευτικό αφήγημα με μεγάλη ιστορική σημασία, αλλά και ένας τρόπος να θέσουμε εκ νέου ερωτήματα, που εκκρεμούν από τότε και γίνονται ακόμα πιο επίκαιρα σήμερα, σε σχέση με την πατρίδα, την ταυτότητα, την προσωπική ευθύνη, το όραμα μιας άλλης Ευρώπης, τη θέση της Τέχνης σε μια κοινωνία που εγκαταλείπεται ολοένα και περισσότερο στη βαρβαρότητα. Παράλληλα, όμως, είναι και μια μοναδική ευκαιρία για να μιλήσει κανείς για την ελπίδα, σε μια εποχή απελπισίας, με μια ιστορία, όπως αυτή του ΜATAROA, όπου η αναζήτηση μιας υψηλής ποιότητας ζωής, που είναι δικαίωμα όλων, γίνεται πράξη.»

Όπως είχε πει και ο Κορνήλιος Καστοριάδης: «το ταξίδι του ΜΑΤΑΡΟΑ είναι ένα ιστορικό γεγονός στην πορεία της σύγχρονης Ελλάδας, που κάποτε θα πρέπει να γραφτεί»

Η παράσταση φιλοδοξεί να στηριχτεί και στη συμμετοχή του κόσμου, μέσω της διαδικασίας του Crowd Funding, καθώς οι συντελεστές δεν βρήκαν στήριξη από κανέναν επίσημο φορέα του ελληνικού κράτους.

«Ξεκινήσαμε πριν από ένα χρόνο με πείσμα και ενθουσιασμό αυτήν την προσπάθεια. Στην πορεία, και βρίσκοντας όλες τις πόρτες στην Ελλάδα κλειστές, κερδίσαμε την ανέλπιστη υποστήριξη του Théâtre du Soleil. Αυτή η σπάνια ευκαιρία για μια τόσο σημαντική καλλιτεχνική συνεργασία, αλλά και για ένα διεθνές βήμα – σε μια τόσο καίρια για τη χώρα μας στιγμή – μας επιβεβαίωσε, ότι η παράσταση πρέπει να γίνει πάση θυσία.

Καθιστώντας σαφές ότι όλο αυτό το εγχείρημα στηρίζεται μέχρι στιγμής αποκλειστικά και μόνο στις δικές μας δυνάμεις, απευθυνθήκαμε σε φορείς και ιδιώτες προκειμένου να εξασφαλίσουμε τα πρακτικά μέσα δίχως τα οποία η παράσταση θα ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθεί. Καταφέραμε ήδη με αυτόν τον τρόπο να μειώσουμε αρκετά το κόστος παραγωγής.

Έχουμε πλήρη συναίσθηση της δύσκολης οικονομικής κατάστασης στην οποία σχεδόν όλοι έχουμε περιέλθει. Πιστεύοντας, όμως, πως ο τρόπος που παράγεται ο πολιτισμός πρέπει να είναι συνεπής προς τις αξίες που τον διέπουν, δοκιμάζουμε το νέο αυτό μέσο χρηματοδότησης. Το ποσό που θα συγκεντρώσουμε εδώ θα εξασφαλίσει την ελάχιστη μισθοδοσία των ηθοποιών και των καλλιτεχνικών συνεργατών κατά τη διάρκεια των προβών, ώστε οι δημιουργοί της παράστασης, ως αμοιβόμενοι επαγγελματίες, να μπορέσουν να εργαστούν με αξιοπρέπεια.

Ελπίζουμε ότι θα θελήσετε να μοιραστείτε μαζί μας το όραμα αυτής της παράστασης, συμμετέχοντας κι εσείς στην πραγματοποίησή της.»

Οι δωρεές ξεκινούν από 10 ευρώ και προσφέρουν διάφορα ανταλλάγματα.

Το καινούργιο ταξίδι του ΜΑΤΑΡΟΑ θα ξεκινήσει τον Νοέμβριο του 2014, στο Παρίσι, θα περάσει από διάφορα μέρη-σταθμούς, για να καταλήξει το καλοκαίρι και φθινόπωρο του 2015 στην Αθήνα70 χρόνια μετά από εκείνη την κρίσιμη ιστορική στιγμή.

Για περισσότερες πληροφορίες:

https://www.indiegogo.com/projects/mataroa-la-memoire-trouee

https://www.facebook.com/groups/675408839181538/