Στήλη: Mind the Gap

Mind the gap

between the word and the meaning. The Kiss, ή ο απεριόριστος χρόνος ομιλίας

| 14/03/2016

[br]  Εισαγωγικό κείμενο για τη στήλη Mind the Gap

ΤοΠεριοδικό.GR εγκαινιάζει μία καινούργια στήλη την οποία θα υπογράφει ο…κομπέρ Μελαχρινός Βελέντζας. Λίγα λόγια για την στήλη αυτή, και ξεκινάμε…

Η επιτύμβια στήλη ‘Mind the gap between the word and the meaning εντάσσεται στο πλαίσιο της  έρευνάς μου πάνω στις δομές της διαφήμισης. Επιχειρεί να ανασύρει τις ενδιαφέρουσες σχέσεις όσων είναι θαμμένα εντός της χρήσης της Γλώσσας (εικόνα, μουσική, κείμενο). Πρόθεσή μου είναι να παρατηρήσουμε τις δομές μέσα από τις οποίες επικοινωνούμε και, εν πολλοίς, υπάρχουμε ως, κυρίως οπτικός, πολιτισμός. Κάθε φορά, ο ήρωάς μας θα ταξιδεύει και σε μία διαφορετική διαφήμιση. Την αρθρογραφία αυτή θα ακολουθήσει ομότιτλος σεμιναριακός κύκλος με χρήση θεατρικών τεχνικών και ζωντανής μουσικής. Η ιδέα για τον τίτλο της στήλης, αλλά και την όλη ερευνητική διαδικασία, προέκυψε μία ημέρα όταν για πολλοστή φορά άκουγα στον ηλεκτρικό το ηχητικό μήνυμα ‘Please mind the gap between the train and the platform’. Απέναντί μου υπήρχε μία διαφημιστική αφίσα, το αντίτυπο της οποίας έπνιγε τους χώρους του τρένου. Έφτασε η ώρα να κατέβω στη στάση μου. Κοίταξα το κενό μεταξύ συρμού και αποβάθρας. Εκείνη τη στιγμή, συνειδητοποίησα πως το κενό που έχρηζε της προσοχής μου ήταν άλλο.

Mind the gap between the word and the meaning

TheKiss

 Η κλήση

mind the gap 3Κυρίες και Κύριοι, θα ήθελα να σας καλώς ορίσω και να σας ευχαριστήσω που και απόψε είστε εδώ.

Είμαι ο Μελαχρινός, αλλά μελαχρινός δεν είμαι. Έτσι είναι η γλώσσα: μια σύμβαση. Και στο πλαίσιο αυτής της σύμβασης, ο κάθε ένας που ομιλεί και γράφει κατασκευάζει τη δική του πραγματικότητα.

Ας τα αφήσουμε όμως αυτά! Έχουμε ετοιμάσει για εσάς ένα υπέροχο πρόγραμμα αντάξιο των επιθυμιών σας.  Γιατί η δύναμή μας είστε εσείς. Power to you! Προβολή παρακαλώ!

[br]

Καλώς ήρθατε λοιπόν στο θαυμαστό κόσμο του έρωτα! Εσείς, αλήθεια, έχετε ερωτευτεί ποτέ; Έχετε ζήσει τη στιγμή; Σε αυτή τη ζωή δεν έχει σημασία το μέλλον παρά μόνο το τώρα. Και το τώρα, το κάθε τώρα, είναι φτιαγμένο από στιγμές. Κι εγώ που σας μιλώ τώρα, κάθε στιγμή του λόγου μου ανήκει στο παρελθόν. Χάνεται. Γι’ αυτό πρέπει να ζω την κάθε στιγμή του λόγου μου. Βλέπετε, ο χρόνος μου δεν είναι απεριόριστος. Ή μήπως τώρα είναι;

Καλώς ήρθατε λοιπόν στο θαυμαστό κόσμο του έρωτα! Το ξέρω. Το βλέπω στα μάτια σας. Αυτό που μόλις παρακολουθήσατε στις οθόνες σας σάς άγγιξε. Βαθιά. Θα μπορούσατε να είστε εσείς ο άντρας ή η γυναίκα αυτής της ταινίας. Πώς; Τι είπατε; Διαφήμιση; Όχι κύριέ μου. Όχι κυρία μου. Κάνετε λάθος. Δεν είναι διαφήμιση. Είναι η ίδια η ζωή. Thats life! Είστε εσείς. Δεν αναγνωρίσατε τις επιθυμίες σας μέσα σε αυτή τη ρομαντική και σαγηνευτική αλληλουχία των εικόνων; Αλήθεια, δε συγκινηθήκατε μόλις είδατε τον εαυτό σας να διαγράφει την κινηματογραφική του πορεία μέσα στο χρόνο; Πορεία όχι μοναχική, αλλά μαζί με τον άλλον. Και με τους θεατές. Πορεία που σε αλλάζει, ενώ ο έρωτάς σου παραμένει αναλλοίωτος μέσα στο χρόνο.

Στα χρόνια της αθωότητας

Θυμάσαι; Είσαι παιδί και νιώθεις το πρώτο σκίρτημα. Κλείνεις τα μάτια. Και ιδού! Το πρώτο ερωτικό άγγιγμα. Ανάγκη και επιθυμία ταυτόχρονα. Χείλη που συναντώνται και συναντούν συναισθήματα: άγνοια, περιέργεια, ανασφάλεια, φόβος. Έρωτας. Στάδιο στοματικό. Όχι της μαμάς πια. Δε ρουφάς τη ρώγα της μήτε τη δαγκώνεις, γιατί δεν έχει πια γάλα να σου δώσει. Τώρα τρέφεσαι από τα χείλη του άλλου. Είναι ωραίο αυτό το άγγιγμα. Αμήχανο. Βαθύ. Βαθιά ανθρώπινο. Συνεχίζεις να γεύεσαι τη ζωή. Ανοίγεις τα μάτια σου. Τα ανοίγει και ο άλλος. Μεγαλώνετε. Και μαζί με εσάς μεγαλώνει και η διάρκεια του φιλιού. Και η διάρκεια της σχέσης. Ο έρωτας στο επίκεντρο. Στο κέντρο της οθόνης. Έρωτας σε κάδρο κινηματογραφικό. Ξεπροβάλλουν τα καρέ της εφηβείας σου. Θυμάσαι; Τώρα είστε έφηβοι. Διείσδυση. Στα ανθρώπινα. Αγκαλιάζεις τον άλλον. Τον εαυτό σου. Τον άλλον σου εαυτό. Εσένα. Και μετά μεγαλώνεις κι άλλο. Στριφογυρνάς γύρω από την αίγλη της ζωής. Σαγηνεύεσαι. Γυμνός. Πάντα γυμνός. Έκθετος. Μπροστά στον άλλον. Εκθέτεις την ουσία σου μπροστά μας. Χωρίς ντροπή. Και η φλόγα σου συνεχίζει να καίει. Πάθος άσβεστο. Χρώμα κόκκινο. Red! Του πάθους. Του έρωτα. Συναίσθημα παγκόσμιο, κοινό σε όλες τις γλώσσες. Ladies and gentlemen, introducingred! Θα μπορούσες να μιλάς και να γράφεις απεριόριστα για αυτό που νιώθεις, δεν είναι έτσι; Limitless talk and text!  Πάθος άσβεστο. Το πυροδοτείς. Φιλάς και σε φιλάνε. Στάδιο στοματικό που δε λέει να κλείσει. Κι η μουσική. Μουσική παρακαλώ! Τόσο εύστοχη. Το soundtrack του έρωτά σας. Κάνεις έρωτα μαζί της.  Πόρνη εκδιδομένη δια μεσολαβήσεως τρίτου. Στην υπηρεσία ποιανού;

Το κέρδος του έρωτα

Και καθώς το μινιμαλιστικό μοτίβο της μελωδίας μα και της ίδιας της ζωής συνεχίζει να ξεδιπλώνεται μπροστά στα δικά σου και τα δικά μας μάτια, εσύ συνεχίζεις να μεγαλώνεις μαζί με τον άλλον. Και όταν έχεις μεγαλώσει αρκετά, τότε είναι που αρχίζεις να μικραίνεις. Οι ρυτίδες σου σημαίνοντα εμπειρίας φέροντα σημαινόμενα απεριόριστης ομιλίας. Απεριόριστης γραφής. Limitless talk and text! Εγγράφονται όλα πάνω στο σώμα σου. Η εγγραφή ζαρώνει το δέρμα σου. Τα χαρακτηριστικά σου προβάλλουν τώρα λιγότερο εκθαμβωτικά. Για τους άλλους. Για τον άλλον όμως που αγαπάς παραμένεις το ίδιο λαμπερός όπως εκείνη την πρώτη φορά. Σκέφτεσαι ‘Good things should last forever!’ Όπως το πρώτο εκείνο φιλί. Θυμάσαι; Είχες το ίδιο ακριβώς βλέμμα όπως και τώρα. Κι εσύ δε σταματάς να φιλάς. Δε σταματάς να μιλάς. Απεριόριστα. Απεριόριστες επιθυμίες που γεννούν ανάγκες, κι αυτές γεννούν νέες επιθυμίες, κι αυτές γεννούν νέες ανάγκες, κι αυτές νέες επιθυμίες, και νέες ανάγκες και νέες επιθυμίες και όλο αυτό συνεχίζεται για πάντα. Είναι το κέρδος! Του έρωτα. Του για πάντα. Έρωτας που γεννοβολά. Good things should last forever! Love is a good thing!

Και στο σημείο αυτό θα ήθελα να υποδεχτούμε με ένα ζεστό χειροκρότημα την ορχήστρα μας ‘Music is an empty signifier’. Το όνομά τους σωστή παραδοχή τού ότι η μουσική αποτελεί χαμαιλέοντα που μεταμορφώνεται ανάλογα με την εικόνα την οποία συνοδεύει. Οι ‘Music is an empty signifier’ θα σας χαρίσουν με τρόπο απεριόριστο αμέτρητες επιτυχίες από τον τελευταίο τους δίσκο όπως το ‘The Kiss’, το ‘Limitless Kiss’, το ‘Kissing the Limitless’, το ‘Limitless Talk and Text’, το ‘Good things should last forever’, το ‘Vodafone Red / A good thing’, το ..Με συγχωρείτε! Μπερδεύτηκα. Διάγνωση; Διολίσθηση της γλώσσας. Ας σταματήσει η μουσική. Ας κλείσουν τα φώτα. Σκοτάδι…

Ringtone στο σκοτάδι

Κυρίες και Κύριοι, δε με βλέπετε. Μπορείτε απλά να ακούσετε. Please, mind the gap between the word and the meaning. Παρακαλώ, δείτε πάλι το βίντεο και αναρωτηθείτε τι ακριβώς είναι αυτό το οποίο λέγεται, γράφεται και ‘εγγράφεται’; Τα φώτα θα ξανανοίξουν και η μουσική θα ξαναρχίσει σε λίγο, γιατί αυτή είναι η φυσική ροή των πραγμάτων. Όμως, στο λίγο χρόνο που έχουμε μέσα στο σκοτάδι, σε αυτό το μεσοδιάστημα που παραπέμπει σε όνειρο, σε αυτόν τον χρόνο που μοιάζει με το πολύτιμο πεντάλεπτο προτού παραδοθούμε στην αγκαλιά του Μορφέα κάθε βράδυ -εκεί όπου όλες οι αλήθειες και οι φόβοι μας έρχονται και μάς συναντούν-, σε αυτόν τον ελάχιστο λοιπόν χρόνο μπορούμε να στοχαστούμε πάνω σε κάτι βαθιά ανθρώπινο: τον έρωτα. Θυμάμαι την πρώτη φορά που ερωτεύτηκα. Συνέβη παίζοντας κρυφτό. Στο σκοτάδι. Εκεί, άρχισα να νοιώθω πως ο έρωτας δεν γνωρίζει όρια. Όλα εκεί είναι απεριόριστα. Και μόνο εκεί. Όλα τα υπόλοιπα δεν είναι τίποτε άλλο παρά φτηνές κατασκευές που κοστίζουν πολύ ακριβά. Δεν έχω άλλο χρόνο. Ο χρόνος μου στο σκοτάδι δεν είναι απεριόριστος. Ενώ, στο φως μου λένε πως είναι. Βγαίνω πάλι στο φως! Ας αρχίσει η μουσική! Ας ανάψουν τα φώτα!

Υπό-κλιση

Κυρίες και Κύριοι, θα ήθελα να σας καλώς ορίσω και να σας ευχαριστήσω που και απόψε είστε εδώ. Είμαι ο Μελαχρινός, αλλά μελαχρινός δεν είμαι. Έτσι είναι η γλώσσα: μια σύμβαση. Και όντας μία σύμβαση, ο κάθε ένας που ομιλεί και γράφει κατασκευάζει τη δική του πραγματικότητα. Ας τα αφήσουμε όμως αυτά! Έχουμε ετοιμάσει για εσάς ένα υπέροχο πρόγραμμα αντάξιο των επιθυμιών σας.  Γιατί η δύναμή μας είστε εσείς. Power to you! Προβολή παρακαλώ!

Εργάζομαι ως επαγγελματίας ηθοποιός και πιανίστας. Έχω φοιτήσει στο ΠΜΣ ‘Πολιτιστική Διαχείριση’ (Πάντειο Πανεπιστήμιο) και MSc ‘Marketing, Consumption & Society’ (University of Limerick, Ιρλανδία). Είμαι ιδρυτικό μέλος της καλλιτεχνικής ομάδας έρευνας και παραγωγής, Unelma (όνειρο στα Φινλανδικά). Στην ερώτηση με τι ασχολούμαι συνηθίζω να απαντώ πως κάνω ό,τι και ένα παιδί: ερευνώ.