Στήλη: Ήχοι Ανήσυχοι

Mixtape : Μουσική για τους τιμημένους εκπροσώπους του Θεού

"Διάολε φύγε από μπροστά μου, μου κρύβεις το θεό"

| 28/04/2016

Δράττουμε την ευκαιρία μέσα στο κλίμα θρησκευτικής κατάνυξης των ημερών να υπενθυμίσουμε τα ιερά και άγια της εκκλησίας και των εκπροσώπων του Θεού επί της γης. Με ένα mixtape από κομμάτια κριτικής της σύγχρονης εκκλησίας και της εκμετάλλευσης του θρησκευτικού συναισθήματος από την πλευρά πολλών επιφανών ταγών της…

(Κεντρική φωτογραφία από ορκωμοσία της Βουλής μετά τις εκλογές τον Γενάρη του 2015 / Φωτό : Μάριος Λώλος)


Ξεκινάμε με το Αιρετικό του Γιάννη Αγγελάκα και των Επισκεπτών από τον δίσκο Από εδώ και πάνω του 2005, σε μια live εκτέλεση.


Για τα Μεγάλα μαύρα ράσα ραπάριζε ο B.D.Foxmoor στο Wasted in Hiphopoly το 2005 και δεν θα μπορούσε βέβαια να λείψει από αυτό το mixtape


Όπως και οι Βαβυλώνα με το Pisti Boys από το συλλογικό άλμπουμ Kamiza II του 2004.


Η πρόκληση χτυπάει κόκκινα με τους Στίχοιμα και το κομμάτι τους «Για ένα μεγάλο εθνάρχη» το οποίο τους στοίχισε μια μήνυση από την αρχιεπισκοπή και αρκετά τραβήγματα… Από το άλμπουμ τους «Η πτώση των Αγγέλων» του 2003


Από το hip hop των Στίχοιμα στο crossover των Μαύρη Μαγιονέζα και την «Προσευχή» από το «Κατέβασε το» του 2010.


Συνεχίζουμε με το ροκ των Skunk Anansie σε μια ξεκάθαρη δήλωση για την εμπορευματοποίηση της θρησκείας και τις επιπτώσεις της. Selling Jesus από το δίσκο Paranoid & Sunburnt του 1995.


Στάση σε έναν από τους πιο κριτικούς καλλιτέχνες της σύγχρονης μουσικής. Ο Michael Frantie με τους The Disposable Heroes Of Hiphopricy στα 1992 και το Satanic Reverses από ένα από τα σημαντικότερα άλμπουμ του Αμερικάνικου hip hop: Hipocricy Is The Greatest Luxury.


Big Mouth Strikes Again δεν μας τραγούδησαν μόνο οι Smiths αλλά και οι Chumbawamba υπογραμμίζοντας την μεγαλοστομία του ιερατείου. Από το άλμπουμ Shhh του 1992.


Και ναι, δεν έχουμε ανάγκη κάποια θρησκεία για να ζήσουμε, όπως ακομπλεξάριστα μας τραγουδούν οι Vodka Juniors στο No Religion από το διπλό άλμπουμ τους Dark Poetry του 2007.


Την σεξουαλική υποκρισία που επιδεικνύεται από την Εκκλησία χτυπούν αλύπητα οι Ska-P, αγαπημένοι αυτής της στήλης στο Sexo Y Religion από το δίσκο El Vals Del Obrero του 1996.


Κλείνουμε το mixtape μας με το συγκλονιστικό Intervention των Arcade Fire από το άλμπουμ τους Neon Bible του 2007. «Working for the church while your life falls apart…»

 

Καλό Πάσχα….

Κατά βάθος θα ήθελε να παίζει μουσική, αλλά επειδή αυτό το τρένο χάθηκε, γράφει για αυτή και βέβαια όχι από επάγγελμα αλλά από πάθος. Έπειτα από πολυετή θητεία σε περιοδικά και εφημερίδες κατέληξε στο απάνεμο(;) λιμάνι του toperiodiko.gr…