Mixtape: GREXITunes. Τραγούδια για το σύντομο καλοκαίρι του "Όχι"

Τα καλοκαίρια μας μικρά... κι ατέλειωτοι οι χειμώνες; (2 Οκτ, στο κτίριο του ΣΕΑ, Ερμού 134-136)

| 30/09/2015

Επειδή ο κινηματογράφος μας έχει κάνει ζημιά και συχνά σκεφτόμαστε στιγμές της ζωής μας συνοδευόμενες από το κατάλληλο soundtrack, θα επιχειρήσουμε εδώ να φτιάξουμε το mixtape της τελευταίας περιόδου, δηλαδή τη μουσική που θα μπορούσε να συνοδεύει τις μέρες μας από τότε που εξαγγέλθηκε το δημοψήφισμα, μέχρι και τα αποτελέσματα των εκλογών.

Επίσης θα προσπαθήσουμε να σας προϊδεάσουμε για αυτό που ετοιμάζουμε σε δύο μέρες από τώρα, το βράδυ της Παρασκευής 2 Οκτώβρη. “Τα καλοκαίρια μας μικρά …κι ατέλειωτοι οι χειμώνες”; Αυτό είναι το κεντρικό ερώτημα και πολλοί οι τρόποι που θα προσπαθήσουμε να το απαντήσουμε. Στην αρχή, το απόγευμα στις 19:00 συζήτηση με τίτλο “Το σύντομο καλοκαίρι του όχι και η επίμονη ανακατασκευή του εμείς της ρήξης”. Και στην συνέχεια από τις 23:00 και μετά πάρτυ, συζήτηση με την συντροφιά του αλκοόλ, beats, riffs, ρεφραίν και κουπλέ στην υπηρεσία των σκοτεινών και συνωμοτικών μας σκοπών…

GREXITunes dj – set είπαμε να φτιάξουμε και πάμε πίσω στις πρώτες μέρες του Ιούνη για να ακούσουμε τι εννοούμε. Όλα λοιπόν ξεκίνησαν κάπως έτσι:

[hr]

1. More

[hr]

Είχαμε ήδη περάσει στο 2ο δεκαπενθήμερο του Ιούνη, η καλοκαιρινή ραστώνη είχε επικρατήσει, όταν ξαφνικά πληροφορηθήκαμε ότι η κυβέρνησή μας πήγε με 8 δις δώρα στους εταίρους μας αλλά αυτοί δεν έμειναν ικανοποιημένοι και απαίτησαν κι άλλα. Πρέπει να ακούστηκαν κάπως έτσι:

[hr]

2. Power

[hr]

Τότε στο διάγγελμα της 26ης Ιούνη, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας λέει τη μαγική λέξη! Δ-η-μ-ο-ψ-ή-φ-ι-σ-μ-α! Δεν ξέρουμε τι είχε ο ίδιος ακριβώς στο μυαλό του (καλά μπορεί και να ξέρουμε πλέον) αλλά σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο πρέπει να ακούστηκε κάπως έτσι:

[hr]

3. Eins Zwei Polizei

[hr]

Πυρ και μανία ο Σόιμπλε, η Μέρκελ και τ’ άλλα παιδιά απορώντας “Was ist los? Was ist das?” … Τι συμβαίνει; Τι είναι τούτο; …αμέσως άρχισαν να μας απαριθμούν τα δεινά που θα μας βρουν αν επιμείνουμε στο δημοψήφισμα. Ήταν περίπου έτσι αν θυμάμαι καλά: “1-2 αστυνομία, τρία-τέσσερα στρατός”…

[hr]

4. Μα τι λέω…

[hr]

Οι απειλές για αποπομπή μας από την ευρωζώνη έκαναν να ακούγονται στη διά πασών απ’ τη Συγγρού, την Ιπποκράτους και τους άλλους συμπαθείς δρόμους άσματα σαν το παρακάτω:

[hr]

5. Break Free

[hr]

Εν τω μεταξύ, παρά τις κλειστές τράπεζες, τους καυγάδες σε καφενεία, σπίτια, δρόμους, τις απειλές στους χώρους εργασίας και την καθημερινή κινδυνολογία (ευγενικός όρος) των ΜΜΕ …στην πλειοψηφία του ελληνικού λαού είχε αρχίσει να κολλάει επικίνδυνα το παρακάτω τραγουδάκι … κοινώς: “God knows got to make it on my own…baby can’t you see i’ve got to break-free”:

[hr]

6. Σκάει η δραχμή…

[hr]

Αφήστε που η κατάσταση είχε εμπνεύσει και τα μουσικά-τρολλς, που ας μη γελιόμαστε είναι τα μόνα που πετυχαίνουν υψηλούς δείκτες παραγωγικότητας αυτή την εποχή στην Ελλάδα:

[hr]

7. Alone Again

[hr]

Όταν εμπνέεται ο κόσμος να γράψει καινούρια τραγούδια σημαίνει ότι η εποχή εμπεριέχει κάτι σημαντικό.

Όμως για να μην αδικούμε καμία πλευρά, υπήρχαν και κάποιοι που αρνήθηκαν να συμμετάσχουν σε όλο αυτό θεωρώντας το εξ αρχής κι αντικειμενικά μια ανούσια ή μάλλον επικίνδυνη παγίδα, ακολουθώντας μια σταθερή μοναχική πορεία:

[hr]

8. No Limit

[hr]

Και κάπως έτσι φτάσαμε στην 5η του Ιούλη, ημέρα του δημοψηφίσματος. Μέχρι και τα exit polls, σχεδόν κανείς δεν ήξερε τι θα συμβεί. Όμως λίγα λεπτά μετά, όταν άρχισαν να βγαίνουν τα αποτελέσματα από τα πρώτα απίθανα χωριά της ελληνικής επαρχίας, κι ενώ από τους τηλεοπτικούς μας δέκτες ακουγόταν ένα διαρκές: “LET ME SAY YEAH!”, η κάλπη απάντησε με ένα μεγαλοπρεπέστατο “NOOOO!” και οι δρόμοι της Αθήνας γέμισαν:

[hr]

9. Should I Stay Or Should I Go

[hr]

Ξαφνικά, κανείς δεν πρόλαβε να καταλάβει πώς, εθνικός μας ύμνος έγινε το δημοφιλές άσμα των Clash… “If I go there’ll be trouble, but if I stay there will be double…”, κι αυτό ήταν λοιπόν το κεντρικό δίλημμα για μερικά 24ωρα:

[hr]

10. F*ck You Like An Animal

[hr]

Μια-δυο μέρες μετά, με νωπή τη λαϊκή εντολή του 62%-ΟΧΙ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αποβιβαζόμενος στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών άκουσε από τα μεγάφωνα να παίζει αυτό:

[hr]

11. Δεν πάω πουθενά

[hr]

“Ή τα ξεχνάς όλα ή Grexit”. του είπαν.
“Δεν πάω πουθενά!”, είπε. “Εγώ στην αγκαλιά σου νιώθω ασφάλεια, κι αν φύγω θα γεμίσω…με ανασφάλεια”, πρόσθεσε. Kι αφού κατάκοπος σηκώθηκε, φίλησε την ευρωαστερόεσσα και πήρε το αεροπλάνο του γυρισμού.

[hr]

12. I Couldn’t Believe It Was True

[hr]

Εύκολα ή δύσκολα, η Συμφωνία επικυρώθηκε από το θερινό τμήμα της βουλής. Κάποιοι ανακουφίστηκαν, άλλοι δικαιώθηκαν, οι περισσότεροι όμως μούδιασαν και είδαν τον επόμενο μήνα να περνάει κάπως έτσι:

[hr]

13. Keep Their Heads Ringin’ (Thank God It’s Friday)

[hr]

Ώσπου φτάσαμε στην εξαγγελία των εκλογών. Πολλά μπορεί να πει κανείς αλλά θαρρούμε πως ο κυρίαρχος λόγος ακουγόταν κάπως έτσι:

Μία ακατάσχετη λογοκοπία χωρίς πραγματικά επίδικα, μια επιστροφή στο παλιό (που όλοι θέλουν τάχα να ξεπεράσουν), επιχειρήματα και ήθος του συρμού, και ρεφρέν (δλδ αυτό που μένει στο τέλος)ένα ring-ding-dong….keep their heads ringin’ και τίποτα άλλο.

[hr]

14. Refuse To Lose

[hr]

Εντάξει οι εκλογές έγιναν. Εντάξει, το αποτέλεσμά τους είναι μακριά από το πνεύμα και το ηθικό της 5ης Ιούλη. Εντάξει, οι καραβιές των προσφύγων φτάνουν ανάμεσα στους παραθεριστές στα νησιά μας, οι στρατιές των απελπισμένων είναι στις πλατείες, τα παγκάκια και τους σταθμούς μας. Ο κόσμος αυτός φλέγεται κι εμείς, όσοι τουλάχιστον πιστέψαμε στη δυνατότητα να πάνε τα πράγματα αλλιώς τώρα, δεχτήκαμε μια κλωτσιά και πήγαμε αρκετά βήματα πίσω. Τώρα θα δούμε μια κυβέρνηση που μιλάει στο όνομα της Αριστεράς να εφαρμόζει μνημόνιο. Σκεφτείτε όμως ότι και το παρακάτω άσμα προέρχεται από την ίδια μήτρα με το προηγούμενο. Κι όμως είναι τόσο διαφορετικά: “I got so much trouble on my mind… Refuse to lose! Refuse to lose!”.

Εδώ είμαστε. Τα λέμε κι από κοντά την Παρασκευή.

[hr]

Info

[hr]

To Περιοδικό για τη Διατάραξη της Κοινής Ησυχίας (toperiodiko.gr), το rednotebook.gr, το Εκτός Γραμμής (ektosgrammis.gr), το thecricket.gr και το rproject.gr παίρνουν την πρωτοβουλία για μια συνάντηση/συζήτηση/συνάθροιση ανθρώπων και διαδικτυακών εγχειρημάτων γνώμης, ενημέρωσης και αριστερής παρέμβασης στη δημόσια συζήτηση.

Λίγες μέρες μετά τις εκλογές και αρκετές μέρες μετά το δημοψήφισμα συζητάμε για το Grexit vs Agreekment, για τον δημόσιο λόγο, τα μίντια και το κίνημα, τις νέες γενιές, τις παλιές πολιτικοποιήσεις, τα καινούργια καθήκοντα, την εμπειρία, τις δυνατότητες, τις διαψεύσεις και τις ήττες.

bannerdifkalokairia

Παρεμβαίνουν:

Κώστας Γούσης  – toperiodiko.gr

Αναστασία Ματσούκα – rednotebook.gr

Γιώργος Καλαμπόκας – Εκτός Γραμμής

Σπύρος Παπαδόπουλος (Το βυτίο) – thecricket.gr

Βασίλης Γιαννούλης – rproject.gr

[hr]

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 2 ΟΚΤΩΒΡΗ στις 19:30

ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ

(Ερμού 134-136, στον σταθμό του Θησείου)

* Θα ακολουθήσει μετεκλογικό-μετακαλοκαιρινό πάρτι με οργανωμένο-συντεταγμένο GREXITunes Dj – Set! [ντι τζέι YoMi]

[hr]

14 + 1. (Bonus Track): Μην κλαις

[hr]

Θα ήταν λάθος να λείψει η Σωτηρία Μπέλλου και ένα από τα ωραιότερα ελληνικά κομμάτια από ένα τέτοιο mixtape. Από αυτό το κομμάτι άλλωστε δανειστήκαμε το κεντρικό ερώτημα και μότο όλων όσων ετοιμάζουμε για την Παρασκευή. Με την υπόσχεση να προσπαθήσουμε να απαντηθεί αρνητικά το ερώτημα. Έστω και σε βάθος χρόνου… (Λίγο βάθος..)

*****

postsummerpartyτελικόinternet