Στήλη: DiscLab
Νέες μουσικές κυκλοφορίες που διαταράσσουν την κοινή ησυχία (Συλλογική Στήλη)

MODERATOR | SINNER’S SYDROME

Μαστοριά και γοητεία….

| 14/05/2019

Το Sinner’s Syndrome έχει κλείσει πάνω από ένα χρόνο από την ημέρα κυκλοφορίας του (Απρίλιος του 2018). Διάφοροι παράγοντες απέτρεψαν μέχρι τώρα, τη παρουσίαση από αυτή εδώ τη στήλη μιας από τις πιο ενδιαφέρουσες και γοητευτικές κυκλοφορίες που προέρχεται από τον ευρύτερο εγχώριο hip hop χώρο και πιο ειδικά από το turnablism και τις παραγωγές που βασίζονται σε αυτή τη φιλοσοφία τα τελευταία χρόνια.

Έχοντας ακούσει δουλειές αυτού του ρεύματος (εγχώριου και διεθνούς) με το τσουβάλι, νιώθω την  ανάγκη να σημειώσω ότι το Sinner’s Syndrome δεν χορταίνεις να το ακούς. Ο εξ Αθηνών Moderator έρχεται να μας υπενθυμίσει κάτι, που προσωπικά πιστεύω και επιμένω για χρόνια: ότι το πρώτο πράγμα σε ένα dj παραγωγό του hip hop είναι η μουσική του παιδεία, τα ακούσματα του, η διαμόρφωση δηλαδή αυτού που καλείται γούστο. Τα skills, δηλαδή οι τεχνικές ικανότητες όσο αναγκαίες και να είναι έπονται. Τι να τη κάνεις τη μαστοριά αν δεν υπάρχει περιεχόμενο….

Επί του καλλιτεχνικού περιεχομένου λοιπόν ο Moderator ξεδιπλώνει πλουσιοπάροχα το αρματολό του χαρμάνι σμίγοντας την μελαγχολία του blues με τη αισθαντικότητα της soul, την μουσική των Spaghetti Western, με το rockabilly, το retro lounge με το groove, τον garage rock ήχο με το dub, τη jazz με το trip hop και όλα αυτά μέσα από μια cinematic ατμόσφαιρα που σε κάνει να αναρωτιέσαι για ποιο film noir είναι γραμμένο το Sinner’s Syndrome ή μήπως το έχει παραγγείλει ο Ταραντίνο για το επόμενο του σάουντρακ και ο Moderator μας το κρατά κρυφό….

Υπάρχει συνήθως μια κατηγοριοποίηση αυτών των άλμπουμ ως «down tempo», «easy listening» κλπ. Όμως ότι δεν έχει «γκάζια» δεν είναι easy listening και σε κάθε περίπτωση το Sinner’s Syndrome δεν είναι καθόλου easy. Αντίθετα έχει πολλαπλά επίπεδα ακρόασης, τα οποία θα τα χάσει κανείς αν μείνει στο τέμπο του. To Sinner’s Syndrome είναι απαιτητικό, δεν είναι για τα «ψώνια στο σούπερ μάρκετ», δεν κάνει για «χαλί», ζητά ακροατές με γούστο και όχι ευκολίες.

Ο Moderator αποφεύγει τα τρέχοντα ντιτζεικά κόλπα που συνήθως καλύπτουν τα κενά στη ηχητική πρόταση, στήνει με μαστοριά τους ήχους του και έχει «χτίσει» κομμάτια σαν τα Sweet Curse, Red Headed Devil, My Witch,  Zombie Girl, The Scene of the crime και Voodoo Kiss για τα οποία προσωπικά του βγάζω το καπέλο…

Το Sinner’s Syndrome κυκλοφορεί σε βινύλιο και digital downloading.

Links για τον Moderator:

https://moderator.bandcamp.com

https://www.facebook.com/TheModeratorMusic/

Κατά βάθος θα ήθελε να παίζει μουσική, αλλά επειδή αυτό το τρένο χάθηκε, γράφει για αυτή και βέβαια όχι από επάγγελμα αλλά από πάθος. Έπειτα από πολυετή θητεία σε περιοδικά και εφημερίδες κατέληξε στο απάνεμο(;) λιμάνι του toperiodiko.gr…