Nέος κύκλος δημοψηφισμάτων αναστατώνει την ΕΕ

Μετά την Καταλωνία, σειρά έχει η Λομβαρδία

| 21/10/2017

To αποτέλεσμα στην Καταλονία μπορεί να μην έχει κριθεί ακόμα, ωστόσο το δημοψήφισμα στην Ισπανία ξεκίνησει ήδη να προκαλεί νευρικότητα και στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ.

Αυτή την φορά αντιμέτωπη με ένα παρόμοιο, αν και λιγότερο σκληρό δημοψήφισμα έρχεται η Ιταλία.

Δύο από τις πλουσιότερες περιοχές της, η Λομβαρδία και η Βενετία, με πρωτεργάτρια την πρώτη, ζητούν περισσότερη αυτονομία και όχι απόσχιση. Οι δύο περιοχές συγκεντρώνουν το 20% του πληθυσμού, απαρτίζουν το 30% του ΑΕΠ και διαμαρτύρονται για «καπέλο» 54 δις ευρώ ετησίως σε φόρους από την κεντρική κυβέρνηση. Το ενδεχόμενα να περάσει η κίνηση αυτή σαν ασύνδετη με τα γεγονότα στην Καταλονία έσβησε πολύ νωρίς, αφού ήδη ο πρόεδρος της Λομβαρδίας Ρομπέρτο Μαρόνι, έκανε  συσχετισμό με το δημοψήφισμα στην Καταλονία μιλώντας για «το τέλος της Ισπανίας».

Το δημοψήφισμα είναι κατά κύριο λόγο πρωτοβουλία του ακροδεξιού κόμματος Λέγκα του Βορρά, η οποία έθεσε θέμα δημοψηφίσματος με ερώτημα αν οι πολίτες επιθυμούν περισσότερη αυτονομία σε τομείς όπως είναι ο πολιτισμός, η παιδεία, η αστική και η ποινική δικαιοσύνη. Το κομμάτι της φορολογίας, παρότι υπήρξε κεντρικό στην ατζέντα, δεν τέθηκε τελικά, καθώς το ιταλικό σύνταγμα το έχει ανακηρύξει αποκλειστική ευθύνη της κεντρικής κυβέρνησης. Το δημοψήφισμα, όπως και το αντίστοιχο που είχε γίνει στην Ιταλία πριν λίγο καιρό  με θέμα την συνταγματική αναθεώρηση και οδήγησε στην παραίτηση τον Ματέο Ρέντσι, αναμένεται χωρίς εκπλήξεις, αφού η πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων τάσσεται υπέρ του ΝΑΙ, ωστόσο έχει προκαλέσει μεγάζη συζήτηση στην γειτονική χώρα.

Η Λομβαρδία με πρωτεύουσα το Μιλάνο, από έδαφος της Αυστροουγγαρίας , έγινε ημιανεξάρτητη επαρχία της Γαλλίας επί Ναπολέοντα και στη συνέχεια βρέθηκε στο επίκεντρο του  αγώνα για ενοποίηση της Ιταλίας, στην οποία τελικά προσαρτήθηκε το 1859.Στην περιοχή βρίσκονται οι έδρες της βιομηχανίας αυτοκινήτων, καθώς κι η πολεμική βιομηχανία.

Πρωτεύουσα της επαρχίας Βένετο είναι η Βενετία. που φημίζεται για την Γαληνοτάτη Δημοκρατία, ανεξάρτητο κράτος που ως το 1797 έπαιξε σημαντικό ρόλο στη Μεσόγειο κατακτώντας της ακτές της σημερινής Κροατίας, και τα Επτάνησα.

Η οικονομία του Βένετο βασίζεται στην βιομηχανία και στον τουρισμό (Βενετία, Βερόνα, Πάντοβα). Σημαντικές είναι και οι καλλιέργειες καλαμποκιού.

ΠΗΓΗ: Euronews