No Justice No Peace…Το mixtape του Περιοδικού

| 23/07/2017

H υπόθεση της Ηριάννας και του Περικλή, του Θεοφίλου, του Σακκά και τόσων άλλων θυμάτων της κρατικής και δικαστικής καταστολής και της κυβερνητικής  υποκρισίας, μας έκαναν εδώ στο periodiko.gr να θυμηθούμε τραγούδια για την «ανεξάρτητη» δικαιοσύνη, για πολιτικούς κρατούμενους, θύματα πολιτικών σκευωριών ή ρατσισμού και  τραγούδια για τη πολυπόθητη ελευθερία που για μια ακόμη φορά στην εποχή μας δεν φαίνεται και τόσο δεδομένη..

Ξεκινάμε με τους Smith & Might  και το κομμάτι τους No Justice στο οποίο συμμετέχει και ο Rudy Lee, αφιερωμένο στον αγώνα για την απελευθέρωση του Mumia Abu Jamal, μέλους των Μαύρων Πανθήρων. “Το σύστημα είναι άδικο γιατί δεν φτιάχτηκε για μας. Χωρίς δικαιοσύνη δεν υπάρχει ειρήνη…». Το κομμάτι βρίσκεται στο συλλογικό διπλό άλμπουμ του 2000 “Free Mumia Abu Jamal”

Συνεχίζουμε με Asian Dub Foundation και Free Satpal Ram από το Rafi’s Revenge του 1998 και την συμμετοχή τους στη καμπάνια απελευθέρωσης του κρατούμενου Satpal Ram.

Μια άλλη περίπτωση διάσημου πλέον πολιτικού κρατούμενου είναι αυτή του Leonard Peltier. Ο Fermin Muguruza στο άλμπουμ του  In Komunikazioa, που κυκλοφόρησε το 2002 αφιέρωσε το κομμάτι του Leonard Peltier Free. Εδώ τον βλέπουμε live να μιλά για τον Peltier στην περιοδεία του, το 2004.

Στον Leonard Peltier και τη καμπάνια απελευθέρωσής του είχαν αφιερώσει και οι Rage Against The Machine το Freedom από το ντεμπούτο άλμπουμ τους.

Συνεχίζουμε δυνατά με System Of A Down και Prison song. Για τη δύναμη που έχει αποκτήσει τα σύγχρονα «σωφρονιστικά» συστήματα, ειδικά με τη σύμφυσή τους με τις κυβερνητικές επιταγές και τον επιχειρηματικό ιδιωτικό τομέα.

Και βέβαια mixtape για τη δικαιοσύνη χωρίς …And Justice For All δεν γίνεται…

«Ελλάς Ελλήνων δικαστών, άνευ βουλής και εκλογών» τραγουδούσαν το 1999 Panx Romana στο «Κράτος Κλειστόν», τι πιο επίκαιρο;

Επανερχόμαστε στο κίνημα για την απελευθέρωση του Mumia Abu Jamal με τους Rotes Haus and Darnell S. Summers και το Move for Mumia, το οποίο εκφράζει την δυνατότητα δημιουργικής παρέμβασης των μουσικών στο πλευρό των κινημάτων αλληλεγγύης. Και αυτό το κομμάτι βρίσκεται στη συλλογική συλλογή“Free Mumia Abu Jamal”. Θα βρει άραγε αυτή η πρακτική εκφραστές και στο εσωτερικό για την υπόθεση της Ηριάννας και του Περικλή;

Ο Στόχος του κυκλώματος που συναποτελούν το κεφάλαιο, οι κυβερνήσεις του και οι κρατικοί μηχανισμοί με τις αποφάσεις σαν και αυτές για την Ηριάννα και το Περικλή είναι να μας φοβίσουν για να μείνουμε αδρανείς και υποταγμένοι. Ενάντια σε αυτό το στόχο στέκονται και οι Thievery Corporation με Culture Of Fear  και τον ομώνυμο δίσκο τους του 2011.

Αλλά εμείς θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για την ελευθερία, για να απελευθερωθούν όλοι και όλες που άδικα κρατούνται λόγω των ιδεών τους, της στάσης τους ακόμα και των κοινωνικών τους σχέσεων. Για αυτή τη ελευθερία τραγουδάνε οι Rebel Diaz Free Again, οι Zion Train και ο Βέβηλος…

Κατά βάθος θα ήθελε να παίζει μουσική, αλλά επειδή αυτό το τρένο χάθηκε, γράφει για αυτή και βέβαια όχι από επάγγελμα αλλά από πάθος. Έπειτα από πολυετή θητεία σε περιοδικά και εφημερίδες κατέληξε στο απάνεμο(;) λιμάνι του toperiodiko.gr…