Στήλη: DiscLab
Νέες μουσικές κυκλοφορίες που διαταράσσουν την κοινή ησυχία (Συλλογική Στήλη)

Northern Lights - Γιάννης Κασέτας

Oh my god it’s full of sounds…

| 28/07/2017

Το “Northern Lights” είναι  το 5ο άλμπουμ του Γιάννη Κασέτα ο οποίος φέτος συμπληρώνει 10 χρόνια στη δισκογραφία (από το ντεμπούτο του «The Truth about the Alien Invasion in Egypt”, 2007, Puzzlemusik.

Με βασικές του επιρροές τη σύγχρονη τζαζ και τζαζ-φανκ σκηνή της Νέας Υόρκης, μετασχηματίζει, με τη δική του εκφραστική ικανότητα και άλλα μουσικά στοιχεία, με αποτέλεσμα ένα άλμπουμ που μπορεί να ακουστεί τόσο από ένα απαιτητικό τζαζ ακροατή, όσο και από έναν απλό μουσικόφιλο που ενδιαφέρεται για ουσιαστικές προτάσεις.

Ο Κασέτας δείχνει τις έντονες, όπως φαίνεται  «εξωμουσικές» επιρροές του:  τις  ταινίες φαντασίας ,την απεραντοσύνη της θάλασσας, τα χρώματα του ουρανού και το χάος του διαστήματος. Όλα αυτές οι επιρροές «χρωματίζουν» την ατμόσφαιρα του άλμπουμ, δίνοντας του ταξιδιάρικες όσο και ψυχεδελικές διαστάσεις. Έχει ονοματίσει άλλωστε και τα ίδια τα κομμάτια με ανάλογο τρόπο.

Το άλμπουμ αποτελείται από 11 tracks με ιδιαίτερη διάρθρωση. Μετά το εναρκτήριο “Bubbles of Reality” (συμμετέχουν οι Next Step), ακολουθούν το “Northern Lights”, το οποίο αποτελείται από 3 σχεδόν αυτόνομα μέρη, η πολύμορφη πενταμερής σουίτα “The Dark Suite” που αποτελεί και το grand opus του άλμπουμ, πριν καταλήξει στο χωρισμένο σε δύο μέρη “Fat Mummra”. Σε αυτό ο Κασέτας έχει την τιμή να συνεργάζεται με τον σπουδαίο αμερικανό σαξοφωνίστα Craig Handy, ο οποίος έχει παίξει στο πλευρό του Art Blakey και του Wynton Marsalis και έχει δισκογραφήσει με τον Charles Mingus, τον John Scofield,τον Abdullah Ibrahim, τον Joe Henderson και τον Freddie Hubbard μεταξύ άλλων.

20293170_846734745493598_9123736281203436060_n

Στο άλμπουμ παίζουν οι μουσικοί:

Craig Handy (άλτο σαξόφωνο), Δημήτρης Τσάκας (άλτο και σοπράνο σαξόφωνο), Τάκης Πατερέλης (τενόρο σαξόφωνο), Δημήτρης Παπαδόπουλος (τρομπέτα), Αντώνης Ανδρέου (τρομπόνι), Κωστής Χριστοδούλου (πιάνο), Δημήτρης Σεβδαλής (πιάνο & rhodes ), Απόστολος Λεβεντόπουλος (κιθάρα), Γιώργος Γεωργιάδης (ηλεκτρικό μπάσο), Κώστας Λιόλιος (τύμπανα) και σύσσωμοι οι Next Step είτε όλοι μαζί (στο “Bubbles of reality”) είτε σε μονάδες σε διάφορα tracks : Γιάννης Παπαδόπουλος (πιάνο), Θοδωρής Κότσιφας (κιθάρα) Ντίνος Μάνος (κοντραμπάσο), Βασίλης Ποδαράς (τύμπανα).Σε 4 tracks συμμετέχει στα τύμπανα ο Αλέξανδρος – Δράκος Κτιστάκης (Alex Drakos Trio)

Όλα τα κομμάτια είναι συνθέσεις του Γιάννη Κασέτα.

Η ηχογράφηση του “Fat Mummra” έγινε στα Lizard Sound Studios με ηχολήπτη τον Δημήτρη Καρπούζα ενώ τα υπόλοιπα κομμάτια του άλμπουμ ηχογραφήθηκαν στο Studio Sierra με ηχολήπτες τους Άκη Πασχαλάκη και Γιώργο Καριώτη. Μίξη & Mastering: Γιώργος Πρινιωτάκης (Artracks Studios), Παραγωγή: Γιάννης Κασέτας, Εικαστικό Εξώφυλλου και Γραφιστική Επιμέλεια: Ιφιγένεια Λιάγγη.

Το άλμπουμ κυκλοφορεί από την Puzzlemusik σε CD στα ενημερωμένα δισκοπωλεία και σε digital μορφή (mp3 και streaming) σε i-tunes, Google Play, Spotify, Tidal, Deezer και πολλές άλλες ψηφιακές πλατφόρμες.  .

Links:

Soundcloud: Bubbles of Reality (feat. Next Step)   https://soundcloud.com/puzzlemusik/yiannis-kassetas-bubbles-of-reality-feat-next-step

[email protected]

www.puzzlemusik.com

https://www.facebook.com/puzzlemusik.label

https://twitter.com/puzzlemusik

e-mail για live booking: [email protected]

 

Κατά βάθος θα ήθελε να παίζει μουσική, αλλά επειδή αυτό το τρένο χάθηκε, γράφει για αυτή και βέβαια όχι από επάγγελμα αλλά από πάθος. Έπειτα από πολυετή θητεία σε περιοδικά και εφημερίδες κατέληξε στο απάνεμο(;) λιμάνι του toperiodiko.gr…