Ο αγώνας για το νερό και τη γη συνεχίζεται...

Ο Τραμπ επενδύει στη Ντακότα και διαλύει την κατασκήνωση των Ινδιάνων για να ξεκινήσουν οι εργασίες για τον αγωγό

| 02/02/2017

Όπως γράφαμε και στο άρθρο για τις πρώτες ημέρες του Τραμπ, «Ο νέος πρόεδρος με διάταγμα προωθεί εκ νέου τη δημιουργία δύο αγωγών πετρελαίου (Keystone XL, Dakota Access Pipeline) η πορεία των οποίων είχε ανακοπεί από τη διοίκηση Ομπάμα υπό την πίεση μαζικών κινητοποιήσεων που ανέδειξαν την περιβαλλοντική καταστροφή που προκαλούνταν»

Ο αγωγός πετρελαίου στη Ντακότα, τον οποίο είχε αναλάβει η Dakota Access Pipeline, ξεκινάει πάλι τη λειτουργία του μετά το διάταγμα του νέου προέδρου και ήδη την Τετάρτη το απόγευμα έγινε η πρώτη επίθεση της αστυνομίας στον καταυλισμό των Ινδιάνων που υπερασπίζονται το νερό και τη γη τους, με 76 συλλήψεις, ανάμεσά τους και πρόσωπα που έχουν παίξει κορυφαίο ρόλο στον αγώνα αυτό. Το Last Child Camp, όπως ονόμασαν οι protectors τον καταυλισμό/κατασκήνωση που έφτιαξαν στην περιοχή, φαίνεται να μην υπάρχει πλέον, καθώς επίσημες αρχές της περιοχής ανακοινώνουν ότι δεν έχει μείνει τίποτα από την κατασκήνωση μετά από την ένοπλη επίθεση της αστυνομίας, με τη συνοδεία από μπουλντόζες. Σύμφωνα με τον Guardian, η επιδρομή της αστυνομίας, όπως δήλωσε ο MG Malcolm Frost, υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του στρατού, έγινε κατόπιν διαταγής του Τραμπ για να διερευνηθεί άμεσα και αποτελεσματικά το αίτημα για έγκριση της κατασκευής του αγωγού και να τεθεί σε λειτουργία σύμφωνα με το νόμο.

Η Linda Black Elk, μέλος των Catawba Nation, δήλωσε στον Guardian: «Αρχίσαμε να βλέπουμε την αστυνομία να κινητοποιείται από όλες τις κατευθύνσεις. Κάποιος ήρθε προς εμάς και μας είπε ότι είχαμε περίπου 15 λεπτά μέχρι να γίνει η επιδρομή στην κατασκήνωση»

tipis

Να θυμίσουμε ότι η κατασκευή του αγωγού στη Ντακότα σταμάτησε πριν δύο μήνες, μετά από μια ιστορική κινητοποίηση μηνών, που συσπείρωσε φυλές Ινδιάνων, κινήματα της Αμερικής, όπως το Black Lives Matter, και βετεράνους που ένιωθαν να διαπράττεται αδικία Είναι αλήθεια ότι ήδη από τότε, όλοι όσοι εμπλέκονταν με τη μεγαλειώδη εκείνη κινητοποίηση, φοβούνταν το τι θα γινόταν με την εκλογή Τραμπ. Και δεν είχαν άδικο, όπως φαίνεται. Οι Standing Rock Sioux, η φυλή που ξεκίνησε τον αγώνα για την ιερή γη και το νερό τους, δηλώνουν ότι η κίνηση αυτή του Τραμπ είναι μια πολιτική ανταπόδοση προς τους δισεκατομμυριούχους που στήριξαν την καμπάνια του και ωφελούνται από την κατασκευή του αγωγού. Άλλωστε, σύμφωνα με το telesurtv, με βάση επίσημα οικονομικά στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν στις Η.Π.Α., κατά την προεκλογική περίοδο ο CEΟ της Energy Transfer Partners, της βασικής εταιρείας που υπήρχε πίσω από την κατασκευή του αγωγού και το Dakota Access Pipeline, έδωσε πάνω από 100.000 δολάρια για την προεκλογική καμπάνια του Τραμπ. Και πώς να μη δώσει, άλλωστε, όταν υπάρχουν επίσημες μαρτυρίες ότι ο Τραμπ έχει επενδύσει στην εταιρεία αυτή, όπως και στην εταιρεία Philips 66, η οποία θα συμμετέχει με το ένα τέταρτο των μετοχών μόλις ολοκληρωθεί το έργο.

 Το σίγουρο είναι ότι η ιστορία αυτή δεν θα τελειώσει εδώ. Ο κόσμος που αντιστάθηκε το προηγούμενο διάστημα δηλώνει αποφασισμένος να μην κατασκευαστεί ο αγωγός πετρελαίου. Να μη ξεχνάμε ότι πριν η προηγούμενη προεδρία αποφασίσει τη διακοπή του έργου, οι άνθρωποι εκεί στο Standing Rock τα έβαζαν με την αστυνομία και τον στρατό, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την κατασκευή και την ασφάλεια του έργου. Πάντως, οι βετεράνοι δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να αφήσουν το έργο να κατασκευαστεί.