Obamacare: Άλλο ένα Βατερλώ για την κυβέρνηση Τραμπ
Συναγωνίζεται τον Μακρόν η νεόκοπη αμερικανική ηγεσία σε ταχύτητα μείωσης δημοφιλίας

Ολοένα σφοδρότερη φαίνεται ότι γίνεται η εσωτερική σύγκρουση εξουσίας στους κόλπους της αμερικανικής αστικής τάξης. Τελευταίο «επεισόδιο» είναι η ήττα που υπέστη η κυβέρνηση Τραμπ μετά την καταψήφιση στη Γερουσία του νόμου που αφορούσε την μερική κατάργηση του Obamacare που διαμόρφωνε το νομοθετικό πλαίσιο για την παροχή υγείας στις ΗΠΑ, έναν στόχο από τους πλέον πολυσυζητημένους στην προεκλογική εκστρατεία. Παρόλο που η Βουλή των Αντιπροσώπων υπερψήφισε το νόμο στις αρχές Μαΐου, όλοι γνώριζαν ότι θα ήταν πολύ πιο δύσκολο να περάσει από τη Γερουσία, όπου οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν μια οριακή πλειοψηφία με 52 από τους 100 γερουσιαστές.
Το μπλοκ των Ρεπουμπλικάνων έσπασαν οι γυναίκες γερουσιαστές Μαρκόβσκι και Κόλινς, από την Αλάσκα και το Μέιν, αντίστοιχα, καθώς και ο πρώην υποψήφιος πρόεδρος των Ρεπουμπλικάνων, Μακέιν, από την Αριζόνα. Με αυτό τον τρόπο, διαμορφώθηκε το τελικό αποτέλεσμα, 51 κατά, 49, υπέρ. Οι δύο γυναίκες ανήκουν στην πιο μετριοπαθή πτέρυγα των Ρεπουμπλικάνων και ήταν γνωστό εξ αρχής ότι δεν σκόπευαν να υπερψηφίσουν καμία πρόταση μερικής ή ολικής κατάργησης του Obamacare, καθώς θεωρούσαν ότι η προτεινόμενη εναλλακτική αφήνει χωρίς ασφάλιση εκατομμύρια Αμερικάνους. Και κάθε μέρα που περνά η δυσφορία των «κάτω» αρχίζει να γίνεται ολοένα πιο «ενοχλητική» στους «πάνω», ορισμένοι εκ των οποίων αρχίζουν ν’ αντιλαμβάνονται ότι καλό είναι να μην δημιουργούνται αιτίες για περαιτέρω διόγκωση.
Ωστόσο, αυτό που θεωρούνταν το πιθανότερο ήταν η υπερψήφιση εκ μέρους του Μακέιν (ο οποίος νοσηλεύεται με καρκίνο στον εγκέφαλο και βγήκε από το νοσοκομείο εσπευσμένα για να ψηφίσει) που θα έφερνε το αποτέλεσμα στην ισοψηφία, 50-50. Σε αυτό το ενδεχόμενο, την ισοπαλία επιλύει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, εν προκειμένω ο Μάικ Πενς, ο οποίος θα ψήφιζε υπέρ του νόμου. Όμως, ο Μακέιν έκανε την έκπληξη, καταψήφισε και στη συνέχεια δικαιολόγησε την ψήφο του λέγοντας ότι ο συγκεκριμένος νόμος αποκλείει πλήρως τους Δημοκρατικούς και κάλεσε σε διαδικασία διαλόγου προκειμένου να διαμορφωθεί συναινετική λύση.
Μετά από την ψηφοφορία, ο ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, δεν έκρυψε την απογοήτευση του, καθώς το κόμμα του δεν κατάφερε να φέρει σε πέρας μία πάγια δέσμευση του την τελευταία επταετία. Το νομοσχέδιο είχε ιδιαίτερη βαρύτητα για την πορεία του συστήματος υγείας των ΗΠΑ : παρόλο που διατηρούσε ορισμένες σημαντικές πλευρές του Obamacare, τυχόν υπερψήφιση του εκτιμούνταν ότι θα άφηνε 16 εκατομμύρια πολίτες χωρίς ασφαλιστική κάλυψη.
Ωστόσο, η καταψήφιση του και ιδιαίτερη η στάση του Μακέιν πρέπει να συνεκτιμηθούν εντός της γενικότερης πολιτικής κατάστασης των ΗΠΑ τους τελευταίους μήνες και την κλιμάκωση της έντασης. Η απρόσμενη εξέλιξη έπληξε την κυβέρνηση Τραμπ, η οποία προεκλογικά είχε επενδύσει πάρα πολύ στην κατάργηση του Obamacare και την είχε αναδείξει ανάμεσα στις κεντρικές επιδιώξεις της νέας πολιτικής ηγεσίας. Ο ίδιος ο Τραμπ αντέδρασε στο αποτέλεσμα, ως συνήθως, μέσω Twitter, γράφοντας ότι όσοι καταψήφισαν το νομοσχέδιο απογοήτευσαν τους Αμερικάνους, ενώ προέβλεψε ότι το Obamacare θα καταρρεύσει. Επιπλέον, ο δεύτερος γερουσιαστής της Αλάσκα, Νταν Σάλιβαν, ανέφερε ότι δέχθηκε τηλεφώνημα από στέλεχος του Λευκού Οίκου που του μετέφερε ότι η στήριξη προς την απομακρυσμένη πολιτεία της Αλάσκα μπορεί να ατονήσει την επόμενη περίοδο εξαιτίας της ψήφου της Μαρκόβσκι. Πρόκειται, όπως γίνεται κατανοητό, για μία τεταμένη περίοδο εντός της πολιτικής ελίτ των ΗΠΑ η οποία έχει διχαστεί σχετικά με τη στάση της απέναντι στον Τραμπ και την κυβέρνηση του.
Στο ίδιο πλαίσιο κινούνται πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ την τελευταία περίοδο. Από τη μία, ο Τραμπ στράφηκε δημόσια ενάντια στον υπουργό Δικαιοσύνης του, Τζεφ Σέσιονς, τον οποίο κατηγόρησε για ανεκτικότητα απέναντι σε διαρροές από τις μυστικές υπηρεσίες προς τα ΜΜΕ την τελευταία περίοδο. Από την άλλη, στελέχη του αμερικανικού στρατού διέψευσαν ότι ο Τραμπ ήρθε σε συνεννόηση μαζί τους σχετικά με την απόφαση του να απαγορεύσει την πρόσβαση στο στρατό σε τρανσέξουαλ άτομα.
Όπως φαίνεται η προ διμήνου απόφαση του Τραμπ να απολύσει τον επικεφαλής του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ δεν ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό (άλλωστε ακολούθησαν οι απολύσεις του προσωπάρχη του Λευκού Οίκου Ρέινς Πρίμπους και του διευθυντή επικοινωνίας Άντονι Σκαραμούτσι). Όλα δείχνουν, δε, ότι το «φύγε εσύ, έλα εσύ» θα συνεχιστεί. Εντάσσεται σε μία σύγκρουση που αφορά την εφαρμογή πολιτικών, την κατοχή θέσεων μέσα στο αμερικάνικο κράτος, ακόμα και στα βαθύτερα και πιο “σκοτεινά” σημεία του, αλλά και τη σχέση με την ελίτ των ΜΜΕ, η πλειοψηφία των οποίων τηρεί σκληρή στάση απέναντι στη νέα κυβέρνηση.
Στην αντιπαράθεση αυτή, το στρατόπεδο Τραμπ ελέγχει την κυβέρνηση, φαίνεται όμως να υστερεί σε όλα τα άλλα πεδία και προσπαθεί διαρκώς να κερδίσει έδαφος. Παρόλο που ο βασικός αντίπαλος του, το κόμμα των Δημοκρατικών, βρίσκεται σε περίοδο εσωστρέφειας, δεν εκλείπουν οι πιέσεις. Γύρω από το ζήτημα της ύπαρξης ή μη διασυνδέσεων του Τραμπ με την κυβέρνηση της Ρωσίας, επανέρχεται διαρκώς το ζήτημα της καθαίρεσης του σε αρθρογραφία στις μεγάλες εφημερίδες και περιοδικά, την ίδια στιγμή που πληθαίνουν οι φωνές κριτικής μέσα στους Ρεπουμπλικάνους σχετικά με τους πιο άγαρμπους χειρισμούς της κυβέρνησης.
Όσον αφορά δε τις προσδοκίες των πολιτών, των κοινωνικών εκείνων στρωμάτων που ψήφισαν Τραμπ κυρίως απορρίπτοντας τη συστημική ελίτ και τα συμφέροντά της που εξέφραζε η Κλίντον και ελπίζοντας ότι θα «πληγεί το σύστημα» που τους ισοπεδώνει, μάλλον είναι θέμα λίγου χρόνου πότε θα συνειδητοποιήσουν για τα καλά ότι για μια ακόμη φορά, τελικά, στήριξαν αλλότρια συμφέροντα και όχι τα δικά τους και «πιάστηκαν κορόιδα». Το πώς θα εκφραστεί η απογοήτευση αυτή και προς ποια κατεύθυνση είναι ένα μεγάλο ερώτημα..