Open borders Caravan : Η αλληλεγγύη δεν έχει σύνορα.

Ένα καραβάνι ελπίδας, ανθρωπιάς, αλληλεγγύης κόντρα στην Ευρώπη Φρούριο

| 26/09/2015

Tις τελευταίες εβδομάδες, μια διττή πραγματικότητα εκτυλίσσεται μπροστά μας, η οποία σίγουρα θα στιγματίσει την ιστορία της Ευρώπης, ανάλογα με τo ποια από τις όψεις της θα κυριαρχήσει. Στη μία της πλευρά, η αστυνομία ή ακόμα και ο στρατός στα σύνορα της ΕΕ, απωθούν βίαια και επιθετικά τους μετανάστες και τα παιδιά  τους, που εξαναγκάζονται σε φυγή εξαιτίας της φτώχειας και των πολέμων (τους οποίους πολλές φορές οι ίδιες δυτικές χώρες έχουν προκαλέσει ή τουλάχιστον ενθαρρύνει), τους υποβάλλουν σε αυταρχικές διαδικασίες εγγραφής, ενώ ταυτόχρονα  αρνούνται να τους δώσουν το δικαίωμα για μια ελεύθερη και αξιοπρεπή ζωή.

Η άλλη όψη της χαρακτηρίζεται από την απίστευτη επιμονή και το κουράγιο των προσφύγων και μεταναστών, που προχωρούν ωθούμενοι από την επιθυμία για ελευθερία, ειρήνη και ζωή.  Από την Κωνσταντινούπολη στην Ανδριανούπολη, από την Ειδομένη στην Σερβία και από το Κελέτι της Ουγγαρίας στην Αυστρία, αυτοοργανωμένες μαζικές πορείες προσφύγων, αμφισβητούν πλέον στην πράξη το συνοριακό καθεστώς της ΕΕ και καταργούν με τον θαρραλέο βηματισμό τους το Δουβλίνο ΙΙ.  Διεκδικούν ασφαλείς διαδρομές εισόδου και απαιτούν ανθρωπινή αντιμετώπιση από μια ΕΕ για την οποία η χάρτα ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχει μόνο διακοσμητικό ρόλο. 

Η ισχύουσα ευρωπαϊκή “μεταναστευτική”  πολιτική, που χαρακτηρίζεται από την καταστολή της FRONTEX, τις επαναπροωθήσεις, τη σκλήρυνση των συνοριακών ελέγχων και τους φράχτες αποδείχτηκε ανεπαρκής να επιτελέσει τον ίδιο της το σκοπό, που δεν ήταν άλλος από το να τρομοκρατήσει και να εκφοβίσει πρόσφυγες και μετανάστες που θέλουν ξεφύγουν από σκηνές πολέμου και καταστροφής. Αυτή  η αποφασιστικότητα και το κουράγιο  τους να συνεχίσουν το δρόμο προς την ελευθερία, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμα και την ίδια τους την ζωή,  έβαλε τη σπίθα και στους λαούς εντός της ΕΕ-φρούριο να αμφισβητήσουν πλέον και στην πράξη τις μέχρι τώρα κατασταλτικές μεταναστευτικές πολιτικές της ΕΕ και τις κόκκινες ζώνες εισόδου.

photo 2

Οι Πορείες Ελπίδας (#marchofhope) βρήκαν μεγάλη ανταπόκριση και στήριξη από αλληλέγγυους σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Mε αυτοοργανωμένες δράσεις και μαζικές πράξεις πολιτικής ανυπακοής, αγνοούν τους ισχύοντες νόμους, δηλώνοντας πλέον ξεκάθαρα ότι όλοι οι πρόσφυγες και μετανάστες είναι ευπρόσδεκτοι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η πρωτοφανής ριζοσπαστική στάση του σωματείου σιδηροδρόμων Αυστρίας που έστειλε επιπλέον συρμούς στο Κελέτι της Βουδαπέστης για την ασφαλή και δωρεάν μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στην Αυστρία, εκδίδοντας και μια ανακοίνωση συμπαράστασης στον αγώνα τους.

Oι χιλιάδες θάνατοι στη Μεσόγειο, έμοιαζαν τα τελευταία χρόνια να αφήνουν αδιάφορα τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ, ώσπου η φωτογραφία του άψυχου κορμιού μικρού Αϊλάν στα τουρκικά παράλια, έκανε το γύρο του κόσμου, αναγκάζοντάς τα, έστω και πρόσκαιρα, να ευαισθητοποιηθούν. Η στιγμιαία αυτή έκφραση της Ευρώπης της “ανθρωπιάς”, με την Γερμανία να υπόσχεται άσυλο σε 800.000 Σύριους πρόσφυγες, να αναστέλλει για αυτούς το Δουβλίνο ΙΙ και να απαιτεί ποσόστωση για τον καταμερισμό των προσφύγων, πολύ σύντομα επέστρεψε στα γνωστά στιγμιότυπα της Ευρώπης των φραχτών και αυστηρών συνοριακών ελέγχων με βία και καταστολή. Η υποκρισία τους ξεσκεπάζεται και στο πρόσωπο των αλληλέγγυων Ευρωπαίων των οποίων η έμπρακτη συμπαράσταση πλέον ποινικοποιείται, καθώς όσοι συμμετέχουν στα κονβόι μεταφοράς προσφύγων μπορούν να βρεθούν αντιμέτωποι με ποινές φυλάκισης έως και 10 χρόνια με τη κατηγορία trafficking και smuggling.

photo 4

Εν τω μεταξύ, το ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου, σε αγαστή συνεργασία με διεθνείς  οργανισμούς, διαχωρίζει αυστηρά και εργαλειακά “πρόσφυγες” από “μετανάστες” υπηρετώντας πολιτικές και επικοινωνιακές σκοπιμότητες και σεβόμενο δήθεν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη συνθήκη της Γενεύης. Στην στάση αυτή απαντάμε ότι για μας, οι άνθρωποι δεν διαχωρίζονται σε πρώτης και δεύτερης κατηγορίας και το δικαίωμα στην ζωή είναι αδιαπραγμάτευτο για όλες και όλους.

Στην Ουγγαρία από τις 15 Σεπτέμβρη, η δεξιά κυβέρνηση του Βίκτορ Ορμπαν, έκλεισε τα χερσαία σύνορα της με την Σερβία με έναν φράχτη μήκους 175 χλμ. Τα αγκαθωτά συρματοπλέγματα και ο στρατός που έχει αναπτυχθεί στην περιοχή θυμίζουν άλλες εποχές και  οι εκατοντάδες πρόσφυγες που έχουν “εγκλωβιστεί” στη νεκρή ζώνη των δύο χωρών, βασίζονται πλέον στη βοήθεια αλληλέγγυων και εθελοντών. Οικογένειες χωρίζονται και στέλνονται σε διαφορετικά κέντρα κράτησης, παιδιά χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αφήνονται απροστάτευτα σε κακές καιρικές συνθήκες και για όσους αντιδρούν η απάντηση είναι  δακρυγόνα.  Τα συρματοπλέγματα επεκτείνονται στα σύνορα με Ρουμανία και Σλοβενία, το ουγγρικό κοινοβούλιο πέρασε ανενόχλητο μια σειρά από αντιδραστικά νομοθετήματα με διαδικασίες κατεπείγοντος, προβλέποντας μέχρι και τριετή φυλάκιση σε πρόσφυγες και μετανάστες που θα επιχειρήσουν να μπουν στα εδάφη τους. Οι πορείες της ελπίδας αναζητούν εναλλακτικές διαδρομές από τη Σερβία, την Κροατία και την Σλοβενία. Οι εξελίξεις από εκεί δεν είναι πιο ενθαρρυντικές μιας και τα κράτη αυτά επίσης αδυνατούν να αντεπεξέλθουν έστω και υποτυπωδώς στις ανάγκες σίτισης, στέγασης και περίθαλψης.

Αυτή τη στιγμή πρόσφυγες και μετανάστες που θέλουν να εισέλθουν στην ΕΕ διεκδικούν την ασφαλή μετάβαση δια ξηράς, ξεκινώντας από την Κωνσταντινούπολη προς την Αδριανούπολη, έπειτα από έκκληση, που διαδόθηκε ευρέως  στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (#crossingnomore). Σε αυτή τη προσπάθεια, πολλοί ακτιβιστές έδωσαν το παρόν πιέζοντας τις τούρκικες αρχές να επιτρέψει η διέλευση των μεταναστών από τα τουρκικά σύνορα προς την Ελλάδα. Το τουρκικό κράτος όμως δεν δίστασε να απαντήσει με συλλήψεις πέντε ακτιβιστών με τη κατηγορία της στήριξης και βοήθειας σε μετανάστες να διασχίσουν παράνομα τα σύνορα. Μεταξύ άλλων, πρόκειται για ένα Γάλλο και μια Γερμανίδα ακτιβίστρια, μέλη της ομάδας “Crossing No More movement” και ενεργοί στις αντικαθεστωτικές διαμαρτυρίες στο πάρκο Γκεζί στην Κωνσταντινούπολη, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο φυλάκισης ή απέλασης από την Τουρκία.

photo 3

[hr]

Open borders Caravan

[hr]

logo open bordersΣε αυτό το πλαίσιο, η πρωτοβουλία συγκρότησης ενός διεθνούς καραβανιού αλληλεγγύης, του “Open borders Caravan”, καλεί σε στήριξη του κινήματος των προσφύγων ενάντια στη δολοφονική μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ. Το καραβάνι προτάσσει μια Ευρώπη χωρίς σύνορα, με κοινωνικά δικαιώματα, ισότητα και αξιοπρέπεια που αντιτάσσεται στην καλλιέργεια του εθνικισμού και φασισμού σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Όλοι  και όλες θα πρέπει να σταθούν στο πλευρό των  προσφύγων και μεταναστών που δεν είναι ούτε τρομοκράτες, ούτε εγκληματίες, αλλά επαναστάτες και αγωνιστές. Απευθύνει κάλεσμα για έμπρακτη αλληλεγγύη στον απελευθερωτικό αγώνα  των προσφύγων και των μεταναστών, ανεξαρτήτως της χώρας προέλευσής τους. Απαιτεί να ανοίξουν τα σύνορα, να δημιουργηθούν ασφαλείς δίοδοι και περάσματα για όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες

Καλεί όλους τους ακτιβιστές/στριες, συλλογικότητες, πρωτοβουλίες αλληλεγγύης μεταναστών στην περιοχή και σε όλη την  Ευρώπη να ενταχθούν στο Καραβάνι Ανοιχτών Συνόρων, με αρχή την ανοιχτή συνέλευση στη Λουμπλιάνα στις 26 Σεπτεμβρίου στις 10 π.μ.σε κοινή δράση στα γειτονικά σύνορα.

Τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει τη θέληση για ζωή και την επιθυμία για ελευθερία! 

Επειδή ο αγώνας τους είναι και ο αγώνας μας και το μέλλον τους είναι το μέλλον μας!

[hr]

 Info:

[hr]

Τη πορεία του καραβανιού μπορείτε να παρακολουθείτε μέσω σελίδας στο facebook και στο twitter στα παρακάτω λινκ:

 

Facebook

Twitter

[hr]

Παρακάτω μπορείτε να βρείτε έναν διαδραστικό χάρτη με επικαιροποιημένες πληροφορίες στα διάφορα συνοριακά περάσματα: