Outview Film Festival-Ημέρες Queer κινηματογράφου

Το TranScreen Amsterdam Transgender Film Festival στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας (19-15 Απριλίου)

| 17/04/2018

 

Τo Outview Film Festival 2018 έχει την χαρά να φιλοξενεί το TranScreen Amsterdam Transgender Film Festival, ένα πολυήμερο συλλογικό φεστιβάλ ταινιών παγκοσμίου βεληνεκούς, που αφηγούνται εκφάνσεις της τρανς πραγματικότητας. Ο στόχος του TranScreen είναι να διεκδικήσει τον χώρο για την κοινωνική αποδοχή όλου του φάσματος των φύλων και να προωθήσει την ενδυνάμωση τους. Φέτος, στα πλαίσια του Outview Film Festival, το TranScreen θα μας παρουσιάσει ένα πρόγραμμα ταινιών μικρού μήκους από τους κόλπους του φεστιβάλ του.

Η ομάδα του TranScreen θα φιλοξενηθεί και σε ένα από τα πάνελ του Outview με τίτλο «My Βody, My Ηome: Body Politics». Το συγκεκριμένο πάνελ στοχεύει να προωθήσει την ποικιλομορφία του ανθρώπινου σώματος και να καλλιεργήσει την έννοια της αυτοαποδοχής, η οποία μοιραία βάλλεται από τα μη-ρεαλιστικά στερεότυπα ομορφιάς. Παράλληλα, το πάνελ αυτό προτρέπει τον κόσμο να το παρακολουθήσει, να επαναπροσδιορίσει τη σχέση του με την αυτοεικόνα του, μέσα από το πρίσμα της αγάπης για τον εαυτό συνολικά, τόσο σωματικά, όσο και ψυχοσυναισθηματικά, αποβάλλοντας την ενοχή της ατελούς ύπαρξης και αποκηρύσσοντας τις πλαστικές, τις ιατρικές και τις κάθε επεμβάσεις, που η πατριαρχική και η καπιταλιστική κοινωνία, σχεδόν βίαια, οδηγεί τα σώματα, να πράξουν για να γίνουν αρεστά. Είσαι γυναίκα ή άντρας ή no binary γιατί απλά είσαι και δεν χρειάζεται να μπαίνεις σε μια σειρά εξόδων και διαδικασιών αν δεν το επιθυμείς για να σε αποδεχτεί η κοινωνία ως αυτό που είσαι! Ο καπιταλισμός, αν τον πληρώσεις μπορεί να σε μετατρέψει στο δικό του πρότυπο ομορφιάς αλλά εμείς διεκδικούμε την δικιά μας ομορφιά, μέσα από την αγάπη για τα σώματα μας όπως αυτά επιθυμούν να εκφράζονται!

ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΙ / ΠΑΝΕΛ

Μέλη από την ομάδα του TranScreen, οι Plette, Laura και Femke, θα συμμετάσχουν σε συζήτηση με τίτλο My body, My home. Το πάνελ και η φιλοξενία του TranScreen γίνεται με την υποστήριξη της Ολλανδικής Πρεσβείας, ενώ οι ταινίες Don’t Call Me Son και Bixa Travesty είναι με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Βραζιλίας στην Ελλάδα. Το Outview ευχαριστεί τα μέλη της Colour Youth, Κοινότητα Lgbtq Νέων Αθήνας Μαρία/Τζακ Σακκιώτη, Lee Fleeting και Σαμ Πανοπούλου για τη συμμετοχή.

Συντονιστής: Δημήτρης Αγγελίδης («Εφημερίδα των Συντακτών»).


ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ

BIXA TRAVESTY (Teddy Awards 2018 για Καλύτερο Ντοκιμαντέρ)
Ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους για τη ζωή της τρανσέξουαλ τραγουδίστριας Linn da Quebrada, με καταγωγή από μια πολύ φτωχή περιοχή του Σάο Πάολο, που έρχεται αντιμέτωπη με πολλές προκαταλήψεις και αντιξοότητες. Η μουσική της ηχεί σαν ένα όπλο κατά της τοξικής αρρενωπότητας και όντας μια πραγματικά ισχυρή και τολμηρή παρουσία στη Funk σκηνή, επιδιώκει να καταπολεμήσει αρχέτυπα και στερεότυπα.

DON’T CALL ME SON (Mikko Makela, Brazil, 82’, 2017)
Ψηλός, μελαχρινός και ανδρόγυνα όμορφος, ο Pierre φοράει eyeliner και μαύρο δαντελένιο εσώρουχο, ενώ παράλληλα κάνει σεξ με αγόρια και κορίτσια. Η ζωή του ανατρέπεται όταν η μητέρα του συλλαμβάνεται επειδή έκλεψε αυτόν και την αδελφή του μετά τη γέννηση τους. Μέσω DNA εξετάσεων, εντοπίζει τους βιολογικούς γονείς του και επιστρέφει σε αυτούς, μια ευκατάστατη οικογένεια που τον καλωσορίζει ένθερμα – τουλάχιστον μέχρι να εμφανιστεί για μπόουλινγκ φορώντας ένα ζεβρέ μίνι φόρεμα.

MISS ROSEWOOD (Hellen Jensen, USA, 67’, 2017)
Μια αυτοαποκαλούμενη τρανσέξουαλ/τρομοκράτης στην σκληροπυρηνική σκηνή της Νέας Υόρκης μοιράζεται το πάθος της για την τέχνη και μας δείχνει πού μπορεί να φτάσει προκειμένου να αφήσει εμβρόντητο το κοινό της. Όμως πίσω από το βαρύ μακιγιάζ υπάρχει ένας ευαίσθητος άνθρωπος, και η σκηνοθέτης Helle Jensen μας γνωρίζει τον Jon Cory που κρύβεται πίσω από την περσόνα της Miss Rosewood. Το ντοκιμαντέρ έχει προβληθεί σε φεστιβάλ της Κοπεγχάγης, Πορτογαλίας, Ελβετίας και του Μεξικού.

THE DEATH AND LIFE OF MARSHA P. JOHNSON
(David France, ΗΠΑ, 105’, 2017) Όταν το 1992 η δημοφιλής και αυτοαποκαλούμενη “βασίλισσα του δρόμου” της οδού Christopher της Νέας Υόρκης βρέθηκε νεκρή στον ποταμό Hudson, η αστυνομία της Νέας Υόρκης, εξέλαβε τον θάνατό της ως αυτοκτονία. 25 χρόνια μετά, σε μια εποχή απροκάλυπτης και κλιμακούμενης βίας στην τρανς κοινότητα, η ακτιβίστρια Victoria Cruz έχει αναλάβει να επανεξετάσει τι συνέβη με την υπόθεση και επιδιώκει να κινητοποιήσει τις αρχές, ώστε τελικά να βρει την αιτία του θανάτου της Marsha. Βραβείο καλύτερης ταινίας στο Kaleidoscope LGBT Fest., L.A. Outfest και Sheffield Int. Documentary Fest. ΑΙΘ. 2, 20/4, 20:15


Η υπερ-σπιρτόζα Μελίτα Σκαμπώ – Melita Scabeau υπάρχει για ένα και μόνο σκοπό: να διασκεδάζει το κοινό μέσα από το stand up comedy, το ζωντανό τραγούδι και τον αυτοσχεδιασμό. Φέτος στο OUTVIEW FILM FESTIVAL θα παρουσιάσει την Τελετή Έναρξης (Πέμπτη 19/4, αίθουσα 1, στις 21.00) και την Τελετή Λήξης/Απονομής Βραβείων (Τετάρτη 25/4, αίθουσα 1, στις 21.30).

Ταινιοθήκη της Ελλάδας                                                                                                                                                                                           Μεγάλου Αλεξάνδρου 134-136 και Ιερά Οδός 48, τηλ. 210-3609695, 210-3612046