Paco Ignacio Taibo II, Ο Περαστικός

Μετάφραση: Κρίτων Ηλιόπουλος, Εκδόσεις Άγρα

| 16/07/2014

TAIBO-PERASTIKOSΠεραστικός, Paco Ignacio Taibo II

Μετάφραση: Κρίτων Ηλιόπουλος, Εκδόσεις Άγρα

 

Από τους θεμελιωτές του νέου λατινοαμερικάνικου αστυνομικού διηγήματος, γεννημένος στη Χιχόν της Ισπανίας και μεγαλωμένος στην Πόλη του Μεξικού από μικρή ηλικία, ο πολυβραβευμένος Paco Ignacio Taibo II (γιατί υπάρχει και ο πατέρας του, Taibo I),  έχει γράψει  51 βιβλία με…500 εκδόσεις σε 15 γλώσσες και 25 χώρες. Διατελεί πρόεδρος της  Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών Συγγραφέων και βρίσκεται πίσω από την διοργάνωση της Semana Negra, ενός φεστιβάλ νουάρ βιβλίων που διεξάγεται κάθε χρόνο στην πόλη του, τη Χιχόν. Είτε με τα διάφορα σκόρπια  μυθιστορήματα του – με κορυφαίο τη  «Σκιά της Σκιάς» – είτε με τον απίθανο ντετέκτιβ Εκτορ Μπελασκοαράν Σάυν, αλλά και με την ογκώδη βιογραφία τού Τσε Γκεβάρα,  «Ερνέστο Γκεβάρα, γνωστός και ως Τσε», ο Taibo κατορθώνει  να ψυχαγωγεί και ταυτόχρονα να μιλά για τις ιστορίες του κόσμου. Αθυρόστομος και με σαρδόνιο χιούμορ, ταγμένος στην ριζοσπαστική Αριστερά, ακτιβιστής και μαχόμενος διανοούμενος, κατορθώνει να συνδυάζει τον μύθο με τις παραμυθένιες περιγραφές και την αληθινή κοινωνία.

 Στον «Περαστικό» πρωτοεμφανίζεται “η Σκιά”, που την ίδια χρονιά θα αποτελέσει το έναυσμα για το κορυφαίο βιβλίο του. Ο Τaibo, ο PIT, όπως του αρέσει να τον αποκαλούν, ψάχνει ανάμεσα σε διάφορα ειδησεογραφικά, και όχι μόνο, σπαράγματα για το πέρασμα από το Μεξικό του αναρχοσυνδικαλιστή  Σεμπαστιάν Σαν Βινσέντε το 1921–παιδί της Χιχόν και αυτός, κατά άλλους από την Γκερνίκα. Επί τρία χρόνια, ο Σαν Βινσέντε οργάνωνε τους χωρικούς,  τους υφαντουργούς, τις εκδιδόμενες γυναίκες, τα διάφορα σωματεία, και επί τρία χρόνια οι αστυνομικές αρχές τον κυνηγούσαν κατά πόδας, χωρίς ποτέ να τον προλαβαίνουν. Οι περιγραφές των συζητήσεων, των συγκρούσεων- το λεξιλόγιο τους- αλλά και οι δευτεραγωνιστές χαρακτήρες, αποπνέουν μια δύναμη, ένα τσαγανό, την αισιοδοξία του ανθρώπου που τα βάζει με υπέρτερους αντιπάλους  και δεν καταλαβαίνει τίποτα, χωρίς όμως και να  επιδιώκει να γίνει ο αδικοχαμένος ήρωας! Στα ατού της ιστορίας η συνεχής  αμφισβήτηση τόσο των χαρακτήρων όσο και του ίδιου του συγγραφέα, που εμφανίζεται  συχνά στην πλοκή του βιβλίου. Έτσι, σαν ένας άλλος πολιτικοποιημένος Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον, ο Taibo αφηγείται απολαυστικά τις περιπέτειες του αναρχικού Ισπανού Σαν Βινσέντε, ο οποίος δεν έχει απομείνει πλέον από το πέρασμά του στο Μεξικό παρά ως μια “σκιά της σκιάς”.

Το Περιοδικό και οι Εκδόσεις Άγρα, σας κάνουν δώρο τον «Περαστικό». Στείλτε το ονοματεπώνυμο και το email σας σε προσωπικό μήνυμα στο facebook του Περιοδικού μέχρι την Πέμπτη 17 Ιουλίου, 10 μμ και όσοι κερδίσουν θα ειδοποιηθούν να πάνε να παραλάβουν το αντίτυπό τους την Παρασκευή 18 Ιουλίου, από τις εκδόσεις Άγρα, Ζωοδόχου Πηγής 99, Αθήνα, από τις 12 το μεσημέρι και μετά. 

Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Βιολογία στην Ιταλία και στην Ελλάδα. Παράλληλα, έπαιξε ως μουσικός παραγωγός σε πολλά ραδιόφωνα για πολλά χρόνια και έγραψε ως μουσικός κριτικός σε μια σειρά περιοδικά. Αυτό συνεχίζει μέχρι και σήμερα.