Δωρεάν και online το πρόγραμμα του 33ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

Το φεστιβάλ θα φιλοξενηθεί από την Τετάρτη 25/11 μέχρι την Παρασκευή 4/12 στην online πλατφόρμα του cinesquare.

| 24/11/2020

To μακροβιότερο φεστιβάλ κινηματογράφου της Αθήνας επιστρέφει με την 33η διοργάνωση να διεξάγεται εξ’ ολοκλήρου ψηφιακά. Έτσι το σινεφίλ κοινό θα μπορέσει δωρεάν να έχει πρόσβαση σε αξιόλογες ταινίες του εγχώριου και διεθνούς σινεμά, καθώς και να ξαναδεί κλασσικά αριστουργήματα μέσα από τα πάντα προσεγμένα αφιερώματα. Το πρόγραμμα των προβολών που θα περιλαμβάνει, όπως κάθε χρόνο, διαγωνιστικό τμήμα και επιλεγμένα αφιερώματα, έχει ανακοινωθεί στην ιστοσελίδα του Πανοράματος. Πιο αναλυτικά τα αφιερώματα είναι τα εξής: το μεταναστευτικό ζήτημαμέσα από τα μάτια των Ελλήνων σκηνοθετών, με τίτλο “Παράδεισος στη Δύση;” ,ένα σύντομο αφιέρωμα στο έργο του Eric Rohmer, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη γέννησή του, στις 21/03/1920, αξιόλογες ελληνικές ταινίες που δεν έτυχαν της διανομής που άξιζαν, με τίτλο “Δεύτερη Ευκαιρία”  και ένα σύντομο αφιέρωμα στο έργο του Τάκη Κανελλόπουλου. Δεν λείπουν και τα πιο πολιτικά αφιερώματα με “Τo 1821 και οι Πόλεμοι Ανεξαρτησίας” – Ταινίες με θέμα την Επανάσταση  και τους Αγώνες για Ανεξαρτησία, αλλά και πιο σύγχρονα και δυστοπικά όπως οι “Μετα-αποκαλυπτικές εικόνες ενός αβέβαιου μέλλοντος” – Το Μέλλον στον Κινηματογράφο. Εκτός από τις ταινίες του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος και τις Κριτικές Επιτροπές της φετινής διοργάνωσης, θα παρουσιαστεί και το πρόγραμμα επιλεγμένων σπουδαστικών ταινιών από τις Σχολές Κινηματογράφου New York College  & Horme Pictures.

Το γόνατο της Κλαίρης- από τις γνωστότερες ταινίες του Eric Rohmer

 

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Καλλ/κού Διευθυντή του φεστιβάλ, Νίνου Φένεκ Μικελίδη:

Φέτος, για 33η χρονιά, θα είναι και πάλι κοντά σας το ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ, το μοναδικό φεστιβάλ της Αθήνας αφιερωμένο στα πρόσφατα (και όχι μόνο) επιτεύγματα του ευρωπαϊκού (μαζί και του ελληνικού) κινηματογράφου. Φέτος, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, αναγκαζόμαστε, δυστυχώς, να διοργανώσουμε το φεστιβάλ, για πρώτη φορά στην ιστορία του, διαδικτυακά, δίνοντας ωστόσο, έστω και με αυτό τον τρόπο, την ευκαιρία στο κινηματογραφόφιλο κοινό όλης της Ελλάδας και όχι μόνο της Αθήνας, να απολαύσει πολύ και καλό σινεμά.

Σε μια περίοδο ιδιαίτερων δυσκολιών για τον παγκόσμιο κινηματογράφο – τόσο στην παραγωγή και τη διανομή όσο και σε ό,τι αφορά στην προβολή των ταινιών στις αίθουσες – δεν μπορούσαμε παρά να εστιάσουμε το κύριο σκέλος του προγράμματος στον ελληνικό κινηματογράφο, που πάντοτε αποτελούσε, και εξακολουθεί να αποτελεί, σημαντικό τμήμα των εκδηλώσεων του Πανοράματος. Χωρίς, παράλληλα, να ξεχνάμε τον υπόλοιπο ευρωπαϊκό κινηματογράφο καθώς και τα θεματικά αφιερώματα που δίνουν την ιδιαίτερη φυσιογνωμία στο φεστιβάλ μας, σε ένα πρόγραμμα που σύντομα θα ανακοινωθεί και που είμαστε σίγουροι πως θα προσελκύσει για άλλη μια φορά το ενδιαφέρον σας.

Ξαναβλέποντας κάποιες ελληνικές ταινίες (Daniel ’16, Digger) ή διεθνούς παραγωγής (Ποιος, ποιος, ποιος θα φαγωθεί)  που προβλήθηκαν στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και απέσπασαν βραβεία, αξίζει ιδιαίτερα όλο το αφιέρωμα στον Eric Rohmer καθώς και η ταινία «Νορβηγία» που δεν προβλήθηκε ποτέ στους κινηματογράφους της χώρας.  Μπορείτε να παρακολουθήσετε και το «Solaris» την πιο διάσημη ταινία του Αντρέι Ταρκόφσκι που προβλήθηκε εκτός Σοβιετικής Ένωσης, αν και ο ίδιος φέρεται να τη θεωρούσε από τις λιγότερο αγαπημένες της καριέρας του. Αξιόλογο ντοκιμαντέρ είναι και το «Οβίλ και Ουσμάν» που καταγράφει την εκ βαθέων μαρτυρία ενός ομοφυλόφιλου ζευγαριού Μουσουλμάνων, των οποίων η μόνη επιθυμία ήταν να ζήσουν ελεύθερα μαζί και καταλήγουν παγιδευμένοι στο διαβόητο hot spot-προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας. Διαθέσιμη επίσης και επίσημη συμμετοχή της Ελλάδας στην κατηγορία Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας στα βραβεία της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου το 2008, το «Eduart» αφηγείται την οδύσσεια ενός νεαρού άνδρα από την Αλβανία που καταφθάνει στην Ελλάδα και περνά στο έγκλημα.

Αναλυτικά παρακάτω το πρόγραμμα προβολών ενώ κάνοντας κλικ στον τίτλο μεταφέρεστε στον ιστότοπο του φεστιβάλ που παρέχει διάφορες πληροφορίες σχετικά με τον τίτλο.

(Σημειώνεται ότι την ημέρα της προβολής τους οι ταινίες θα είναι διαθέσιμες από τις 10:00 το πρωί μέχρι τις 10:00 το πρωί της επόμενης μέρας)

Τετάρτη 25/11

Πέμπτη 26/11 

 

Παρασκευή 27/11 

Σάββατο 28/11 

Κυριακή 29/11 

Δευτέρα 30/11 

Τρίτη 1/12 

Τετάρτη 2/12 

Πέμπτη 3/12 

Παρασκευή 4/12 

Πληροφορίες: panoramafest.org