Στήλη: DiscLab
Νέες μουσικές κυκλοφορίες που διαταράσσουν την κοινή ησυχία (Συλλογική Στήλη)

Μπάμπης Παπαδόπουλος - Παραλογές του Άχρηστου

Ένα απόλυτα χρήσιμο άκουσμα

| 31/01/2020

Ο Μπάμπης Παπαδόπουλος έχει δείξει εξαιρετική ικανότητα να ανανεώνει το ενδιαφέρον μας σε κάθε του νέα δουλειά και αυτό γιατί ποτέ δεν επαναλαμβάνεται. Απελευθερωμένος από κάθε είδους μανιέρα και συνταγές μελετά, πειραματίζεται και στοχάζεται πάνω στη μουσική και την ακουστικότητα του. Το νέο του άλμπουμ «Παραλογές του Άχρηστου» (δεν πρέπει να σας παρασύρει διόλου ο προκλητικός του τίτλος) είναι μια επιτυχημένη απόδειξη αυτή της μεθόδου του.

Σε αυτή τη νέα του δουλειά, που περιλαμβάνει 10 οργανικές συνθέσεις, ο Μπάμπης Παπαδόπουλος ανανεώνει τα εκφραστικά του μέσα και καταθέτει μια σύνθεση κομματιών όπου το βαθιά λυρικό στοιχείο προηγείται ή έπεται κατά περίπτωση από το πειραματισμό. Η μελέτη και το σκάλισμα στοιχείων της ελληνικής μουσικής συνοδεύονται από μια ορχηστρική, αλλά και κινηματογραφική αισθητική, είναι και οι πολλές δουλειές του στο κινηματογράφο και το θέατρο που δίνουν στο Παπαδόπουλο αυτή την άνεση. Υπήρξαν στιγμές ακρόασης του άλμπουμ που νόμιζες ότι ο Παπαδόπουλος είχε κλείσει σε ένα δωμάτιο τη Καραΐνδρου και τη Ρεμπούτσικα μαζί με μινιμαλιστές και πειραματιστές και βγαίνοντας του έδωσαν το αποτέλεσμα της συνεργασίας τους….

Ακούγοντας το εναρκτήριο «Δάσος, δάκτυλο ή τραπέζι; Νεράιδες χορεύουν βαλς», στο δεύτερο μέρος του κομματιού πραγματικά νιώθεις λες χορεύουν βαλς οι νεράιδες μπροστά σου. Το «Ανάμνηση; Όνειρο;…….»  το χαρακτηρίζει μια αντίθεση ενός γλυκού ακουστικά καθαριστικού ήχου με μια πειραματική ηλεκτρική προσέγγιση. Στο τρίτο κομμάτι «Ήταν μαζί και έγιναν μάζα» κυριαρχεί μια «σύγκρουση» της ηλεκτρικής κιθάρας, η οποία κινείται σε ασυνήθιστους δρόμους, με το χαμηλό ηλεκτρονικό τέμπο, που αποτελεί τη βάση του κομματιού.  Το «Χασάπικο Νο………»  που ακολουθεί είναι μια απόδειξη της δυνατότητας αρμονικής σύνθεσης του παραδοσιακού λαϊκού με την ορχηστική μουσική. Το «Πέρασε πάλι από μπροστά μου…..», ένα πολύ όμορφο κομμάτι, αποτελεί μια λυτρωτική στάση για «ξεκούραση», μετά το βουητό και  θορυβώδη πειραματισμό του «Σε ψάχνω μεσ΄ στις αγορές». Μετά χάνεσαι μέσα στο «Διαλογισμός και τσίπουρο». Τίτλος και αυτός, αλλά γιατί όχι, γενικά οι τίτλοι των Παραλογών είναι ένα θέμα από μόνοι τους. Το “Grecania…”  ξεσηκωτικό και συνεχώς κλιμακούμενο μέχρι την απότομη λυρική του στροφή στο φινάλε σε ανεβάζει σε άλλες σφαίρες μέχρι να σε επαναφέρει στη γη. Το «Κι άλλοι σφυρίζουν κλέφτικα» συνεχίζει σε πειραματικά μονοπάτια για να έρθει το Αναστοχασμός και να σημάνει το γλυκόπικρο φινάλε του άλμπουμ.

Συνολικά έχω  τη πεποίθηση ότι οι Παραλογές του Άχρηστου θα σημαδέψουν τη δισκογραφία του Παπαδόπουλου, είναι ένα άλμπουμ που κινείται σε υψηλά ποιοτικά επίπεδα και σε κάθε του στιγμή βρίσκεις ενδιαφέροντα πράγματα να ακούσεις. Είναι ένα απόλυτα χρήσιμο άκουσμα.

Info

Στο άλμπουμ συμμετέχουν οι μουσικοί του «Ακούστικ Σετ», του σχήματος δηλαδή που τον συνοδεύει στα live του εδώ και χρόνια (όταν δεν εμφανίζεται σόλο) :
Δημήτρης Βλαχομήτρος (μπουζούκι), Μιχάλης Βρέτας (βιολί), Διονύσης Μακρής (κοντραμπάσο), Αναστάσης Μισυρλής (τσέλο) και Φώτης Σιώτας (βιολί και βιόλα)
Την ορχήστρα πνευστών στο καταληκτικό, “Αναστοχασμός” αποτελούν οι:
Γιώργος Αβραμίδης (τρομπέτα), Αντριάνα Αλφιεράκη – Σους (κόρνο) Γιάννης Ανισέγκος (φλάουτο), Βαγγέλης Βραχνός (κόρνο), Νίκος Δημηνάκης (βαρύτονο & τενόρο σαξόφωνο), Μιχάλης Καρανίκος (τρομπόνι), Δημήτρης Λεοτζάκος (κλαρινέτο), Δημήτρης Πανέλας (τρομπέτα), Θάνος Σιδέρης (μπάσο κλαρινέτο).
Ο τίτλος του άλμπουμ είναι εμπνευσμένος από το βιβλίο του Nuccio Ordine Η Χρησιμότητα του Άχρηστου. Η εικόνα του εξωφύλλου βασίζεται στη θεωρία του μαθηματικού August Ferdinand Möbius, γνωστή ως Möbius strip.  Σχεδιασμός εξωφύλλου: Σίμος Σαλτιέλ (Red Creative).
Η ηχογράφηση έγινε  στο στούντιο Royal Alzheimer Hall με μηχανικούς ήχου τους Τίτο Καργιωτάκη και Χρήστο Χαρμπίλα οι οποίοι  υπογράφουν επίσης τόσο τις μίξεις όσο και το  mastering.
Παραγωγή: Μπάμπης Παπαδόπουλος, Τίτος Καργιωτάκης, Χρήστος Χαρμπίλας
Το άλμπουμ κυκλοφορεί σε cd & digital και από  ενημερωμένα δισκοπωλεία καθώς επίσης και σε  streaming και download στα i-tunes, Spotify, Google Play, Deezer, Tidal και πολλές άλλες ψηφιακές πλατφόρμες.
Έχει προγραμματιστεί και η κυκλοφορία του σε βινύλιο, αργότερα μέσα στη σεζόν.
Μπάμπης Παπαδόπουλος  Links:
▶  Site: http://babispapadopoulos.gr/     ▶ Facebook: www.facebook.com/PapadopoulosBabis
Puzzlemusik:   
▶ e-mail: [email protected]
▶ Site: http://www.puzzlemusik.com/ ▶ Soundcloud: https://soundcloud.com/puzzlemusik
▶ Facebook: https://www.facebook.com/puzzlemusik.label  ▶ Twitter: https://twitter.com/puzzlemusik
▶ YouTube Channel: https://www.youtube.com/channel/UCW8ImbB46Rnx03IeopkjSow

Κατά βάθος θα ήθελε να παίζει μουσική, αλλά επειδή αυτό το τρένο χάθηκε, γράφει για αυτή και βέβαια όχι από επάγγελμα αλλά από πάθος. Έπειτα από πολυετή θητεία σε περιοδικά και εφημερίδες κατέληξε στο απάνεμο(;) λιμάνι του toperiodiko.gr…