Στήλη: DiscLab
Νέες μουσικές κυκλοφορίες που διαταράσσουν την κοινή ησυχία (Συλλογική Στήλη)

Μπάμπης Παπαδόπουλος: Βορεάδες

Ηχητικές περιπλανήσεις για χορευτικές εικόνες

| 21/01/2019

Κυκλοφορεί από τις 7 Δεκεμβρίου  σε CD και digital από τη Puzzlemusik το άλμπουμ «Βορεάδες»  του Μπάμπη Παπαδόπουλου με μουσική από την ομώνυμη παράσταση χορού.

Το άλμπουμ συναποτελούν 5 οργανικές συνθέσεις συνολικής διάρκειας 54 λεπτών. Αν και δεν είναι η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια που ο Μπάμπης δραστηριοποιείται στο χώρο της σκηνικής μουσικής και της μουσικής για τον κινηματογράφο, το «Βορεάδες» αποτελεί μία από τις λίγες φορές που το αποτέλεσμα της δουλειάς του αυτής καταγράφεται και δισκογραφικά (είχε προηγηθεί το «Μικρό Ψάρι» για την ομώνυμη ταινία του Γιάννη Οικονομίδη).

Το «Βορεάδες» έρχεται να αναδείξει την παράλληλη δράση του Παπαδόπουλου στη σκηνική μουσική, αναπτύσσοντας την ηχητική του παλέτα με ambient ήχους, ηλεκτρονικά τοπία και τον ήχο της ηλεκτρικής του κιθάρας ξανά σε άλμπουμ μετά από αρκετά χρόνια. Βέβαια ένα τέτοιου χαρακτήρα άλμπουμ σου θέτει εξαρχής το ερώτημα αν έχεις παρακολουθήσει την παράσταση για την οποία είναι γραμμένο. Γιατί είναι γεγονός ότι σε κάθε περίπτωση η θετική απάντηση στο ερώτημα σε βοηθά να συνθέσεις τις εικόνες και στη περίπτωση μας τις κινήσεις, μιας και μιλάμε για το σάουντρακ μιας χορευτικής παράστασης, με τις συνθέσεις και τα ξεχωριστά σημεία τους. Για εμένα στη προκειμένη περίπτωση, που δυστυχώς δεν έχω δει τη παράσταση, το άλμπουμ προκάλεσε τη σκέψη μου στο να φαντάζεται το τι εικόνες συνοδεύει σε κάθε στιγμή του το άλμπουμ. Σε προκαλεί δηλαδή να δεις τη ίδια τη παράσταση που προκάλεσε τη δημιουργία του και από αυτή την άποψη είναι μια δουλειά που πετυχαίνει το σκοπό της και τελικά μπορεί να σταθεί και αυτόνομα ως έργο ανεξάρτητο από τον λόγο για το οποίο γράφτηκε. Ο ακροατής βέβαια θα πρέπει να έχει πάντα στο μυαλό του το λόγο για τον οποίο δημιουργήθηκε ο οποίος αντικειμενικά καθόρισε και το μουσικό και αισθητικό του προσανατολισμό.


Μπάμπης Παπαδόπουλος: κιθάρα, loops, fx, samples

Η ηχογράφηση έγινε στο “homehomehome” studio

Παραγωγή : Μπάμπης Παπαδόπουλος      Μίξη – Master: Τίτος Καργιωτάκης

Σχεδιασμός: Red Creative

Εικονογραφήσεις: Χάρτες, σχέδια σύνθεσης στον χώρο σε πρόβα της παράστασης.


Το άλμπουμ θα είναι διαθέσιμο σε cd στα δισκοπωλεία καθώς και για streaming και download σε i-tunes, Spotify, Google Play, Deezer, Tidal και πολλές άλλες ψηφιακές πλατφόρμες.


Η παράσταση «Βορεάδες» της ομάδας χορού Creo Dance Company έκανε πρεμιέρα τον Μάιο του 2018 στο θέατρο Πόρτα στην Αθήνα και αποτελεί προϊόν της κινητικής έρευνας και νέας πρακτικής χορού «Απόγειος» η οποία διεξάγεται από το 2014 και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Η παράσταση εξακολουθεί να είναι «ενεργή» καθώς συνεχίζει το ταξίδι της σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας.

Χορογραφία – έρευνα: Πωλίνα Κρεμαστά     

Μουσική: Μπάμπης Παπαδόπουλος

Σύμβουλος δραματουργίας: Ορέστης Τάτσης

Χορευτές: Γιώργος Αμέντας, Ερικέτη Ανδρεαδάκη, Θένια Αντωνιάδου, Ελένη Βλάχου, Αγγελική Δαλαγγέλη, Ραλλού Καρέλλα, Ναταλία Μπάκα, Γιάννης Σταυρόπουλος, Στέλλα Τριπολιτάκη

Φωτογραφίες: Γιάννης Ζινδριλής

Σχεδιασμός αφίσας: Ευγενία Κόττικα

Μπάμπης Παπαδόπουλος Links
Official Site: http://babispapadopoulos.gr/
Facebook: https://www.facebook.com/PapadopoulosBabis/
Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCWMzf6RITgRnGIFxfUgFBUw
Puzzlemusik Links
Official site: www.puzzlemusik.com
Επικοινωνία: [email protected]
Facebook: www.facebook.com/puzzlemusik.label
Twitter: www.twitter.com/puzzlemusik
Soundcloud: www.soundcloud.com/puzzlemusik

Κατά βάθος θα ήθελε να παίζει μουσική, αλλά επειδή αυτό το τρένο χάθηκε, γράφει για αυτή και βέβαια όχι από επάγγελμα αλλά από πάθος. Έπειτα από πολυετή θητεία σε περιοδικά και εφημερίδες κατέληξε στο απάνεμο(;) λιμάνι του toperiodiko.gr…