Στήλη: DiscLab
Νέες μουσικές κυκλοφορίες που διαταράσσουν την κοινή ησυχία (Συλλογική Στήλη)

Pavlos Synodinos Status Update 2019

Μουσικός κοινωνικός και πολιτικός στοχασμός

| 06/12/2018

Ο Παύλος Συνοδινός  ανήκει σε εκείνη τη κατηγορία μουσικών που «κρύβονται»  σαν βασικοί συντελεστές των συγκροτημάτων που στηρίζουν τη δουλειά  λεγόμενων μεγάλων ονομάτων με αποτέλεσμα πολλές φορές το μαζικό κοινό να μην γνωρίζει τις δικές τους αυτόνομες δημιουργικές δυνατότητες. Ο Συνοδινός υπήρξε βασικός κιθαρίστας στο σχήμα του Γ. Χαρούλη σε πολυάριθμες περιοδείες και με συμμετοχές στο δίσκο Μαγγανείες σε μουσική και στίχους του Θ. Παπακωνσταντίνου, αλλά και στο Χίλια καλώς εσμίξαμε live από τον Λυκαβηττό (2010-2015). Έχει συνεργαστεί επίσης με το Α. Ρίζου αλλά και τη Ν. Μποφίλιου σε live εμφανίσεις και σε ηχογραφήσεις (2009-2010).

Είναι ένας πολυσύνθετος μουσικός, κιθαρίστας, συνθέτης, στιχουργός, ενορχηστρωτής και παραγωγός. Ιδρυτικό και ηγετικό μέλος πολυάριθμων μουσικών σχημάτων, όπως του Greeklish Babylon. Συνεργασίες όπως αυτήν με – Σούλη Λιακού – Νίκου Ζιώγαλα στο Ευτυχομανία σε αποκλειστικά δική του παραγωγή. Πριν το Status Update 2019 μετρούσε δυο προσωπικά album τα Μικρές Ελπίδες (Lyra 2010) και Greeklish Babylon σε συμπαραγωγή με τον Γ. Παξεβάνη (AntArt Productions 2012).

Το Status Update 2019 είναι ένα βιβλίο – λεύκωμα και cd, τα οποία αλληλοϋποστηρίζονται αισθητικά και νοηματικά. Ο Συνοδινός κινείται  σε ροκ φόρμες και αισθητικές διαδρομές εντάσσοντας διάφορα ηχητικά στοιχεία της Ελληνικής και ευρύτερα Βαλκανικής παράδοσης, φτιάχνοντας στην ουσία ένα σάουντρακ σκέψεων και εικόνων που αν και ανήκουν στον ίδιο το συνθέτη – δημιουργό, είμαι σίγουρος ότι θα αγγίξουν πολλούς και πολλές που θα ακούσουν το άλμπουμ. Αυτό γιατί η διαδρομή που πραγματοποιεί ο Συνοδινός από το 1ο μέχρι το 11ο κομμάτι του άλμπουμ, περιέχουν αποσπάσματα της ζωής μας τα τελευταία 10 χρόνια, άσχετα αν φιλτράρονται, όπως είναι λογικό, από τη προσωπική ματιά και «μετάφραση» του Συνοδινού. Αποσπάσματα που συνδυάζουν το προσωπικό με το συλλογικό, είτε αφορούν εμπειρίες διασκέδασης (η Αθήνα σου έπεφτε μικρή), είτε τραυματικά συλλογικά βιώματα όπως η δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου (Ματωμένη Βροχή).

Το άλμπουμ έχει τόσο δυνατές και έντονες στιγμές όσο μπαλάντες και κομμάτια στοχασμού, όπως το πολύ καλό Waiting for guillotine. Το τελευταίο κομμάτι «Καιροί δεκαδικοί (Digital Times) part I & II» ξεκινά σαν μια post rock αφήγηση για να καταλήξει σε ένα κρεσέντο με το κλαρίνο να το οδηγεί σε μια λυτρωτική έξοδο, ένα πραγματικά άξιο φινάλε.

Ο Συνοδινός δείχνει αξιόλογη στιχουργική ικανότητα. « Σαββάτο βράδυ κάθε βράδυ προσκυνάμε, άγιο ποτό μπρος σε μια μπάρα τελετή, όσες αμαρτίες είναι να ξεχνάμε, που η Δευτέρα ακλόνητα ποτέ δεν συγχωρεί» (η Αθήνα σου έπεφτε μικρή), ή  «Σταμπάρησα με χρώμα στον τοίχο την οργή μου, δεν θέλει λόγο για να στήνουμε γιορτές, και το έθιμο μας λέει για ότι σου λείπει και πληγώνει, βάλε τις φωνές και βρίσε όσο θες..» (Βρίσε όσο θες)

Το περιεχόμενο του βιβλίου και οι θεματικές επιλογές δείχνουν ένα μουσικό κοινωνικά και πολιτικά ενεργό και ανήσυχο. Άλλωστε για το ίδιο το Συνοδινό (σύμφωνα με τα δικά του λόγια) το ροκ δεν είναι είδος μουσικής, είναι ακτιβισμός.

Το Status Update 2019 κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΚΨΜ σε συνεργασία με τη «Γέφυρα Πολιτισμού 440 hz). H επίσημη παρουσίαση του θα γίνει την ερχόμενη Κυριακή 9 Δεκεμβρίου στο Baumstrasse, στις 8.30.

(πληροφορίες https://www.facebook.com/events/2867969539895775/).

Κατά βάθος θα ήθελε να παίζει μουσική, αλλά επειδή αυτό το τρένο χάθηκε, γράφει για αυτή και βέβαια όχι από επάγγελμα αλλά από πάθος. Έπειτα από πολυετή θητεία σε περιοδικά και εφημερίδες κατέληξε στο απάνεμο(;) λιμάνι του toperiodiko.gr…