Στήλη: SmassingCulture
Κόμικ, sci - fi, κινηματογράφος, υπερήρωες, animation, πολιτική και κοινωνία

People: μια ταινία φτιαγμένη απ' το κοινό!

| 19/03/2018

Το Smassing Culture μίλησε με τους συντελεστές της ταινίας και παρουσιάζει ένα εγχείρημα διαφορετικό από όσα έχουμε συνηθίσει…

Η ιδέα γεννήθηκε σε ένα μικρό “cafe” στη Νεάπολη Εξαρχείων, όταν ο σκηνοθέτης Παύλος Ιορδανόπουλος και ο παραγωγός Μάνος Μανουσέλης αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα πείραμα. Να δώσουν τη δυνατότητα στο ίδιο το κοινό να δημιουργήσει τέχνη.

“Θέλαμε να δημιουργήσουμε μία ταινία από το ίδιο το κοινό. Μια ταινία που να αποτυπώνει την εικόνα της σύγχρονης πραγματικότητας μέσα από τα μάτια και τις αφηγήσεις των ίδιων των πρωταγωνιστών της ζωής.”

Και το εγχείρημα ξεκίνησε. Απλοί άνθρωποι συμμετείχαν στα ανοιχτά, δωρεάν σεμινάρια υποκριτικής στην Λέσχη πολιτισμού «Αναιρέσεις» υπό την καθοδήγηση του Παύλου Ιορδανόπουλου. Τα σεμινάρια είχαν ως στόχο τη γνωριμία των συμμετεχόντων με τη διαδικασία δόμησης ρόλου/χαρακτήρα στο θέατρο και το σινεμά.

Μέσα από όλη αυτή τη δημιουργική πορεία και οι 28 συμμετέχοντες έχτισαν τον δικό τους χαρακτήρα με τα ιδιαίτερα πάθη του, τις μύχιες σκέψεις και τις εμπειρίες του και τις αφηγήθηκαν στην κάμερα. Πρόκειται για μία πειραματική διαδικασία αποτύπωσης ενός μωσαϊκού πολλών διαφορετικών χαρακτήρων ενταγμένων στην σύγχρονη σκληρή καθημερινότητα, μίας πραγματικότητας που βιώνει την κρίση σε όλα τα επίπεδα.

“Η ιδέα πίσω από την ταινία δεν είναι απλά ένα φετίχ, ούτε μία κίνηση εντυπωσιασμού. Εδράζεται στη βαθιά μας πεποίθηση ότι η τέχνη πηγάζει από την παράξενη ομορφιά της πραγματικής ζωής.”

Η τέχνη λοιπόν για τους συντελεστές του People δεν είναι ένα άπιαστο ιδανικό. Η τέχνη γεννιέται από την ίδια την πραγματικότητα και σε αυτήν επιστρέφει. Έτσι λοιπόν οι People είναι μία ταινία που μιλάει για τις εσωτερικές και μύχιες σκέψεις του μέχρι πρότινος σιωπηλού κοινού.

“Το τεχνικό κομμάτι πλέον αποτελούσε την ύψιστη πρόκληση για εμάς, ώστε να μπορέσουμε να αποτυπώσουμε επάνω στο πανί το συναίσθημα αυτού του δράματος. Θέλαμε πλέον να μετατρέψουμε τους εσωτερικούς ψιθύρους των ανθρώπων που περνούν σιωπηλοί δίπλα μας σε κραυγές. Κι όλο αυτό να γίνει μια κινηματογραφική εμπειρία που παραβιάζει τα όρια. Τα όρια ανάμεσα στον θεατή και τον καλλιτέχνη. Τα όρια ανάμεσα στο πραγματικό και το φαντασιακό. Τα όρια του σωστού και του λάθους, της προσωπικής αλήθειας και της συλλογικής.”

Όλο αυτό το παιχνίδι των ορίων, χτισμένο δεξιοτεχνικά από το καταξιωμένο crew της ταινίας, θέτει στο επίκεντρο τους πρωταγωνιστές της ζωής. Η σκηνοθετική ματιά και η κάμερα εστιάζουν σ’ αυτούς και μας καλούν να αφεθούμε στις πιο βαθιές τους σκέψεις.

Δείτε τους People στον Κινηματογράφο Μικρόκοσμο, για λίγες ακόμη προβολές:
Κυριακή 18/3, 16:15
Τετάρτη 21/3
Κυριακή 25/3
Τετάρτη 28/3
Κυριακή 1/4