«Post Inferno» - «Προς Δαμασκόν» του Αυγούστου Στρίντμπεργκ

Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Κεντρική Σκηνή, 11 - 22 Μαΐου, 20:30

| 11/05/2016

Η πρώτη συνεργασία της Ρούλας Πατεράκη με τη Στέγη είναι μεγάλου βεληνεκούς. Δεν είναι μόνο η ιστορία και τα όσα έχει κάνει στο θέατρο, αλλά και το εγχείρημα που θα παρουσιάσει στο κοινό: Η τριλογία «Προς Δαμασκόν» (1898-1900) του Αυγούστου Στρίντμπεργκ. Ο Σουηδός δραματουργός μίλησε για τον άνθρωπο όπως κανένας άλλος.

Η Ρούλα Πατεράκη, αντισυμβατική και αντιφατική προσωπικότητα, φιλόσοφος της σκηνής, η πειραματίστρια που δεν δίστασε ποτέ μπροστά στα μεγάλα θεάματα. Όπως τώρα. Η ίδια ομολογεί πως «αναμετριέμαι με τον Στρίντμπεργκ μέσα από την αντίληψή μου για το σήμερα, όσο μου το επιτρέπουν οι καιροί, η επάρκειά μου κι ο έρωτάς μου για τον ίδιο».

στρινμπεργκ2

Ένας άνδρας χωρίς όνομα, ο Άγνωστος, ένα alter ego του δημιουργού είναι το κεντρικό πρόσωπο του έργου. Λάτρης των θηλυκών και συνάμα μισογύνης, ο Αγνωστος αποπλανεί μια περαστική, την Κυρία. Άλλοτε μαζί της, άλλοτε χωριστά, πορεύεται στις εσχατιές του ονείρου και της πραγματικότητας, του υπερβατισμού και του ρεαλισμού, του μυστικισμού και του χριστιανισμού, της τρέλας και της λογικής, της ασυνειδησίας και της συνείδησης, της αλχημείας και της επιστήμης, της ενοχής και της ελευθερίας, της αμαρτίας και της θέωσης, του σαδομαζοχισμού και της αγάπης. Φτάνει σε πηγές με θειάφι και απάτητες βουνοκορφές, κλείνεται οικειοθελώς σε μοναστήρια και άσυλα, παρασκευάζει χρυσό, αποκτά παιδιά, αναζητά την Πίστη αλλά και τον Πειρασμό, πάσχει ταυτόχρονα από μεγαλοϊδεατισμό και ταπεινοφροσύνη. Το χρήμα δεν του είναι ποτέ αρκετό, η οικογένεια που τόσο αποζητά αποδεικνύεται «λάκκος λεόντων και φωλιά φιδιών» και η ευτυχία κυοφορεί την καταστροφή.

Λίγο πριν από τη συγγραφή του «Προς Δαμασκόν», ο Στρίντμπεργκ, αποκαμωμένος από τους δύο αποτυχημένους γάμους του και τα εξίσου αποτυχημένα αλχημικά του πειράματα (προσπαθούσε να παρασκευάσει χρυσό), οικονομικά και ηθικά κατεστραμμένος, περνά τη σφοδρότερη ψυχολογική κρίση της ζωής του. Ενώ βρίσκεται, όμως, στα πρόθυρα νευρικού κλονισμού, γράφει το αυτοβιογραφικό έργο «Inferno» (Κόλαση, 1896).

Δύο χρόνια μετά, τη μοναδική τριλογία του, μέσω της οποίας μοιάζει να συμφιλιώνεται με τον εαυτό του, καθώς αμέσως μετά παντρεύεται για τρίτη φορά (και χωρίζει δύο χρόνια αργότερα), γράφει τα μεγάλα θεατρικά του έργα, «Ο Χορός του Θανάτου» (1900) και «Ονειρόδραμα» (1901), ιδρύει το δικό του θέατρο και ολοκληρώνει τα έργα δωματίου «Καταιγίδα», «Η σονάτα των φαντασμάτων» και «Ο Πελεκάνος» (1907).

Ο τίτλος «Προς Δαμασκόν» αναφέρεται στη μεταστροφή του Αποστόλου Παύλου από απηνή διώκτη των χριστιανών (ως Σαούλ) σε Απόστολο των Εθνών, ύστερα από θαύμα που συνέβη ενώ βρισκόταν καθ’ οδόν προς τη Δαμασκό.

Ο Στρίντμπεργκ εμπνεύστηκε σε μεγάλο βαθμό τα πρόσωπα του έργου «Προς Δαμασκόν» από την οικογένεια της δεύτερης συζύγου του, της Αυστριακής δημοσιογράφου Frida Uhl.

στρινμπεργκ3

Στοιχεία παράστασης

Δραματουργία, συγγραφή, σύνθεση: Ρούλα Πατεράκη, Μάνος Λαμπράκης, στηριγμένη στη μετάφραση της Μαργαρίτας Μέλμπεργκ του έργου του Α. Στρίντμπεργκ «Προς Δαμασκόν» (εκδ. Κέδρος)

Σκηνοθεσία: Ρούλα Πατεράκη

Σκηνογραφία: Εύα Μανιδάκη

Κοστούμια: Απόλλων Παπαθεοχάρης

Μουσική: Γιώργος Κουμεντάκης

Φωτισμοί: Γιάννης Δρακουλαράκος

Hair & Make up Styling: Παντελής Τουτουντζής

Οργάνωση παραγωγής: Γιάννης Γκουντάρας

Βοηθός σκηνοθέτη: Δανάη Παπουτσή

Βοηθός σκηνογράφου: Μυρτώ Μεγαρίτου

Βοηθός ενδυματολόγου: Μαρία Ζυγούρη

Βοηθοί παραγωγής: Νίκος Νικολαΐδης, Γιάννης Παυλόπουλος, Άρης Κανέλλος

Παραγωγή: Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση

Ερμηνεύουν: Λάζαρος  Γεωργακόπουλος, Λουκία Μιχαλοπούλου, Αλέκος Συσσοβίτης, Γιώργος Παπαπαύλου, Κωνσταντίνα Τάκαλου, Όμηρος Πουλάκης, Ανδρέας Αντωνιάδης, Νίκος Μαυράκης, Ευανθία Κουρμούλη, Ευρίκλεια  Σωφρονιάδου,  Δώρα Στυλιανέση, Σπύρος Βάρελης, Πάνος Τζίνος και η Ρούλα Πατεράκη.

Την Παρασκευή 20 και το Σάββατο 21  Μαΐου με αγγλικούς υπέρτιτλους.

Επιμέλεια υπερτίτλων: Μέμη Κατσώνη

Παράλληλη Δράση

Παρασκευή 13 Μαΐου

Μετά την παράσταση, συζήτηση του κοινού με τους συντελεστές, Συντονισμός: Γρηγόρης Ιωαννίδης, κριτικός θεάτρου και επίκουρος καθηγητής του τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών

Εισιτήρια

Κανονικό: 15 – 18 – 28 €

Μειωμένο ή Μικρή Παρέα (5-9 άτομα): 11 – 14 – 22 €

Μεγάλη Παρέα (10+ άτομα): 9 – 12 – 20 €

ΑΜΕΑ & Άνεργοι: 5 €

Συνοδός ΑΜΕΑ: 10 €

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1980. Σπούδασε αθλητική δημοσιογραφία και παρά την αγάπη και την ενασχόλησή του με τη λογοτεχνία, συνεχίζει να ασχολείται με το αθλητικό ρεπορτάζ. Έχει εργαστεί σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιοφωνικούς σταθμούς, κάνοντας βιβλιοπαρουσιάσεις