Στήλη: DiscLab
Νέες μουσικές κυκλοφορίες που διαταράσσουν την κοινή ησυχία (Συλλογική Στήλη)

Prins Obi: The Age of Tourlou | ένα άλμπουμ πολυσυλλεκτικής φιλοσοφίας

Ζώντας και δημιουργώντας σε μια εποχή Tourlou..

| 19/07/2017

Οι μπάντες, όπως και να το κάνουμε, δεσμεύουν τα μέλη τους. Τόσο η ανάγκη αρμονικής σύζευξης με τη συλλογικότητα που αποτελεί ένα συγκρότημα, όσο και το να υπηρετεί κάποιος την αισθητική έκφραση που αυτό έχει διαμορφώσει, δικαιολογεί την δέσμευση. Για αυτό όταν τα μέλη πολλών συγκροτημάτων προχωρούν σε σόλο κυκλοφορίες και παραγωγές αυθόρμητα ή και συνειδητά «απελευθερώνονται»,  αναζητώντας ήχους και μουσικά μονοπάτι που είτε συμπληρώνουν είτε «ξεφεύγουν» από το συλλογικό «εμείς» των συγκροτημάτων τους.

Έτσι και ο Prins Obi, όταν ολοκλήρωσε τις ηχογραφήσεις για το τέταρτο album των Baby Guru μαζί με τους άλλους 3 φίλους του και ήταν όλοι ευχαριστημένοι, εκείνος, σε μια στιγμή ανεκπλήρωτης δημιουργικής ανάγκης, πρότεινε στους υπόλοιπους να συνεχίσουν να ηχογραφούν και να κάνουν το album διπλό. Οι υπόλοιποι τρεις, τον συμβούλεψαν να αφήσουν το μονό LP στην ησυχία του (και πολύ καλά έκαναν).

Όμως, όπως αποδείχτηκε, υπήρχε κάτι μέσα του που τον έτρωγε. Αποφάσισε λοιπόν να βάλει στο ράφι την space opera που είχε στα σκαριά (με τίτλο “Fanfare for the Astro-Man”), κρατώντας όμως τις πιο ενδιαφέρουσες μουσικά στιγμές της, τις οποίες και ηχογράφησε στο Inhousemusic του Sundayman με την πολύτιμη βοήθειά του. Παράλληλα τζάμαρε στο Marginalia Studio του King Elephant παρέα με τους νέους Dream Warriors (με μέλη από The Voyage Limpid Sound, Chickn και Baby Guru) και περιστασιακά με τους Baby Guru αυτούσιους, προσπαθώντας να βάλει σε τάξη τις ιδέες που είχε στο μυαλό του και που συνέθετε τα ελεύθερα τριήμερά του στη Ραφήνα.

Έτσι λοιπόν προέκυψε “The Age of Tourlou”, ένα άλμπουμ πολυσυλλεκτικής φιλοσοφίας και περάσματος μιας σειράς επιρροών μέσα από μια pop culture ενδυμασία, σαν και αυτή που εμφανίστηκε στη δεκαετία του 60 και συνεχίζει να μας επηρεάζει, είτε σαν αναβίωση είτε σαν το, όχι και τόσο, κρυμμένο μυστικό, μέσα σε μια σειρά από σύγχρονες εκφράσεις και ρεύματα. Ένα album για την κατάρρευση των ιδεολογιών και τον κανιβαλισμό του σύγχρονου δυτικού κόσμου, αλλά και για την αναγκαία ελαφρότητα που ορισμένες στιγμές πρέπει να αναζητάει ο άνθρωπος, προκειμένου να αντεπεξέλθει στα δυσβάσταχτα βάρη που φέρει. Αυτή ακριβώς η προσέγγιση είναι που έχει κάνει τον Prins Obi, εκεί που ακούς λόγου χάρη το ομώνυμο με την λουλουδάτη του αφέλεια να σε περιμένει αμέσως μετά το Flower child και εκεί που νομίζεις ότι θα ακούσεις ένα νέο χίπικο άσμα, να σε χτυπούν ηλεκτρικές κιθάρες, αγριεμένα σαξόφωνα και σπινταρισμένα πλήκτρα. Τελικά όλοι μας κρύβουμε μέσα μας πολύ περισσότερους από έναν «εαυτούς», είμαστε και λίγο τουρλού, απλά οι μουσικοί μπορούν και το εκφράζουν…Εμείς από την άλλη μπορούμε να τους ακούμε όσο κολλάνε με τη δικές μας διαστάσεις. Ο πρίγκηπας Obi μπορεί να αγγίξει κάποιες από τις δικές σας.

Info:

To ¨The Age of Tourlou” κυκλοφορεί σε LP (+cd version) και digital album από την Inner Ear.

 

Κατά βάθος θα ήθελε να παίζει μουσική, αλλά επειδή αυτό το τρένο χάθηκε, γράφει για αυτή και βέβαια όχι από επάγγελμα αλλά από πάθος. Έπειτα από πολυετή θητεία σε περιοδικά και εφημερίδες κατέληξε στο απάνεμο(;) λιμάνι του toperiodiko.gr…