Στήλη: DiscLab
Νέες μουσικές κυκλοφορίες που διαταράσσουν την κοινή ησυχία (Συλλογική Στήλη)

Rationalistas - "Vanguard"

Hip hop σφυροκόπημα σε αυτοέκδοση

| 19/03/2017

Τρίτο άλμπουμ για τους Rationalistas και όπως λέει και ο τίτλος του το τρίο των Bayman, Sxo  και TNT παραμένει στην εμπροσθοφυλακή ενός hip hop μαχητικού και ταξικά αλήτικου.

Το άλμπουμ εισβάλει στο κόσμο σου δυναμικά και σε υψηλές εντάσεις αφού το «μπάσο χτυπάει ακόμα δυνατά, Αιγαλειώτικα» και υποδηλώνει από τις πρώτες στροφές το στόχο του να αγγίξει τη καρδιά με τους ρυθμούς του και το μυαλό με τους στίχους του. Τα πρώτα 5 κομμάτια (Είμαστε εδώ, Σφυροκόπημα, Δεν έμαθες να ακούς, Vanguard, Ηardcore και μόνοι) συνθέτουν μια ενότητα επιθετικού hip hop με ταξικά αντιφασιστικό και αντισυστημικό χαρακτήρα, ο οποίος βέβαια διαπερνά συνολικά το άλμπουμ. Ειδικά το «Δεν έμαθες να ακούς» είναι ένα πραγματικό πανδαιμόνιο που σε παρασέρνει σαν hip hop κύμα. Άλλωστε όλα είναι hip hop, όπως ραπάρει και το Vanguard και οι Rationalistas «δεν είναι χτεσινοί και δεν ξεχνάνε για αυτό είναι στη πρώτη γραμμή….»

Το, ας πούμε, δεύτερο μέρος του δίσκου φρενάρει κάπως στους ρυθμούς και κατά τη γνώμη μου καλώς γιατί έτσι αποφεύγει τη ρυθμική και αισθητική μονομέρεια, αφήνει τον ακροατή να «πάρει ανάσα», όπως λέει και το έβδομο κομμάτι. Πιο καλές στιγμές, από την πλευρά της παραγωγής, είναι το «Αδόκιμα Πορτραίτα» και το «Σουλάτσο» σε σχέση με τη δουλειά στα samples και τη συνολική αισθητική τους απόδοση. Εν κατακλείδι πρόκειται για ένα δίσκο που συνδυάζει το δεδομένο δυναμισμό του σχήματος με στοιχεία μουσικής ωριμότητας και πάει ένα βήμα μπροστά την ιστορία των Rationalistas.

Στο δίσκο υπάρχουν σημαντικές συνεργασίες όπως των Santa Barbarians στο «Ποντάρισμα για ρεφά», των Ghetto Rock και ΟΓΔΟΝΤΑ4 στο «Αδόκιμα Πορτραίτα» και των Ghetto Rock και Zoro & Buzz στο «Σουλάτσο». To άλμπουμ ηχογραφήθηκε κατά βάση στο TNTs Criblab ενώ μερικά κομμάτια στο Chain Reaction Studio από τον Druma Loop. Τον προγραμματισμό και editing ανέλαβαν oι TNT & Bayman , το Pre-Mixing ο Ghetto Rock , ενώ το Mixing & Mastering πραγματοποιήθηκε από τον LosAngelos @ BEEhive lab for GroundZero, τον Δεκέμβριο του 2016. Υπεύθυνος για τη  μουσική παραγωγή είναι  ο Bayman,  εκτός από το κομμάτι  ”Επιβιώνουμε Χωριστά”, το οποίο επιμελήθηκε σε παραγωγή, ηχογράφηση και μίξη ο DrumaLoop. Τα scratch ανέλαβε ο ”κρυφός επιθετικός” του σχήματος Dj Gzas και στα tracks ”Δεν έμαθες να ακούς” και ”Σφυροκόπημα” ο Dj Sparky-T.  Η επιμέλεια των γραφιστικών έγινε από την Θάλεια ενώ η κεντρική ιδέα και το καινούργιο logo του σχήματος δημιουργήθηκε από τον Γιώργο Τζίμα. Τα Motion Graphics ανέλαβε  ο ΑργύρηςS.R.G.B.

Ο δίσκος κυκλοφορεί δωρεάν στο διαδίκτυο  και αναμένεται να κυκλοφορήσει σε cd και βινύλιο, η διανομή των οποίων θα γίνεται επί το πλείστον σε συναυλίες του σχήματος και σε μαζικές αποστολές «πόρτα – πόρτα» κατόπιν παραγγελίας.

Οι Rationalistas θα εμφανιστούν στο αντιπολεμικό φεστιβάλ που διοργανώνει η Ενωτική Πρωτοβουλία στα Χανιά, ενώ στις 13 Μαΐου θα γίνει η επίσημη παρουσίαση του δίσκου στο Modu στην Αθήνα στην οποία πρόκειται να συμμετέχουν και όλοι όσοι συνεργάστηκαν σε αυτόν.

17424663_774531272713946_4633225059610982386_n

Πληροφορίες: 

https://www.facebook.com/Rationalistas

Ακούστε online στο Youtube το Album στον παρακάτω σύνδεσμο: 

https://www.youtube.com/playlist?list=PLbx3mK2Op1TrmWY2nIan8D_Lq19zBdUrK 

ή κατεβάστε το εντελώς δωρεάν από τον παρακάτω σύνδεσμο:  

http://ow.ly/qQxq307p31Z

Κατά βάθος θα ήθελε να παίζει μουσική, αλλά επειδή αυτό το τρένο χάθηκε, γράφει για αυτή και βέβαια όχι από επάγγελμα αλλά από πάθος. Έπειτα από πολυετή θητεία σε περιοδικά και εφημερίδες κατέληξε στο απάνεμο(;) λιμάνι του toperiodiko.gr…