«ReCinema»... films and more

Ένα θερινό φεστιβάλ ετοιμάζεται σε ταράτσα στα Εξάρχεια

| 08/05/2018
Κάτι νέο φαίνεται πως ξεκινάει στα Εξάρχεια… Από τα μέσα Μαΐου μια ομάδα ανθρώπων προετοιμάζει το εγχείρημά της στο κέντρο της Αθήνας με στόχο να αποτελέσει πόλο έλξης αυτών που αγαπούν τον κινηματογράφο (και κυρίως την εμπειρία του θερινού σινεμά) και εμβόλιμα τις άλλες τέχνες.
Σε μια ταράτσα όπου λειτουργεί και ως καφέ-μπαρ, η ομάδα Bande Apart και ο Αυτοδιαχειριζόμενος Χώρος 2510 σε συνεργασία κατά περίπτωση με άλλες καλλιτεχνικές ομάδες, εγχειρήματα και καλλιτέχνες φιλοδοξούν να δημιουργήσουν ένα πλήρες πρόγραμμα όπου κινηματογράφος και καλλιτεχνικά project θα βρίσκονται σε ένα μόνιμο διάλογο. «Η όλη ιδέα ότι μια ταινία βλέπεται μονάχα μια φορά βασίζεται στην παραδοσιακή αντίληψή μας για τις ταινίες ως εφήμερη διασκέδαση και όχι ως οπτικά έργα τέχνης» δηλώνουν μέσα από τα λόγια του Stanley Kubrick και σε αυτή την γραμμή μάλλον θέλουν να προχωρήσουν.
Κάθε Δευτέρα και Πέμπτη στις 21.00 θα υπάρχει προβολή ταινίας (κάποιες από αυτές και σε πρεμιέρα) με μια σύντομη παρουσίαση. Έκτακτα, μέσα στον μήνα θα εισχωρούν και διάφορες άλλες εκδηλώσεις πολιτιστικού ή και πολιτικού χαρακτήρα, όπως διοργανώσεις ντοκιμαντέρ, φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους, εκθέσεις φωτογραφίας, παρουσιάσεις βιβλίων και διάφορα άλλα events. Φιλοδοξούν το DIY και ανεξάρτητο φεστιβάλ τους «ReCinema: a Neverending Open Air Festival» όπως είναι ο πλήρης τίτλος του, να αποτελέσει ένα κομβικό σημείο όπου η σύγχρονη τέχνη θα είναι και πάλι προσιτή (και δίχως να υπολείπεται σε ποιότητα) σε όλους. «Θερινό σινεμά στην ταράτσα. Σύντομα στα Εξάρχεια. Films and More» όπως διαβάζουμε στην σελίδα τους στο Facebook. Αναμένουμε…
Για το πλήρες πρόγραμμα, έκτακτες εκδηλώσεις και πληροφορίες
ReCinema

Το σκεπτικό του εγχειρήματος


«Η όλη ιδέα ότι μια ταινία βλέπεται μονάχα μια φορά βασίζεται στη παραδοσιακή αντίληψή μας για τις ταινίες ως εφήμερη διασκέδαση και όχι ως οπτικά έργα τέχνης» Stanley Kubrick

Αυτό ακριβώς προσπαθούμε. Να ξαναβλέπουμε ταινίες. Δίχως τάσεις νοσταλγίας μα περισσότερο ως μια αναγκαία συνέχεια. Ταινίες σύγχρονες, αληθινές, ταινίες όμορφες. «Ταινίες “πολιτικές” γιατί απλά είναι ωραίες» όπως έλεγε ο Wim Wenders. Rewind σε ό,τι μας άρεσε τα τελευταία χρόνια προσεγγίζοντας το και πάλι σήμερα σαν να είναι η πρώτη φορά. Και ίσως έτσι να είναι.

Ταινίες που αγαπήσαμε ή και που αμελήσαμε. Ταινίες που ποτέ τους δεν προβλήθηκαν στην πόλη ή γρήγορα τυλίχτηκαν στις μπομπίνες τους. Άγνωστα (ή και μη) ντοκιμαντέρ που οργώνουν το μυαλό και την ψυχή μας. Ταινίες αμερικάνικες, ευρωπαϊκές, ταινίες δημιουργών. Ταινίες που έχουν μάλλον ένα κοινό: την δύναμη να επικοινωνούν πραγματικά μαζί μας… αυτό είναι το «ReCinema: a Neverending Open Air Festival». Ένα rewind στο σινεμά (και όχι μόνο) των ημερών μας.

Γιατί Neverending

Από τα μέσα Μάη και σταθερά κάθε Δευτέρα και Πέμπτη θα προβάλλεται σε υψηλή ποιότητα και θα προλογίζεται μια (;) ταινία που επιλέγει με προσοχή η ομάδα Bande Apart. Αλλά αυτό δεν σημαίνει πως ικανοποιούμαστε έτσι απλά. Το «ReCinema» αποσκοπεί να έχει το στοιχείο μιας απείθαρχης συνέχειας. Να αποτελεί ένα καθημερινό χώρο όπου το σινεμά και η τέχνη γενικότερα προβάλλεται και συζητιέται. Ένα πλήρες φεστιβάλ τακτικό μα και άτακτο ταυτόχρονα:

  • εμβόλιμες ειδικές προβολές,
  • θεματικά αφιερώματα,
  • διοργανώσεις ταινιών μικρού μήκους,
  • φεστιβάλ ντοκιμαντέρ σε πρώτη προβολή στην πόλη,
  • φωτογραφικές εκθέσεις και παρουσιάσεις άλλων μορφών τέχνης
  • και ιδιαίτερα καλλιτεχνικά project.

Από το Μάη ως τον Οκτώβρη επιδιώκουμε να καλύψουμε σε ένα χώρο στο κέντρο της πρωτεύουσας κάθε ευκαιρία να έρθει σε επαφή η γειτονιά (και όχι μόνο) με την σύγχρονη τέχνη. Το «ReCinema» είναι ένα «ατελείωτο» λοιπόν καλλιτεχνικό φεστιβάλ που έχει ως βάση τον κινηματογράφο αλλά περιδιαβαίνει ελεύθερα πριν επιστρέψει και πάλι σε αυτόν. Ένα «ατελείωτο» φεστιβάλ γιατί η τέχνη δεν μπορεί να δεχτεί καμιά οριοθέτηση και καμία υποβάθμιση.

Γιατί Open Air

Διότι είναι καλοκαίρι. Διότι είναι το κέντρο της πόλης. Διότι είναι μια ιστορική γειτονιά. Διότι σε μια μεγάλη ταράτσα δημιουργημένη εξαρχής με πραγματικό μεράκι και κατάλληλα διαμορφωμένη (με καφέ μπαρ και… 5 τετραγωνικά οθόνη προβολής) το σινεμά μετατρέπεται και πάλι σε απόλαυση. Παρέα με γνωστούς και άγνωστους φίλους, παρέα με τον ουρανό και την ενέργεια της γειτονιάς, το σινεμά παύει να αποτελεί μια μοναχική «σκοτεινή» υπόθεση μπροστά σε PC, streaming και τηλεοράσεις αλλά μια κοινωνική δραστηριότητα και μια ολοκληρωμένη ευχαρίστηση. Από τον Μάη ως τον Οκτώβρη επιδιώκουμε να διαμορφώσουμε μια συνήθεια ανεξάρτητου θερινού σινεμά, μια συνήθεια όμορφη.

Δεν κάνουμε ίσως κάτι πρωτότυπο αλλά σίγουρα προσδοκούμε να δημιουργήσουμε κάτι το αυθεντικό. Ένα καλλιτεχνικό εγχείρημα που θα καλύπτει την ανάγκη για τέχνη φθηνή αλλά δίχως φθήνια. Τέχνη μακριά από τις κλινικές γκαλερί και τις εμπορικές κινηματογραφικές αίθουσες. Τέχνη που να αποτελεί πηγή έμπνευσης. Όπου ο κινηματογράφος θα είναι και πάλι προσιτός. Τέχνη από εμάς, για εμάς. Τέχνη σημείο συνάντησης ανθρώπων και δημιουργίας.

Προβάλλουμε ταινίες. Παρουσιάζουμε την τέχνη τους.

Δευτέρα και Πέμπτη στις 21.00

Μάιος – Οκτώβριος 2018

Στην ταράτσα του «Αυτοδιαχειριζόμενου χώρου 2510»

Θεμιστοκλέους 52, Εξάρχεια

Στηρίξτε μας! Στηρίξτε τα εγχειρήματα!


Info


Αναζητήστε το αναλυτικό πρόγραμμα, τις έκτακτες προβολές και τις παράλληλες εκδηλώσεις μας στις αφίσες στους δρόμους καθώς και στη σελίδα μας στο Facebook: ReCinema

Στο χώρο λειτουργεί καφέ-μπαρ με φθηνές τιμές | Ως στήριξη για τα λειτουργικά έξοδα του χώρου υπάρχει μια ελάχιστη συνεισφορά μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα | Κάποιες εκδηλώσεις γίνονται δωρεάν

Το «ReCinema: A Neverending Open Air Festival» το οργανώνει και το διαχειρίζεται συλλογικά η ομάδα Bande Apart & ο Αυτοδιαχειριζόμενος Χώρος 2510.
Επικοινωνία: bande.apart.gr@gmail.com


*ToPeriodiko.gr θα στηρίξει αυτή την προσπάθεια γνωστοποιώντας τις εκδηλώσεις του ως χορηγός επικοινωνίας.