Στήλη: DiscLab
Νέες μουσικές κυκλοφορίες που διαταράσσουν την κοινή ησυχία (Συλλογική Στήλη)

Renegade Instruments: X

Παιχνίδια με τους ήχους

| 21/12/2016

Ένας ακόμη ενδιαφέρων δίσκος από μέλος της κολεκτίβας του Hip hop καφενέ του Περιστερίου, αυτή τη φορά όχι με τους ράπερ στο πρώτο ρόλο, αλλά με ένα dj παραγωγό, τον Renegade Instruments.

Έχουμε ξαναγράψει, με άλλες αφορμές στο παρελθόν, για τη σημασία των ανθρώπων πίσω από τα πλατό και για την υποτίμηση που πολλές φορές έχουν γνωρίσει, σχετικά με την πρωτοκαθεδρία των MCs. Βέβαια Dj καλλιτέχνες όπως ο Shadow, o Krush, o Mix Master Mike, o Cam, o Spooky και άλλοι έχουν φροντίσει, εδώ και καιρό, να βάλουν τα πράγματα στη θέση τους. Για μένα ο Dj, ή αυτό που ονομάζει ο Renegade Instruments ορχηστρική hip hop, είναι το θεμέλιο της hip hop μουσικής γιατί ακριβώς φτιάχνει τη μουσική. Θεωρώ δε την αυτονόμηση των Dj από την σκιά των ράπερς μια από τις πιο δημιουργικές εξελίξεις στην ιστορία της hip hop κουλτούρας.

Θα μου πείτε, γιατί τα γράφω όλα αυτά; Για να στηρίξω καταρχήν αυτό που κάνει ο R.I και όλοι οι ομότεχνοί του σε αυτή τη χώρα όπου όλα είναι δύσκολα. Ο Renegade έχει φτιάξει ένα δίσκο που πραγματικά ανήκει στη dj δημιουργία και αυτό γιατί δεν βολεύεται με ευκολίες και όσοι ασχολούνται αρκετά με αυτό το χώρο σίγουρα καταλαβαίνουν τι εννοώ. Βλέπετε, η εμπλοκή με τα samples, τα beat και τους συνθετητές εύκολα μπορεί να παρασύρει ένα δημιουργό σε προβλέψιμους δρόμους. Το X… είναι σαν τον «άγνωστο Χ». Ακούγοντας την αρχή ενός κομματιού δεν ξέρεις τι σε περιμένει παρακάτω. Για παράδειγμα, το Bosses & The Whistle με τα, αλά Dj Shadow της εποχής του Primitive Strikes, breaks του και τον τρόπο που δομείται και εξελίσσεται σαν κομμάτι ή το διπλό Leave/Don’t Leave, όπου εκεί που ακούς ένα σκοτεινό κομμάτι (Leave) που ακούγεται σαν να απέδρασε από το Edroducing… ακολουθεί το Don’t Leave και νομίζεις ότι κάποιος βούτηξε το Parov Stelar στο αλκοόλ.

Το X, είναι ένα άλμπουμ σκοτεινό (Night Bandits, Νο, David Lynch), άλλες φορές διασκεδαστικό (Use me), αλλά και αγριεμένο (Fuck Rappers, Hard Dialectics) ή ευθέως δυναμικό όπως το bonus track έκπληξη που το ολοκληρώνει. Σε κάθε περίπτωση ο Βασίλης από το hip hop καφενέ μας παρουσιάζει μια δουλειά που αξίζει το σεβασμό και την προσοχή μας.

info: Ο δίσκος διατίθεται με παραγγελία ηλεκτρονικά στα CD orders: [email protected] ή στα bandcamp: bit.ly/RIXbandcamp ή itunes: bit.ly/RIXitunes, spotify: bit.ly/RIXspotify, tidal: bit.ly/RIXtidal

Κατά βάθος θα ήθελε να παίζει μουσική, αλλά επειδή αυτό το τρένο χάθηκε, γράφει για αυτή και βέβαια όχι από επάγγελμα αλλά από πάθος. Έπειτα από πολυετή θητεία σε περιοδικά και εφημερίδες κατέληξε στο απάνεμο(;) λιμάνι του toperiodiko.gr…