Smass(e-)Fest 2020 | 15-21 Ιουνίου
Μπορεί φέτος να πάγωσαν τα σχέδια για το Smass Fest 2020 που θα ακολουθούσε τα φεστιβάλ του site των προηγούμενων δύο ετών, όμως γρήγορα αποφασίστηκε το Smassing Culture να μην ακυρώσει το φεστιβάλ του αλλά να μεταφερθεί online. Κι έτσι γεννήθηκε το Smass(e-)Fest 2020!
Στο Smass(e-)Fest 2020 δυστυχώς φέτος δεν θα έχουμε την χαρά να συναντηθούμε, να συζητήσουμε, να παρτάρουμε στην πανέμορφη δροσιστική ταράτσα της Λέσχης Αναιρέσεις, όμως δεν θα χάσουμε την ευκαιρία να βρεθούμε (έστω και online), να συζητήσουμε, να προβληματιστούμε, να γελάσουμε, να συμφωνήσουμε και να διαφωνήσουμε, ακόμα και να παίξουμε επιτραπέζια! Το φετινό πρόγραμμα του Smass(e-)Fest 2020 είναι πιο γεμάτο από ποτέ και θα μεταφερθεί εξ’ ολοκλήρου online δίνοντας δυνατότητα εύκολης πρόσβασης σε όλους/-ες που θέλουν να το επισκεφτούν. Θα μεταδοθεί απ’ το smassingculture.gr και τις σελίδες του Smassing Culture στο Facebook και στο Youtube
Κεντρικό θέμα που επανέρχεται συνεχώς στις συζητήσεις του φετινού Smass(e-)Fest είναι το δίπολο Δυστοπία – Ουτοπία. Οι δυστοπικές αφηγήσεις είναι ένα αγαπημένο είδος στη σύγχρονη βιομηχανία της ποπ κουλτούρας, ενώ όσο περνούν τα χρόνια όλο και περισσότερο ζούμε καταστάσεις που μας θυμίζουν κάποιες από τις σκοτεινότερες σελίδες της επιστημονικής φαντασίας. Ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες, με την πανδημία του κορωνοϊού και με το βίωμα του εγκλεισμού στα σπίτια μας και την απειλή του ιού που επιβάλλει το social distancing, μάθαμε να ζούμε σε μία τρομακτική πραγματικότητα. Αυτή η φρίκη επιτείνεται ακόμα περισσότερο όσο οι πόλεις μας μετατρέπονται σε περιοχές επιτηρούμενες από πάνοπλους αστυνομικούς που στην Ελλάδα δέρνουν νέους στις πλατείες, ενώ στις ΗΠΑ δολοφονούν μαύρους. Πλευρές αυτής της συζήτησης θα συζητηθούν στην εκδήλωση «Αυταρχισμός και καταστροφή περιβάλλοντος: Πότε το Hollywood αποφάσισε ότι μας οδηγεί εκεί η τεχνολογία» της Κυριακής 21/6 και στο podcast «Δυστοπία και Young Adult Fiction» της Δευτέρας 15/6.
Όμως θέλουμε να ελπίζουμε ότι δεν οδηγούμαστε μοιραία στον αυταρχισμό και την καταστροφή και ότι το παιχνίδι παίζεται ακόμα και μπορούμε να το επηρεάσουμε. Για να αλλάξουμε λοιπόν την κατάσταση και να διεκδικήσουμε ένα διαφορετικό μέλλον είναι αναγκαίο να ονειρευτούμε μία άλλη προοπτική, να χτίσουμε τις δικές μας Ουτοπίες. Η τέχνη, η λογοτεχνική φαντασία και η κινηματογραφική ματιά μας έχει βοηθήσει να ονειρευτούμε ένα διαφορετικό μέλλον, κοινωνίες απελευθερωμένες από την καταπίεση και την εκμετάλλευση. Για τους τόπους που μας έχει ταξιδέψει η καλλιτεχνική φαντασία αλλά και για τις δικές μας σύγχρονες Ουτοπίες θα γίνει συζήτηση στο podcast «Ουτοπικές προοπτικές στη μαζική κουλτούρα» της Τρίτης 16/6.
Τίποτα δεν αλλάζει όμως με την αδράνεια. Για να διεκδικήσουμε το μέλλον μας πρέπει να βρεθούμε, να οργανωθούμε, να αντισταθούμε, να εξεγερθούμε! Η κρίση και η φτώχεια φέρνουν οργή και αυτή οδηγεί σε αμφισβήτηση και πολλές φορές σε εξεγέρσεις. Μας το διδάσκει η ιστορία. Αυτόν τον απλό συλλογισμό έχει αρχίσει να τον αντιλαμβάνεται τα τελευταία χρόνια ακόμα και το Hollywood, σε ταινίες του οποίου παρουσιάζονται -σίγουρα με αντιφάσεις και πολλές φορές με συντηρητισμό- οι εξεγέρσεις ενός οργισμένου πλήθους των «από κάτω». Η τεράστια κινηματογραφική επιτυχία του Joker παρουσίασε μία ιδιαίτερη «εξέγερση των «κλόουν» κι αυτή μας θύμισε το παλιότερο ερώτημα «Will the revolution be televised?» που θα μας γίνει αφορμή για κουβέντα την Τετάρτη 17/6.
Το κεντρικό θέμα μας ολοκληρώνεται με μία έκθεση Fan Art με σκίτσα με θέμα τη Δυστοπία που θα δημοσιεύονται καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ.
Πέραν αυτών στο πρόγραμμά περιλαμβάνονται και μια σειρά άλλων events και δραστηριοτήτων με nerd θεματολογία. Σε αυτές ξεχωρίζει το podcast της Πέμπτης 18/6 όπου θα παρουσιαστούν και θα σχολιαστούν οι νέες κυκλοφορίες comics από ελληνικούς εκδοτικούς οίκους, στο πλαίσιο της αναγκαίας στήριξης της ελληνικής κόμικ σκηνής η οποία χτυπήθηκε βαθιά απ’ την κρίση του κορωνοϊού, όπως άλλωστε και συνολικά ο χώρος του βιβλίου. Επειδή όμως nerd φεστιβάλ μόνο με συζητήσεις και χωρίς καθόλου gaming και διασκέδαση δεν γίνεται, η Παρασκευή 19/6 είναι ημέρα αφιερωμένη σε επιτραπέζια παιχνίδια με εκλεκτούς καλεσμένους. Και τέλος επειδή μετά τη βραδιά επιτραπέζιων χρειάζεται ηρεμία, ξεκούραση και σκέψη κι επειδή τι καλύτερο για αυτά από ένα ωραίο βιβλίο (ή τουλάχιστον από μία συζήτηση για ένα βιβλίο), θα οργανωθεί ένα ταξίδι στα σκοτεινά σοκάκια της Γαλλίας του 20ου αιώνα μέσα απ’ τις σελίδες του noir μυθιστορήματος «Φονιάδες Μπάτσων» του Φρεντερίκ Φαζαρντί, το οποίο θα τεθεί στο επίκεντρο μίας διαδικτυακής λογοτεχνικής συνάντησης.
Το Smassing Culture αποτελείται από μία μεγάλη ομάδα συντακτών/-τριών που καθημερινά συζητούν και αρθρογραφούν για θέματα σχετικά με την nerd κουλτούρα με κοινωνικοπολιτική ματιά. Όμως στα Φεστιβάλ μας δεν θέλουμε καθόλου να μονοπωλούμε το διάλογο, αλλά επιδιώκουμε να ανταλλάζουμε απόψεις με εκλεκτούς καλεσμένους και καλεσμένες, καλλιτέχνες, κριτικούς τέχνης, αρθρογράφους άλλων sites, εργαζόμενους/-ες και μέλη συλλογικοτήτων του ευρύτερου αγωνιστικού κινήματος. Έτσι και φέτος μας κάνουν την τιμή να παρευρεθούν στις εκδηλώσεις μας εξαιρετικοί συνομιλητές και συνομιλήτριες. Αυτοί/-ες είναι: ο Αντώνης Βαβαγιάννης (Κουραφέλκυθρος), ο Δημοσθένης Γαβαλάς, συντάκτης του Σκρα-Punk, ο Αλέξανδρος Γεωργίου, μέλος του Radical IT, o Φώτης Ζαντάλης του Tech to me about it, ο Γιώργος Καλαμπόκας, μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του Marginalia, η comic artist Ευγενία Κουμάκη, ο Αλέξανδρος Παπαγεωργίου, συντάκτης του Nerdcult, ο comic artist Θανάσης Πετρόπουλος, η Λένα Τζιογκίδου απ’ το comicstreet.gr, η Ολύβια Τζιουβάρα απ’ το Project Αναιρέσεις και ο Δημοσθένης Χριστόπουλος, συντάκτης του Nerdthings.gr.
Η αφίσα του Φεστιβάλ είναι δημιουργία του Josef Fadel