Στήλη: DiscLab
Νέες μουσικές κυκλοφορίες που διαταράσσουν την κοινή ησυχία (Συλλογική Στήλη)

Sonny Touch: Leave Space for the Little Animals

Το άγγιγμα των εκπλήξεων

| 23/12/2019

Ο Sonny Touch είναι ένας τραγουδιστής, τραγουδοποιός και κιθαρίστας που κατάγεται από την Θεσσαλονίκη και ζει πια στο Ελσίνκι, μετά από παραμονή τεσσάρων χρόνων στο Λονδίνο. Το “Leave Space for the little Animals” είναι το πρώτο ηχογραφημένο album του  μετά από εννέα χρόνια, το οποίο κυκλοφορεί από τη Veego Records στις κυριότερες streaming πλατφόρμες (από τις 30 Ιουνίου)  και από τα τέλη Αυγούστου στον περιορισμένο αριθμό των 200 βινυλίων.

Στο “Leave Space for the little Animals” ο Sonny Touch παρουσιάζει ένα album με εντελώς προσωπικό χαρακτήρα και ήχο, αντικατοπτρίζοντας τις μουσικές επιρροές του. Οι folk, blues & boogie, post punk & rock και New Orleans R&B μελωδίες, συνοδευόμενες από voodoo drums και latin percussions, σχηματίζουν το μοναδικό προσωπικό του ύφος. Προσωπικά το θεωρώ το άλμπουμ έκπληξη της χρονιάς από έλληνα δημιουργό και αυτό όχι μόνο λόγω της εξαιρετικής αλλά και λειτουργικά δομημένης πολυμορφίας του, αλλά κυρίως λόγω του πνεύματος και αυτή η πολυμορφία αντιμετωπίζεται.

O δίσκος πέρα από τα στοιχεία που ο ίδιος ο Sonny Touch αναγνωρίζει ως επιρροές του, έχει μια σειρά άλλα που πραγματικά σου προκαλούν εντύπωση, καταρχάς για το ότι «κυκλοφορούν» στα αυλάκια ενός άλμπουμ της τρέχουσας παραγωγής και μάλιστα σε λένα τέτοιου είδους  συνδυασμό. Να σημειώσω χαρακτηριστικά τη φιλοσοφία στυλ Captain Beefheart, το “κλίμα” Frank Zappa, την αύρα του Tom Waits, την ειρωνική προσέγγιση των Tiger Lillies, το γκρουβ του Fela Kuti, το.. (κύριε αρχισυντάκτη μην με αφήνετε να γράψω και άλλα θα μας παρεξηγήσουν, ουπς ξέχασα δεν έχουμε αρχισυντάκτη στο toperiodiko.gr)…

Επίσης, το στοιχείο του χιούμορ. Ξέρετε πολλούς δικούς μας ανθρώπους να  έχουν την ευκαιρία να παίξουν μαζί με κοτζάμ φιλαρμονική της Χονολουλού ή να τραγουδάνε για τις κόκκινες κάλτσες τους; Αλλά και πέρα από όλα αυτά ο Sonny Touch εισάγει στον ήχο του το οπερετικό και θεατρικό στοιχείο, ενώ υπάρχουν στιγμές που αντιμετωπίζει το υλικό του με περιπαιχτική διάθεση με αποτέλεσμα ένα παιχνίδι που δεν μένει στις εντυπώσεις αλλά στην ουσία.

To “Leave Space for the little Animals” ρέει απολαυστικά ως σύνολο. Υπάρχουν όμως και κομμάτια που μπορείς να «κολλήσεις», όπως Play it as the Wind Blows, Harry the Flamingo, Viet Congs Can Surf, Voodoo Can Can…

Το άλμπουμ ηχογραφήθηκε σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και της Βρετανίας, ξεκινώντας το 2011 έως το 2017. Χρησιμοποιήθηκε ένα ευρύ φάσμα vintage και αναλογικού εξοπλισμού με αποτέλεσμα μια εξαιρετική παραγωγή.

Ο Sonny έγραψε τους στίχους και την μουσική ενώ συμμετείχε ενεργά στην παραγωγή στο πλευρό του Χρύσανθου Χριστοδούλου. Το mastering του album πραγματοποιήθηκε από τον Τίτο Καργιωτάκη και τον Χρήστο Χαρμπίλα στα Royal Alzheimer Hall Studios στην Θεσσαλονίκη. Το artwork επιμελήθηκε ο Βασίλης Μητσιόπουλος και η Άννα Κυριακίδου – Replica Studio.

 

Κατά βάθος θα ήθελε να παίζει μουσική, αλλά επειδή αυτό το τρένο χάθηκε, γράφει για αυτή και βέβαια όχι από επάγγελμα αλλά από πάθος. Έπειτα από πολυετή θητεία σε περιοδικά και εφημερίδες κατέληξε στο απάνεμο(;) λιμάνι του toperiodiko.gr…