Έφυγε ο «Σπάρτακος» Kirk Douglas

Ο σταρ που έδωσε τα χέρια στους «εχθρούς της Αμερικής»

| 06/02/2020

Ο Kirk Douglas πέθανε.  Στα 103 του.

Και ενώ με αυτή την φάτσα θα μπορούσε να κάνει «instagram selfies» και να ξεφτιλίζεται στο σταριλίκι του αυτός αποφάσισε να εκμεταλλευτεί την θέση ισχύος του σ ω σ τ ά.
Ενώ ο γελοίος Μακάρθι και η εθνικόφρων επιτροπή του κατέστρεφε ζωές και δουλειές, βάζοντας τους συναδέλφους του Kirk φυλακή και στέλνοντας τους στην πολιτική και καλλιτεχνική απραγία με την ερώτηση «είσαι ή ήσουν μέλος του κομμουνιστικού κόμματος;» γιατί «υποθάλπαν» το αξιακό σύστημα του έθνους και του Hollywood, ο Kirk βάζει φαρδιά πλατιά το όνομα του «νο.1 εχθρού των ΗΠΑ» του κομμουνιστή σεναριογράφου Dalton Trumbo στους τίτλους της ταινίας «Σπάρτακος» του Kubrick, χρηματοδοτώντας την.

«Ο Dalton Trumbo ήταν ένας από τους καλύτερους συγγραφείς που είχαμε. Ήταν στη μαύρη λίστα του Hollywood, οπότε δούλευε με άλλο όνομα. Ντροπιαστικοί, τρομαχτικοί καιροί. Έτσι αποφάσισα «να πάει στο διάολο»! Θα βάλω το όνομά του σε αυτό. Νομίζω ότι αυτό είναι το πράγμα για το οποίο είμαι πραγματικά περήφανος. Γιατί έσπασε τη «μαύρη λίστα». Μου δημιούργησε πολλά προβλήματα, αλλά άξιζε τον κόπο.»

Αυτά στα νιάτα του.

Στα γεράματα του ξαναμιλάει:

«Έχω ζήσει τη φρίκη μιας Μεγάλης Ύφεσης (1929) και δύο Παγκοσμίων Πολέμων, η δεύτερη από την οποία ξεκίνησε από ένα άνθρωπο που υποσχέθηκε ότι θα αποκαταστήσει τη χώρα του στο προηγούμενο μεγαλείο του. Ήμουν 16 όταν αυτός ο άνδρας ήρθε στην εξουσία το 1933. Για σχεδόν μια δεκαετία πριν από την άνοδό του, κάποιοι γελούσαν – δεν τον έπαιρναν σοβαρά υπόψη. Θεωρούταν ένας καραγκιόζης που δεν μπορούσε να εξαπατήσει ένα μορφωμένο και πολιτισμένο πληθυσμό με την εθνικιστική του ρητορική μίσους. Έχω ζήσει μια μακρά, καλή ζωή. Δεν θα είμαι εδώ για να δω τις συνέπειες αν αυτό το κακό ριζώσει στη χώρα μας. Αλλά τα παιδιά σας και τα δικά μου θα είναι. Και τα παιδιά τους. Και τα παιδιά των παιδιών τους…»
Γιατί είναι πραγματικά μαγκιά να έχεις καταφέρει να είσαι σταρ και να σε γλείφουν όλοι και ταυτόχρονα να δηλώνεις πως επειδή είσαι, είσαι και με ιδανικά που κάποιοι ούτε καν τα φαντάζονται.

Γεννημένος το 1984 στην Λάρισα, εγκλωβισμένος για κάποια χρόνια στην Ιταλία, αντί να μάθει να ξυπνάει στις αίθουσες δικαστηρίων έμαθε να βρίσκεται στις αίθουσες κινηματογράφου καθώς και πίσω από φωτογραφικές μηχανές. Έκτοτε γράφει για ταινίες και για σινεμά (καθώς και για ό,τι άλλο σκέφτεται) και φωτογραφίζει για φωτορεπορτάζ και για ευχαρίστηση. Είναι μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ), της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI) και του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας (ΕΕΤΕ).