Στήλη: DiscLab
Νέες μουσικές κυκλοφορίες που διαταράσσουν την κοινή ησυχία (Συλλογική Στήλη)

Καλλιτεχνικοί πειραματισμοί και ανθρώπινοι προβληματισμοί

Για τον δίσκο των StarWound "So Wrong"

| 21/05/2018

Οι StarWound είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση μπάντας. Είχα αυτή την αίσθηση και όταν είχα ακούσει το ντεμπούτο άλμπουμ “Miles to walk” τους δυόμισι χρόνια πριν, καθώς ο ήχος που προσπαθούσαν να εκφράσουν, αυτό το μίγμα jazz/cabaret/rock, απαιτεί ακροατές σχετικά «εκπαιδευμένους». Παρόλα αυτά το “Miles to walk” κατάφερε να ακουστεί τόσο σε εγχώριο επίπεδο όσο και σε χώρες του εξωτερικού. Για τα εγχώρια ελπίζουμε να παίξαμε και εμείς κάποιο μικρό ρόλο με τη παρουσίαση τους στα πλαίσια των νέων και ελπιδοφόρων σχημάτων του 2015.

Οι StarWound έχουν πλέον και 2ο άλμπουμ, το So Wrong, στο οποίο ακούγονται όχι μόνο πιο ώριμοι, κάτι στο οποίο προφανώς συνετέλεσε και η συναυλιακή τους πορεία με το “Miles to walk” αλλά και αλλαγμένοι προς το καλύτερο, με έναν ήχο πιο ελεύθερα πειραματικό και πιο μεστό τελικά στο αποτέλεσμα του. Στο συγκρότημα υπάρχει επίσης και ένα νέο μέλος, ο Δημήτρης Αζοράκος στα ντραμς.

Οι 8 συνθέσεις τους είναι ενδιαφέρουσες και σε κάνουν «να στήσεις αυτί» γιατί έχουν επίπεδα ακρόασης. Στο δίσκο συμμετέχουν 4 Έλληνες σολίστες (Μαρίνα Κολοβού στο τσέλο, Δήμητρα Τριανταφύλλου στο βιολί, Σπύρος Μοσχονάς στο μπάσο τρομπόνι και Σάββας Βαγενάς στο κλαρινέτο) αλλά υπάρχουν  και 2 ντουέτα, με δυο σπουδαίες φωνές: τη διεθνή μας μεσόφωνο Alexandra Gravas στο “Mirror”, και τον Δώρο Δημοσθένους στο “The Days You Sold”.  Το Mirror ειδικά είναι ένα πολύ καλό κομμάτι σε όλα τα επίπεδα. Θα σταθώ και αυτή τη φορά στη Κωνσταντίνα Σταυροπούλου γιατί οι ερμηνείες της σε αυτό το δίσκο δεν επιβεβαιώνουν μόνο την αρχική μας αίσθηση ότι διαθέτει μια φωνή με χαρακτήρα, αλλά ότι τραγουδά σφραγίζοντας τα κομμάτια. Πραγματικά πολύ καλή.

Στο στιχουργικό πεδίο, κινούνται σε γνώριμα μονοπάτια, με τα θέματά τους να αντλούνται από τις εσωτερικές και διεθνείς εξελίξεις αλλά και τα αδιέξοδα και τους προβληματισμούς του σύγχρονου ανθρώπου: αναφορές στον Πρόεδρο Trump (“No Flight Today”) και το τεράστιο θέμα του προσφυγικού (Sinkin’ Boat), στο θέμα του τι σημαίνει «κοινωνική αποδοχή» (So Wrong, Fair Trade), το θέμα των κοινωνικών δικτύων και της ανθρώπινης επικοινωνίας στις σημερινές κοινωνίες (Mirror) μέχρι την ανάγκη του ατόμου να σταθεί απέναντι στους φόβους του(“Wolf”).

Οι ηχογραφήσεις του “So Wrong” πραγματοποιήθηκαν στο ιστορικό Dudu Loft και στα στούντιο του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ το mastering υπογράφει – όπως και στον πρώτο τους δίσκο – ο David Glasser, mastering engineer του Lou Reed. Ο σχεδιασμός του εξωφύλλου οφείλονται στην Αλέκα Καμπέρη, ενώ οι φωτογραφίες στον Ηλία Ζήση.

Το So Wrong μπορεί να βρεθεί σε όλα τα ψηφιακά καταστήματα και τις streaming υπηρεσίες.


Πληροφορίες για τους StarWound:

http://starwoundband.com/
Facebook: https://www.facebook.com/StarwoundBand?fref=ts

YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCnNLNIGX8QEBlH_JJZpBVCQΚατά βάθος θα ήθελε να παίζει μουσική, αλλά επειδή αυτό το τρένο χάθηκε, γράφει για αυτή και βέβαια όχι από επάγγελμα αλλά από πάθος. Έπειτα από πολυετή θητεία σε περιοδικά και εφημερίδες κατέληξε στο απάνεμο(;) λιμάνι του toperiodiko.gr…