Στήλη: DiscLab
Νέες μουσικές κυκλοφορίες που διαταράσσουν την κοινή ησυχία (Συλλογική Στήλη)

STRATMAN | BORDERS OF PARADISE

Ένα σάουντρακ για τη προσφυγιά της εποχής μας και την αλληλεγγύη μας

| 18/12/2017

«Ζωές που γεννήθηκαν ενέχυρο, σε μια πράξη απελπισίας, μπορεί να αναπνεύσουν αύριο ή να πνιγούν προσπαθώντας…»  (Borders of paradise)

«Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στη διαδικασία της διέλευσης προς τη σωτηρία “Transit to Salvation“, μέχρι στιγμής, έχουν πνιγεί στα νερά της Μεσογείου  33.000 άνθρωποι.  Το όνειρο του μικρού Αϊλάν  “Innocence, Aylans dream” δεν πραγματοποιήθηκε. Ο ίδιος, όπως και τόσες  χιλιάδες ξεριζωμένοι άνθρωποι, άφησε την τελευταία του πνοή στα σύνορα του Παράδεισου “Borders of Paradise“, την Ευρώπη. Με πόνο και οργή τους αφιερώνω αυτό το έργο».

Στράτος Αλοίμονος

Είναι πραγματικά πολύ εύστοχο να ακούς αυτό το δίσκο τις ημέρες που στα ανώτερα επιτελεία της ΕΕ διαμορφώνεται η νέα αντιπροσφυγική πολιτική και ο εγχώριος υπεύθυνος της κυβέρνησης, ο κύριος Μουζάλας να δηλώνει, με χαρακτηριστική άνεση, στο τύπο ότι «το πιθανότερο είναι να έχουμε νεκρούς στη Μόρια και αλλού λόγω του χειμώνα». Λόγω του χειμώνα γενικώς…

Το Borders Of Paradise του Stratman και κατά κόσμο Στράτου Αλοίμονου είναι εκείνος ο δίσκος που καταφέρνει με τη φιλοσοφία της προσέγγισης του, τα εκφραστικά και αισθητικά του “όπλα’ και το χαρακτήρα του να αποδείξει ότι, όχι μόνο μπορεί να υπάρξει αρμονική ζωή μεταξύ ντόπιων και προσφύγων, αλλά ότι αυτή η ζωή μπορεί να είναι όμορφή. Tόσο όμορφη όσο και η αίσθηση που σου αφήνει το άκουσμα ενός κλαρίνου μαζί με ένα ντουντούκ πάνω σε μια ηλεκτρονική βάση… Ακούστε το δικό μας  “Σ’ Αγαπώ γιατί είσαι ωραία” μαζί με το Romanza Oriental με τη φωνή του Πακιστανού πρόσφυγα Mohammad Baqar Chughtai και θα καταλάβετε.

Η μουσική έχει την ιδιότητα να λειτουργεί σαν μια γλώσσα που ενώνει και δεν χωρίζει. Που μπορεί να αναδείξει τη κοινότητα που έχει η αγάπη, ο πόνος, ο ξεριζωμός, η ελπίδα, η αλληλεγγύη. Το Borders Of Paradise επιτυγχάνει 100% σε αυτό το επίπεδο, μιας και περιέχει 13 συνθέσεις μουσικής του κόσμου που περιγράφουν τον βίαιο ξεριζωμό, τον πόνο, τα όνειρα και τις χαρές των ανθρώπων που προσπαθούν να φτάσουν στον ευρωπαϊκό παράδεισο. Αλλά δεν επιτυγχάνει μόνο σε αυτό…

Έχοντας προσωπικά μια αρκετά σημαντική εμπειρία ακρόασης του ήχου που ονομάστηκε πριν 2 δεκαετίες ως World ή Global Fusion, τολμώ να πω ότι το Borders Of Paradise είναι ένα διαμάντι αυτής της σκηνής. Βέβαια ο Stratman δεν είναι κανένας άγνωστος σε αυτό το χώρο, στο εξωτερικό τον ξέρουν πολύ καλά από την περίοδο των Clandestinos, όπως και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι το Borders Of Paradise είναι το Νο 1 άλμπουμ στο Top 10 του Δεκεμβρίου στο Spin The Globe’s, στο οποίο δεν είναι και εύκολο να αναδειχτεί ένας δίσκος και μάλιστα Ελληνικός. Στο εσωτερικό βέβαια είναι αλλιώς τα πράγματα….

Από το εναρκτήριο Tango Rebetiko, στο αφιερωμένο στον μικρό Aylan “Innocence, Aylan’s dream”, ένα βαθιά συναισθηματικό κομμάτι, από το παραδοσιακό «Κέρνα μας» στο «Χάρισμα» που μου θύμισε τις πιο γοητευτικές στιγμές των Dead Can Dance (το κομμάτι είναι εμπνευσμένο από το ομότιτλο ποίημα της Νάντιας Φωτάκη, ή από το γκρουβάτο world jazz “Ouddoo Child”, στο συγκλονιστικό «Σ’ αγαπώ γιατί είσαι ωραία/Romanza oriental» και τέλος από το καταγγελτικό και βαθιά ανθρώπινο «Borders of paradise», στο άκρως ρυθμικό Greco/Pakistani «Delivery Boy», το οποίο έφερε στη μνήμη μου τους Fundamental και τους Asian Dub Foundation, αλλά  και με τα υπόλοιπα κομμάτια του άλμπουμ ο Stratman διαμορφώνει ένα δίσκο στον οποίο αξίζει να δοθείς κανείς, ανοίγοντας το μυαλό, τη καρδιά και τη ψυχή του, ώστε να τον πλημυρίσουν οι ήχοι του.

Ο Stratman χρησιμοποιεί την ηλεκτρονική μουσική χωρίς να καπελώνει τα παραδοσιακά φυσικά όργανα και τους ήχους τους. Αναδεικνύει τη δυνατότητα του συγκερασμού και δεν πασπαλίζει με ολίγη από παράδοση το τρέχον. Συνενώνει τόπους και χρόνους διαλεκτικά, με σεβασμό στα μέρη που διαχειρίζεται. Κατά τη γνώμη μου είναι ότι πιο ενδιαφέρον μπορεί να ακούσει κανείς στην εγχώρια δισκογραφία αυτές τις μέρες, αρκεί να μην εμμένει στα «είδη» μουσικής και τους περιορισμούς τους.


Info


Το Borders of Paradise  κυκλοφορεί σε CD από την Ankh Productions

Συμμετέχουν οι:

Melingo

Δημήτρης Καφούσιας

Αγγελική Τουμπανάκη

Αλέκος Βρέτος

Θανάσης Βασιλόπουλος

Αλέξανδρος Chakradar Τσάμης

Vahan Galstyan

Mohammad Baqar Chughtai

Γιάννης Κούσης

Γιώργος Μπαντούκ Αποστολάκης

Ειρήνη Λιοκουκουδάκη

Κυρίακος Καραμπερόπουλος

Κώστας Αναστασόπουλος

Κωστής Θέος

Νίκος Καραγιάννης

και η κυρία Ελένη Κοτρώτσου

Κατά βάθος θα ήθελε να παίζει μουσική, αλλά επειδή αυτό το τρένο χάθηκε, γράφει για αυτή και βέβαια όχι από επάγγελμα αλλά από πάθος. Έπειτα από πολυετή θητεία σε περιοδικά και εφημερίδες κατέληξε στο απάνεμο(;) λιμάνι του toperiodiko.gr…