Τι είναι και τι θέλει ο Σύλλογος Φίλων Ελληνικής Μουσικής;

| 03/05/2014

Εδώ και μερικές μόλις εβδομάδες, με πρωτοβουλία των γνωστών ερευνητών Παναγιώτη Κουνάδη, Νίκου Διονυσόπουλου και Βαγγέλη Βαβανάτσου, και του διακεκριμένου στιχουργού Φώντα Λάδη, έχει αρχίσει να δραστηριοποιείται εκ νέου ο Σύλλογος Φίλων Ελληνικής Μουσικής (ΣΦΕΜ).

Όπως σίγουρα θα θυμούνται οι «του ‘60 οι εκδρομείς» και μάθαμε κι εμείς οι νεότεροι στα βιβλία της ιστορίας – όχι της σχολικής – το εν λόγω σωματείο είχε ένα έντονο πολιτικό πρόσημο και συνδέθηκε αδιάρρηκτα με τον Μίκη Θεοδωράκη. Συγκεκριμένα, ως σκοπό είχε την προβολή του έργου του, εκεί στις αρχές του ’60, τότε που όλα ήταν όμορφα και ρομαντικά (ξέρετε τώρα, χριστουγεννιάτικη Ομόνοια, τραλαλί, τραλαλό) και πολύ δημοκρατικά, και στις εκλογές ψήφιζαν τα δέντρα, οι θάμνοι, και η λοιπή χλωρίδα του τόπου μας. Αλλά ας δώσουμε καλύτερα το λόγο στην προσωρινή διοικούσα επιτροπή του ΣΦΕΜ, που μας παραχώρησε το ακόλουθο σύντομο «χρονικό»:

Πριν από 52 χρόνια, και συγκεκριμένα μετά τις εκλογές “βίας και νοθείας” της 29ης Οκτωβρίου 1961, ο Μίκης Θεοδωράκης εγκατέλειψε τη χώρα, μετά τους ποικίλους διωγμούς του ιδίου και του έργου του που υπέστη από την τότε κυβέρνηση, και εγκαταστάθηκε στο Παρίσι.

Τον ίδιο μήνα, Νοέμβριο του 1961, μια ομάδα νεαρών σπουδαστών, εργαζομένων και δημοσιογράφων με μια συγκινητική επιστολή προς τον συνθέτη, που συνέταξαν οι νεαροί δημοσιογράφοι Ζάκης (Αλοΰζιος) Κουνάδης και Δημήτρης Χαλιβελάκης, συνέβαλε στην επιστροφή του

Έτσι, από την ημέρα του γυρισμού του Θεοδωράκη στην Ελλάδα (15 Ιανουαρίου 1962) ξεκίνησαν οι διεργασίες που οδήγησαν τον Απρίλιο του 1962 στη δημιουργία του «Συλλόγου Φίλων Ελληνικής Μουσικής». Σκοπός του ήταν η προβολή του έργου των Ελλήνων δημιουργών και η αναζήτηση νέων που θα κατέθεταν το έργο τους.

Τα γραφεία του ΣΦΕΜ, στη Σόλωνος 94, αποτέλεσαν σημείο συνάντησης, αναζήτησης και προβολής νέων δημιουργών και ερμηνευτών.

Μέσα στον πρώτο χρόνο λειτουργίας του ΣΦΕΜ εμφανίστηκαν και δραστηριοποιήθηκαν ως μέλη και υπεύθυνοι της χορωδίας και της ορχήστρας που δημιουργήθηκαν, κατά σειρά, οι νέοι και άγνωστοι τότε: Μάνος Λοΐζος, Σταύρος Κουγιουμτζής, Μαρία Φαραντούρη, Χρήστος Λεοντής, Μάνος Ελευθερίου, Φώντας Λάδης, Μάρω-Λήμνου Λοΐζου, Γιάννης Μαρκόπουλος, Κώστας Βρεττάκος, Διονύσης Σαββόπουλος, Γιώργος Ζωγράφος, Αγγέλα Ζώη, Νότης Μαυρουδής, Άκος Δασκαλόπουλος, Θέμις Σερμιέ, Έφη Παναγιώτου, Αλέκος Σταματέλης, Υακίνθη Κλάδη, Μαίρη Δαλάκου και άλλοι.

Επίσης κατά την περίοδο λειτουργίας του μέχρι το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου, ο ΣΦΕΜ συνεργάστηκε μεταξύ άλλων με τους Μίκη Θεοδωράκη, Μάνο Χατζιδάκι, Γιώργο Θεοφιλόπουλο, Λάκη Παππά, Κώστα Χατζή, Γρηγόρη Μπιθικώτση, Λάκη Καρνέζη, Κώστα Παπαδόπουλο, Ντόρα Γιαννακοπούλου, Πάνο Πετσά, Σταύρο Πλέσσα, Κλειώ Δενάρδου, τους κιθαρίστες Δημήτρη Φάμπα, Βαγγέλη Ασημακόπουλο και Λίζα Ζώη, καθώς και με τις χορωδίες Τρικάλων, Καλαμάτας και Κορίνθου, πραγματοποιώντας μεγάλο αριθμό εκδηλώσεων και παρεμβάσεων στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της χώρας.

Fast forward, 52 χρόνια μετά. Με τις υπογραφές των πάνω από εκατό ιδρυτικών μελών του, το ιστορικό σωματείο αναλαμβάνει εκ νέου δράση. Μια δράση που, σύμφωνα με το καταστατικό του, θα αφορά τόσο την έρευνα γύρω από την ελληνική μουσική και το τραγούδι, όσο και τη διοργάνωση εκδηλώσεων για τη διάδοση του έργου των Ελλήνων δημιουργών. Δεν ξέρω ποιοι είναι οι Θεοδωράκηδες του 2014 που καλούμαστε να υποστηρίξουμε, και δεν έχω ιδέα τι είναι πλέον συντηρητικό και τι προοδευτικό στο ελληνικό τραγούδι σήμερα, πάντως την τζίφρα μου στην ιδιαίτερα τιμητική λίστα των ιδρυτικών μελών του την έβαλα. Και μακάρι αυτή η σύζευξη αρχειακής έρευνας και καλλιτεχνικής δημιουργίας που πρεσβεύει ο ΣΦΕΜ να γεννήσει πρωτότυπες μελέτες και εξίσου πρωτότυπες ανοιχτές εκδηλώσεις, και πάνω απ’ όλα παρέες πολλαπλών ερεθισμάτων και ηλικιών, γιατί χωρίς αυτές δεν κάνουμε τίποτα. Μακριά από προγονολατρείες αλλά με υγιή επίγνωση του παρελθόντος, τέτοιες πρωτοβουλίες συνιστούν μία χρήσιμη προσθήκη στη φαρέτρα όσων αγαπούν το τραγούδι και μένουν ανικανοποίητοι από το παρόν του.

* Η φωτογραφία είναι από την ιστορική συναυλία του Συλλόγου Φίλων Ελληνικής Μουσικής, στις 11 Μαρτίου 1963. Από αριστερά: Χρ. Λεοντής, Μ. Λοΐζος, Μ. Ελευθερίου, Φ. Λάδης, Μ. Λήμνου. Στο μικρόφωνο ο Αλοΐζιος (Ζάκης) Κουνάδης. Από το http://www.lamprakides.gr/blog.