Tίτλοι Τέλους- O Επίλογος

Πέτρος Μάρκαρης, Εκδόσεις Γαβριηλίδης

| 01/10/2014

μαρκαρηςTίτλοι Τέλους- O Επίλογος, Πέτρος Μάρκαρης. Εκδόσεις Γαβριηλίδης

Αν για κάτι βγάζεις το καπέλο στον Πέτρο Μάρκαρη είναι η άνεση που  τον διακατέχει στο να δημιουργεί σύγχρονες πολιτικές ίντριγκες. Αν σε αυτό προσθέσουμε και την λαϊκότητα  στην αφήγηση – την ικανότητα, δηλαδή, να γράφει για την ζωή του Αστυνόμου Χαρίτου στην δουλειά του και στην οικογένειά του ώστε  να νομίζεις πως είναι ο ίδιος ο συγγραφέας αλλά και σαν αναγνώστης να νιώθεις πως ζεις ανάμεσά τους- τότε καθόλου δεν πρέπει να κάνει εντύπωση η μεγάλη του δημοφιλία.

Ένας –ενίοτε-  απολαυστικός, κοινωνικός παραμυθάς που όχι  μόνο σε εμάς εδώ αλλά και στο εξωτερικό θεωρείται ο  εκπρόσωπος του σύγχρονου νουάρ της Ελλάδας. Οι χαρακτήρες του δεν εμπίπτουν σε οποιονδήποτε μανιχαϊσμό – δεν είναι άσπροι / μαύροι αλλά σύνθετοι- οι ένοχοι πρέπει να συλληφθούν, αλλά χρειάζεται να κατανοήσουμε γιατί έκαναν ότι έκαναν. Ούτε, βέβαια τα γεγονότα είναι απλή δημοσιογραφική περιγραφή· μπορεί να είναι όντως λεπτομερώς αληθοφανή, αλλά ο Μάρκαρης  αφορμή παίρνει από αυτά για να αναλύσει καταστάσεις και πράξεις.

 Υστερόγραφο της  «Τριλογίας της κρίσεως», οι «Τίτλοι Τέλους- Ο Επίλογος» συνεχίζουν ουσιαστικά τις ιστορίες των τριών προηγουμένων με την ανατροπή να περιμένει στο τέλος του βιβλίου. Αν στα «Ληξιπρόθεσμα Δάνεια» (2010) στο στόχαστρο ήταν οι τράπεζες, στην «Περαίωση» (2011) οι μεγάλοι οφειλέτες  του δημοσίου και στο  «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία» (2012) οι διαπλεκόμενοι πανεπιστημιακοί  και συνδικαλιστές, σε τούτο το post- sciptum ανάγνωσμα,  πρωταγωνιστές κατά της κοινωνικής αδικίας είναι οι παλιότεροι μετανάστες.

Σε αυτό  περιγράφει γλαφυρά την βία της Χρυσής Αυγής και την μεγάλη επιρροή της στους μηχανισμούς της αστυνομίας, καθώς θύμα της Χ.Α. αυτή τη φορά είναι η κόρη τού αστυνόμου Χαρίτου, Κατερίνα, η οποία είναι δικηγόρος που υπερασπίζεται μαύρους μετανάστες. Παραπέρα εξετάζει την εγκληματικότητα στις διάφορες μαφίες των έγχρωμων μεταναστών. Μια σειρά φόνοι που  αρχικά δεν συνδέονται μεταξύ τους δίνουν αφορμή στον αστυνόμο Χαρίτο να διαπιστώσει πως  τίποτε δεν είναι αυτό που φαίνεται: οι δολοφονημένοι, επιτυχημένοι επιχειρηματίες, γυρίζουν γύρω από διάφορες πηγές αδικίας. Διαμεσολαβητές σε κρατικές μίζες ή εργοδότες που παρακρατούν μισθούς των υπαλλήλων τους- γόνοι αριστερών και δεξιών του Εμφυλίου- όλοι τους είναι ένοχοι. Και είναι μια ομάδα, «οι Έλληνες του ’50», που απαιτούν εδώ και τώρα δικαιοσύνη – ζητούν να γυρίσουμε  πίσω και να  πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Εκείνο που ξεχωρίζει το τελευταίο μυθιστόρημα του Μάρκαρη, όπως και τα υπόλοιπα βιβλία της τριλογίας της «Κρίσεως», είναι πως σε αντίθεση με τα προηγούμενα,  ο συγγραφέας  μοιάζει να κατανοεί πλήρως τα ηθικά κίνητρα των θυτών. Και μαζί του,  ο αναγνώστης…

Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Βιολογία στην Ιταλία και στην Ελλάδα. Παράλληλα, έπαιξε ως μουσικός παραγωγός σε πολλά ραδιόφωνα για πολλά χρόνια και έγραψε ως μουσικός κριτικός σε μια σειρά περιοδικά. Αυτό συνεχίζει μέχρι και σήμερα.