Στήλη: Noisy History X
Όταν η ιστορία κάνει θόρυβο / Όταν ο θόρυβος γράφει ιστορία. Του Κώστα Φουρίκου

Tom Morello: Tο καινούριο του τραγούδι διαδηλώνει...

"Με μια αντιασφυξιογόνο μάσκα βαδίζω στο Ferguson απόψε..."

| 08/09/2014

Ένα τραγούδι και μια ιστορία. Μια νέα στήλη στο Περιοδικό Για Τη Διατάραξη της Κοινής Ησυχίας που ψάχνεται ανάμεσα σε ιστορίες που γεννούν τραγούδια και τραγούδια που με τη σειρά τους δημιουργούν νέες ιστορίες. Γιατί όπως είπαμε και στην αρχή σε αυτή εδώ τη γωνιά του διαδικτύου παραθέτοντας τα λόγια μιας σύγχρονης διανοήτριας:

“(…) Αυτό που μας κρατάει προσανατολισμένους και σε επαγρύπνηση είναι η ιστορία μας. Μια περίοδος κρίσης, όπως αυτή που διανύουμε σήμερα είναι πολύ καλή στιγμή να αναστοχαστούμε την ιστορία, να εντοπίσουμε ιστορικές συνέχεις και διαδρομές. Είναι καλή στιγμή για να τοποθετήσουμε τους εαυτούς μας στη μακρά ιστορία του αγώνα.”

Η πρώτη της στήλης γίνεται με έναν από τους πιο αγαπημένους της και με την αφορμή μιας νέας του κυκλοφορίας:

Την Παρασκευή, 5 του Σεπτέμβρη, στα πλαίσια της εμφάνισής του στο μουσικό φεστιβάλ Rock Out! του Jail Guitar Doors, ο -πάντοτε- πολιτικοποιημένος κιθαρίστας των Rage Against the Machine, Audioslave και νυν Nightwatchman σε σόλο πορεία, Tom Morello, παρουσίασε στο κοινό ένα νέο του κομμάτι που όπως φανερώνει και ο τίτλος του αφορά τα πρόσφατα γεγονότα στο Ferguson, με τη δολοφονία του 18χρονου αφροαμερικάνου από την αστυνομία, τις διαδηλώσεις και τις συγκρούσεις που ακολούθησαν…

“Με μια αντιασφυξιογόνο μάσκα βαδίζω στο Ferguson απόψε…”

Το Marching on Ferguson (=βαδίζοντας/ διαδηλώνοντας στο Ferguson) είναι ένα μπλουζοειδές, ιδιαίτερα επιθετικό προς την αστυνομία και τη ρατσιστική πολιτική του κράτους στις ΗΠΑ τραγούδι. Αποτελεί έτσι κομμάτι της παράδοσης του Morello που πέρα από (απίστευτος) κιθαρίστας είναι και “δηλωμένος” αριστερός ακτιβιστής με παρέμβαση σε μια σειρά ζητημάτων που σχετίζονται με το εργατικό κίνημα, τα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα, τον πόλεμο, τον αντικαπιταλισμό και τον ρατσισμό.

Στο συγκεκριμένο κομμάτι με ένα βασικό, σκληρό, κιθαριστικό riff και “λίγα λόγια” επαναλαμβάνει πολλές φορές την πρόθεση του “να βαδίσει” εκεί που ο Michael Brown έπεσε νεκρός πολύ πρόσφατα, από πυρά αστυνομικών.

Αναδεικνύει έτσι και πάλι τη σχέση της τέχνης, ως διαχρονική πλευρά της ανθρώπινης έκφρασης και επικοινωνίας, με τα κοινωνικά και πολιτικά γεγονότα που διαδραματιζονται και την επηρεάζουν (λειτουργεί και αντίστροφα). Έτσι γίνεται και τώρα, έτσι είχε γίνει και παλιότερα εκεί στο Los Angeles και τη μακρινή Αμερική…

Κατά την διάρκεια των ταραχών στο Μιζούρι ο Morello φυσικά δεν είχε μείνει άπραγος με αποκορύφωμα το μήνυμα που δημοσιέυσε στο twitter προκαλώντας αντιδράσεις και σημειώνοντας: “Είμαι ενάντια στη θανατική ποινή, αλλά αν συσταθεί για δολοφόνους μπάτσους, εγκληματίες των επιχειρήσεων και Πρόεδρους που μας πηγαίνουν σε πόλεμο με ψεύτικα προσχήματα, μήπως θα μπορούσε να είναι αποτρεπτική”; 


Επίσης συμμετείχε στη συλλογή που κυκλοφόρησε για τα γεγονότα στο Μιζούρι με τίτλο “Αυτό μας αφορά όλους” με το τραγούδι “Το σπίτι τυλίχτηκε στις φλόγες” (House Gone Up In Flames) που συμπεριλαμβανόταν στο ντεμπούτο άλμπουμ του ως Nightwatchman, One Man Revolution. Στη συλλογή συμμετέχουν και άλλα “ανήσυχα” παιδιά της αμερικάνικης μουσικής σκηνής όπως ο Tim Mclarth των Rise Against και οι Chris#2 και Justin Sane των Anti-flag.

Στο Rock Out! του Jail Guitar Doors

Ο τόπος βέβαια που διάλεξε ο Morello να ντεμπουτάρει το συγκεκριμένο κομμάτι δεν είναι τυχαίος (το είχε προαναγγείλει από μέσο κοινωνικής δικτύωσης). Γιατί το Rock Out! δεν είναι ένα τυχαίο μουσικό γεγονός. Αποτελεί ένα ετήσιο φεστιβάλ (έγινε φέτος για δεύτερη χρονιά) με σκοπό την ενίσχυση του Jail Guitar Doors. Το οποίο με τη σειρά του αποτελεί πρωτοβουλία που πάρθηκε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και στην οποία εμπλέκονται με τη σειρά τους άλλα ανήσυχα και “κακά” παιδιά του μουσικού στερεώματος.

Το 2007,  πιο συγκεκριμένα , ο Billy Brag (μας έχει χαρίσει κάποια από τα πιο όμορφα πολιτικά κομμάτια για την θατσερική -και όχι μόνο- Αγγλία) παίρνει την πρωτοβουλία να ιδρύσει το πρόγραμμα Jail Guitar Doors προς τιμή του Joe Strummer των Clash. To όνομα του, μάλιστα, το εν λόγω πρόγραμμα το παίρνει από το ομώνυμο τραγούδι που οι Clash είχαν κυκλοφορήσει το 1978 για να εκφράσουν τη συμπάραστασή τους στον Wayne Kramer των αμερικάνων MC5 που βρέθηκε για δύο χρόνια στη φυλακή…


To Jail Guitar Doors λοιπόν είναι μια πρωτοβουλία με σκοπό την παροχή μουσικού εξοπλισμού στα πλαίσια των προγραμμάτων επανένταξης των κρατουμένων στις φυλακές της Αυτού Μεγαλειότητας, στο Ηνωμένο Βασίλειο. H ιστορία του όμως δεν τελείωσε το 2007 στην Αγγλία. Και ο κύκλος των μουσικών συνοδοιπόρων στις δλυο ηπείρους δεν έχει κλείσει ακόμη.

Δύο χρόνια μετά, το 2009, ο Wayne Kramer “ξεπληρώνοντας” με ένα τρόπο την κίνηση των Clash αρκετά χρόνια πριν, ανέλαβε σε συνεννόηση με τον Billy Bragg να δημιουργήσει το Jail Guitar Doors και στις ΗΠΑ για τους αμερικάνους κρατούμενους. Σε αυτό το πλαίσιο έγινε για δεύτερη χρονιά το Rock Out! προς υποστήριξη του αμερικάνικου προγράμματος, με συμμετοχή πέρα από του Morello, των Tim Robbins, Tim Presley (White Fence), Dana Gould (The Simpsons) και άλλων.

Λίγο πριν κυκλοφορήσει το καινούριο του άλμπουμ

Νωρίτερα φέτος, εν τω μεταξύ, ο Morello αποκάλυψε ότι δουλεύει σε ένα καινούριο solo album, το οποίο μάλιστα συσχέτισε με τη μουσική του Jimi Hendrix! Μετά από τέσσερα άλμπουμ που κυκλοφόρησε ως Nightwatchman, ο Morello αναφέρει, ότι η επόμενη κυκλοφορία (την οποία θα υπογράφει με το αληθινό του όνομα για πρώτη φορά) θα επιχειρήσει να ακολουθήσει το πνεύμα του θρυλικού κιθαρίστα. «Θέλω να κάνω το πιο τρελό κιθαριστικό μέρος που έχει ακούσει καθένας ποτέ. Η ιδέα είναι ότι αυτό θα αποτελέσει κάτι σαν τον Hendrix του σήμερα».

“Προκλητικός” ή και “αλαζονικός” μπορεί να σκεφτούν κάποιοι. Δύσκολα θα τολμήσουν να το εκστομίσουν βέβαια, όταν σκεφτούν το τι πράγματα πραγματοποιεί ήδη ο Morello, όταν πιάνει τις “soul power” ή “arm the homeless” κιθάρες στα χέρια του…

Tom_Morello_by_Hurricane_Season

tom1