Όταν η τέχνη γεννά πολυτεχνεία
Για τον δίσκο των Taburo Bota "Σπίρτα σε πυρομανή"

Η φετινή θετική έκπληξη από το χώρο του Ελληνόφωνου hip hop, τουλάχιστον μέχρι αυτή τη χρονική στιγμή, ακούει στο όνομα Taburo Bota. Από εδώ και μπρος θα μνημονεύουμε μουσικά τα Ιωάννινα όχι μόνο για τους VIC ή συγκροτήματα σαν τους Στιχόβολη αλλά και για τον hip hop «εκπρόσωπο» της.
Το «Σπίρτα σε Πυρομανή» βασίζεται σε μια παραγωγή που συγχωνεύει τα μπητ και στοιχεία της δυτικής μουσικής κουλτούρας με παραδοσιακά όργανα της Ηπείρου και όχι μόνο, αλλά και με samples από την Ελληνική μουσική παραγωγή (παράδειγμα το «Μαριλένα»). Με αυτό το τρόπο διαμορφώνεται ένας ήχος και μια φιλοσοφία σαν και αυτήν που συναντούμε και στα άλμπουμ των Social Waste. Είναι το hip hop της Μεσογείου και των Βαλκανίων, όπως ραπάρουν και οι 2 Μcs και τελικά μια εγχώρια «σχολή» που διαμορφώνεται πλέον και βαδίζει ισότιμα στα χνάρια των πιο δημιουργικών hip hop σκηνών του πλανήτη.
Πάνω σε μια τέτοια παραγωγή οι 2 Mcs των Taburo Bota καταθέτουν «λόγια καθαρά από τη βρώμα του υπογείου». Κομμάτια κοινωνικό – πολιτικές διακηρύξεις, όχι με «ξύλινο» και διδακτικό τρόπο, αλλά με γνώση, πάθος και συναισθηματισμό. Οι στίχοι δείχνουν παιδιά με βαθιές πολιτικές και κοινωνικές αναζητήσεις που τις μετασχηματίζουν σε ένα hip hop λόγο ενάντια στη συνήθη καφρίλα που δυστυχώς σε αρκετές περιπτώσεις χαρακτηρίζει πολλά σχήματα του χώρου. Κομμάτια όπως το διακηρυκτικό «Μιλάει και λέει» , ότι πιο καυτό έχω ακούσει το τελευταίο καιρό από εγχώριο hip hop γκρουπ, το «Γυναικάρες» που αντηχεί το πολύ σοβαρό και οξυμένο τα τελευταία χρόνια γυναίκειο ζήτημα, το «Μαριλένα» με στίχους όπως το «μα η τέχνη δεν πεθαίνει και γεννά πολυτεχνεία», το «Βιογραφία», το «Φαγητό» και τα άλλα κομμάτια, ακούς συνολικά ένα άλμπουμ ορισμό του τι μπορεί να είναι σήμερα κοινωνικό – πολιτικό hip hop στην Ελλάδα. Έχω την αίσθηση ότι το πέρασμα του χρόνου και η γνώση που θα αποκτηθεί από τους Taburo Bota, σε μουσικό και συνολικό επίπεδο, θα τους κάνει ικανούς να μας εκπλήξουν και στο μέλλον με ανάλογες και γιατί όχι καλύτερες παραγωγές.
Οι 2 βασικοί συντελεστές και Mcs του σχήματος με ονόματα όπως «Θήτα Ρ» και «Ονόματα δε λέμε» είναι υπεύθυνοι για τα μικρόφωνα, τους στίχους, τις μίξεις, το προγραμματισμό, τη παραγωγή και συνολικά για τη κυκλοφορία του άλμπουμ. Ο Bart EQ ανέλαβε τα σκρατς του δίσκου, οι Primal’s John, Aorati Skia και Giannis Georvas τα beats. Στο άλμπουμ επίσης παίζουν ο Αχιλλέας Ράδης (πλήκτρα), ο Ανδρέας Μπουγάς ή Μπούγιο Μπαμπούγιο (σιτάρ) του, ο Κωνσταντίνος Λάζος (γκάιντα), οι Juze Lian και Χρήστος Σκορδάς (σαξόφωνο), ενώ ο Αστέρης Παρταλιός έκανε το mastering σε κάποια κομμάτια. Οι φωτογραφίες του εξωφύλλου οφείλονται στη Σάντρα Α, ενώ οι Julian Alexander, Frank Andrew Oduro, Pilar Cartró Benavides και Μαρια Σ. δούλεψαν για το βίντεο κλιπ.
Το «Σπίρτα σε Πυρομανή» διατίθεται ελεύθερα…
Download Full Album (320 kbps) : http://www.mediafire.com/folder/lm9bk…)
Ακούστε το, διαδώστε το, μιλήστε ή γράψτε για αυτό. Του αξίζει…
Πληροφορίες για τους Taburo Bota:
https://www.facebook.com/pg/TaburoBota/about/?ref=page_internal