Στήλη: DiscLab
Νέες μουσικές κυκλοφορίες που διαταράσσουν την κοινή ησυχία (Συλλογική Στήλη)

Theo Kapilidis Neoplatonic Trio | TO EN

Μυστικισμός και οικειότητα

| 19/06/2019

Ο Θόδωρος Καπηλίδης (Theo Kapilidis) είναι  κιθαρίστας και συνθέτης της jazz με δράση τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ελβετία η οποία αποτελεί τη βάση του μιας και διδάσκει στο University of the Arts της Ζυρίχης. Ήδη κυκλοφορεί το νέο του άλμπουμ «ΤΟ ΕΝ», το οποίο είναι και το τρίτο του  ως leader, καθώς έχουν προηγηθεί τα Bright Shadows (2014) και Inside Views (2016) τα οποία κυκλοφόρησαν από την ελβετική Unit Records.

Το “TO EN” είναι το πρώτο του άλμπουμ με το νέο του σχήμα Neoplatonic Trio και ταυτόχρονα το πρώτο άλμπουμ της συνεργασίας του με την Puzzlemusik. Το μουσικό σύμπαν του Θ. Καπηλίδη εστιάζει μεν σε ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της jazz, την ελευθερία της έκφρασης, δίνοντας ταυτόχρονα χώρο στη στοχαστική διάθεση και την αυθεντικότητα, καταλήγοντας τελικά σε ένα άκουσμα που συνδυάζει την καινοτομία με την οικειότητα.

Ο Καπηλίδης ως μουσικός, που επιθυμεί να εξελίσσεται, μετακινείται από την post-bop και την contemporary jazz των προηγούμενων άλμπουμ του και με το “TO EN” παίρνει ως αφετηρία ατμοσφαιρικούς και ιδιαίτερα εκφραστικούς indie jazz αυτοσχεδιασμούς, στους οποίους εμπεριέχονται και επιμέρους ηλεκτρονικά στοιχεία και τους μπολιάζει με την πλούσια παράδοση της Ελλάδας, της Μεσογείου και της Μικράς Ασίας.

Χαρακτηριστικά μπορεί να σταθεί κανείς σε δύο κομμάτια, το Pontus Euxinus και το Memories, η καλύτερη στιγμή του άλμπουμ κατά τη γνώμη μου, όπου ακούς όντως κάτι πολύ οικείο με τελείως διαφορετικό τρόπο. Όχι μια απλοϊκή μετεξέλιξη της παράδοσης, όπως συνηθίζεται κατά κόρο, αλλά μια βαθιά επανεξέταση/αναδόμηση στοιχείων που γνωρίζουμε, από τα οποία αναδύεται μια διάσταση που δεν έχουμε στο μυαλό μας.  H jazz, με αυτό τον τρόπο αποτελεί και μια ερευνητική διαδικασία, μια βουτιά στο πυρήνα των λαϊκών μουσικών και όχι μόνο. Προφανώς η ακαδημαϊκή πλευρά του Καπηλίδη έχει παίξει κάποιο ρόλο σε αυτό…

Tο άλμπουμ αντανακλά τις σκέψεις του δημιουργού του για το ΕΝ ως την πηγή όλων των εκφάνσεων της Ύπαρξης και του Χρόνου και το πώς όλα πηγάζουν από το ΕΝ και επιστρέφουν σε αυτό. Το concept δηλαδή του άλμπουμ είναι σε ένα βαθμό εμπνευσμένο από τον Πλωτίνο (διάδοχο του Πλάτωνα). Ο ίδιος ο Θόδωρος Καπηλίδης αναφέρει σχετικά: “Οι συνθέσεις είναι ένας καθρέφτης του κόσμου μας σήμερα, αλλά φέρνουν μαζί τους το βάρος της ιστορίας”. Το πλατωνικό και νεοπλατωνικό φιλοσοφικό ρεύμα δεν θα έλεγα ότι είναι αυτό που με αγγίζει προσωπικά, ίσα, ίσα, αυτό όμως δεν εμπόδισε το  “TO EN” να με κερδίσει ως μουσικό αποτέλεσμα με τη θετικότητα, το  στοχασμό, αλλά και τον μυστικισμό του.

Το Theo Kapilidis Neoplatonic Trio αποτελείται από τον Θόδωρο Καπηλίδη (Theo Kapilidis) στις κιθάρες και τα electronic fx και τους Ελβετούς Florian Egli (άλτο σαξόφωνο, άλτο κλαρινέτο, fx) και Maxim Paratte (τύμπανα, fx)

Όλες οι συνθέσεις είναι του Theo Kapilidis (Suisa)
Ηχογράφηση – Μίξη – Mastering: Maxime Paratte (Utogrund Studio Zürich)

Παραγωγή: Θόδωρος Καπηλίδης

Σχέδιο εξωφύλλου & Layout: Ελένη Κεσαπίδου

Φωτογραφίες: ©ursinagiger

Το άλμπουμ είναι διαθέσιμο σε cd στα ενημερωμένα δισκοπωλεία καθώς και για streaming και download σε i-tunes, Spotify, Google Play, Deezer, Tidal και πολλές άλλες ψηφιακές πλατφόρμες.

Κατά βάθος θα ήθελε να παίζει μουσική, αλλά επειδή αυτό το τρένο χάθηκε, γράφει για αυτή και βέβαια όχι από επάγγελμα αλλά από πάθος. Έπειτα από πολυετή θητεία σε περιοδικά και εφημερίδες κατέληξε στο απάνεμο(;) λιμάνι του toperiodiko.gr…