Urban Rhythms: Μουσική στη Στέγη
Μουσικός Οκτώβρης στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών
Urban Rhythms: Μια νέα στήλη σΤο Περιοδικό που κάνει αναφορά στην μουσική εν γένει και στα όσα συμβαίνουν γύρω από αυτήν, παίρνοντας αφορμή από θέματα της επικαιρότητας στον χώρο του ήχου, απ’ όπου και αν ο ήχος αυτός προέρχεται.
Ευκαιρία, λοιπόν, να γράψουμε για τις εναρκτήριες συναυλίες στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, αρχής γενόμενης από αυτές του Οκτωβρίου.
[hr]
1. Mostly Other People Do the Killing / 09 – 10 Οκτωβρίου, 21:00 Μικρή Σκηνή
[hr]
Όπως, διαβάζουμε, χαρακτηρίζονται σαν μπι- μποπ τρομοκράτες! Παίζουν με την ιστορία της τζαζ διαρκώς, από τις πρώτες εγγραφές έως τις πιο αυτοσχεδιαστικές εκδοχές της. Οι MOPDtK – οι οποίοι είναι εξαιρετικοί μουσικοί- ανακατεύουν φόρμες γραπτής μουσικής με μοντέρνα ακούσματα, λάουντζ εκδοχές, σουίνγκ, και ποστ- μποπ. Παλιά και νέα υλικά αναμιγνύονται δημιουργικά με αποτέλεσμα ο ήχος των Νεοϋορκέζων μουσικών να μην ταιριάζει σε καμιά κατηγορία. Είναι χαρακτηριστικό το άλμπουμ που κυκλοφόρησαν το 2014, με τίτλο “Blue”, μια ιδιότυπη ανασύνθεση του κλασικού, “A Kind Of Blue” του Miles Davis, όπως και το φετινό “Mauch Chunk”, αφιερωμένο στους μουσικούς που τους ενέπνευσαν. Στο οποίο συνυπάρχουν πολλά και διάφορα στιλ σε ένα παιχνίδι πέρα από τις γνωστές συμβάσεις του μέινστριμ. . Όπως λένε εμφατικά και οι ίδιοι: «Παίρνουμε καλές ιδέες και τις εξωθούμε έως τα λογικά τους όρια».
Η σύνθεση:
Moppa Elliott: μπάσο Jon Irabagon: σαξόφωνο Ron Stabinsky: πιάνο Kevin Shea: ντραμς
[hr]
2. Sokratis Sinopoulos Quartet /24 Οκτωβρίου, 20:30 Κεντρική Σκηνή
[hr]
Γνωστός από τις συνεργασίες του με τον Ross Daly, την Ελένη Καραΐνδρου, τη Δόμνα Σαμίου, τον Ara Dinkjian και τον Charles Lloyd -ακούστε το φετινό, απολαυστικό, “Wild Man Dance” του τελευταίου- ο Σωκράτης Σινόπουλος, παίζει πολίτικη λύρα έχοντας μια ευρεία γκάμα μουσικών επιλογών και μελωδιών. Σίγουρα τα ελληνικά ιδιώματα αλλά και η διεθνής αυτοσχεδιαστική εμπειρία τον έφεραν σε ένα τέτοιο επίπεδο ώστε να συνεργαστεί με τον θρυλικό Μάνφρεντ Άϊχερ, ιδρυτή και διευθυντή της ΕCM. Έτσι, ο πρώτος δίσκος για αυτή την σημαντικότατη ετικέτα είναι γεγονός και ονομάζεται , “Eight Winds”. Με σαφείς αναφορές στην ντόπια μουσική παράδοση διατρέχει όλον τον κόσμο μέσα από οκτώ ανέμους. Υπάρχουν, βέβαια, παρτιτούρες, αλλά είναι ο θαυμαστός αυτοσχεδιασμός του κουαρτέτου του Σινόπουλου που απογειώνει τη μουσική. Περιγράφει ο μουσικός: «ασπρόμαυρα μουσικά σκίτσα τα οποία χρωματίζουμε κάθε φορά με ένα διαφορετικό τρόπο. Ο τίτλος του άλμπουμ περιγράφει, τρόπον τινά, τη μουσική μας τεχνοτροπία και αισθητική κατεύθυνση…».
Η σύνθεση:
Σωκράτης Σινόπουλος: πολίτικη λύρα Γιάννης Κυριμκυρίδης: πιάνο Δημήτρης Τσεκούρας: μπάσο Δημήτρης Εμμανουήλ: τύμπανα
Παράλληλη Δράση; Σάββατο 24 Οκτωβρίου : Μετά τη συναυλία, συζήτηση με τον Σωκράτη Σινόπουλο.
[hr]
3. InMute ’15 / 30 Οκτωβρίου – 1 Νοεμβρίου, 21:00Μικρή Σκηνή
[hr]
Τρίτη συνεχή χρονιά για το διεθνές φεστιβάλ InMute, με μουσική που συνοδεύει βωβά φιλμ, παλιά αλλά και νεώτερα. Ένα τριήμερο με αυτοσχεδιασμούς, ζωντανές περφόρμανς με την αλληλοεπίδραση αναλογικού και ψηφιακού ήχου, προγραμματισμένου ή τυχαίου.
Ο πρωτοπόρος Άγγλος κινηματογραφιστής Greg Pope και ο Αμερικάνος πειραματιστής του φιλμ Paul Clipson παρουσιάζουν ζωντανά ταινίες σε φιλμ 16mm που έχουν προετοιμάσει ειδικά για προβολές μαζί με ζωντανή μουσική. Έλληνες καλλιτέχνες παρουσιάζουν τη δική τους προσέγγιση στο θέμα «ήχος και κινούμενη εικόνα», ενώ παράλληλα το φεστιβάλ διατηρεί μια σταθερή αναφορά σε αριστουργήματα της εποχής τού βωβού κινηματογράφου, με προβολές ταινιών όπως το Sunrise (1927) του Γερμανού W.F. Murnau ή το La Coquille et le Clergyman (1928) της Γαλλίδας Germaine Dulac. Κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, τις παραστάσεις θα πλαισιώσουν εργαστήρια, ομιλίες, μια εγκατάσταση και ένα εργαστήριο-παρουσίαση από παιδιά.
[hr]
Ολόκληρο το πρόγραμμα του φεστιβάλ ΕΔΩ.
[hr]
Παράλληλες Δράσεις:
Σάββατο 31 Οκτωβρίου: Ομιλία / παρουσίαση από τον Greg Pope
Κυριακή 1 Νοεμβρίου: Workshop από τον Makino Takashi
Σάββατα 24 και 31 Οκτωβρίου: Εργαστήριο για παιδιά: «Δίνω Φως στον Ήχο» (παρουσίαση εργαστηρίου: Κυριακή 1 Νοεμβρίου)
[hr]
4. ΛΕΞΕΙΣ & ΣΚΕΨΕΙΣ, Chris Watson / 13-14 Oκτωβρίου, Εκτός Στέγης & Μικρή Σκηνή
[hr]
Ένα άκρως ενδιαφέρον διήμερο με τον γνωστό συνθέτη, field recordist και sound artist Chris Watson. Γεννημένος στο Σέφιλντ της Αγγλίας, χρημάτισε στέλεχος των περίφημων Cabaret Voltaire -στα τέλη του ’70 με αρχές τους ’80- που επηρέασαν πολλά από τα μετέπειτα ηλεκτρονικά συγκροτήματα. Με το τέλος των CV ο Watson ασχολήθηκε εκτεταμένα με τις διάφορες ηχογραφήσεις πεδίου, με αποτέλεσμα να γίνει ένας από πιο περιζήτητους τεχνικούς ήχου για την τηλεόραση, τον κινηματογράφο και το ραδιόφωνο. Το 2011 αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας του University of The Arts, στο Λονδίνο.
Έχει συνθέσει τον ήχο για πάρα πολλές εικαστικές εγκαταστάσεις και καλλιτεχνικά πρότζεκτ, σε σημαντικά μουσεία, γκαλερί και δημόσιους χώρους, και είναι τακτικός συνεργάτης της Björk. Με την ευκαιρία της συμμετοχής του στη δράση I/E Eleusis, o Watson θα πραγματοποιήσει ένα εργαστήριο στις 13 Οκτωβρίου, στο οποίο οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν πτυχές της ηχογράφησης πεδίου, του απαραίτητου εξοπλισμού και της συναφούς τεχνικής. Πιο συγκεκριμένα, θα πειραματιστούν με υδρόφωνα, υποβρύχια μικρόφωνα και τεχνικές χωρικού ήχου. Σημαντικό είναι ότι το εργαστήριο θα κλείσει με ένα listening session, στις 14 Οκτωβρίου, προκειμένου οι συμμετέχοντες να μάθουν πώς να αξιολογούν τη δουλειά τους και τις δυνητικές εφαρμογές. Ο καλλιτέχνης θα μιλήσει για τη δουλειά του και για τον τρόπο με τον οποίο συνθέτει, χρησιμοποιώντας ήχους του περιβάλλοντος, ενώ συγχρόνως θα παρουσιάσει αποσπάσματα έργων του.
14 Οκτωβρίου 2015 | listening session | 19:00 – 21:00 | Η συνάντηση είναι δωρεάν και ανοιχτή για το ευρύ κοινό. Η είσοδος στο listening session θα γίνει με δελτία εισόδου και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.