Στήλη: DiscLab
Νέες μουσικές κυκλοφορίες που διαταράσσουν την κοινή ησυχία (Συλλογική Στήλη)

VASSILIKOS | Amazing Grey | Μια διαφορετική απόχρωση του γκρι

| 22/07/2019

Ο Vassilikos έχει την ικανότητα να μας απασχολεί πάντα με θετικό τρόπο. Βέβαια πάρα πολλοί άνθρωποι τον έχουμε συνδέσει με μια από τις όμορφες στιγμές της εγχώριας δισκογραφίας, με εκείνο το flood των Raining Pleasure, το άλμπουμ που έδειξε τι μπορεί να σημαίνει pop υψηλών προδιαγραφών. Γενικά οι προδιαγραφές και το ύψος τους είναι κάτι που ο  Vassilikos  τα πάει καλά. Στη φετινή του επιστροφή, μετά από έξι χρόνια απουσίας μάλιστα, μας παρουσιάζει το πιο προσωπικό album της δισκογραφίας του. Το “Amazing Grey” είναι το τρίτο προσωπικό του album και ταυτόχρονα το πρώτο όπου σε όλα τα κομμάτια έχει γράψει μουσική και στίχους και έχει κάνει την ενορχήστρωση και την παραγωγή.

Ένας δίσκος αντιθέσεων όπου η εσωτερική τάξη αναμετριέται με το χάος, ο φυσικός κόσμος με τον τεχνητό και η ζωή με τη μουσική, αναζητώντας αυτό “το μέρος όπου όλοι είμαστε όμορφοι και έχουμε ό,τι χρειαζόμαστε» (από τους στίχους του κομματιού “Amazing Grey”).

Όπως λέει ο ίδιος ο Vassilikos μιλώντας για το “Amazing Grey”: «‘’Ο κάθε στίχος και η κάθε φράση αυτού του δίσκου αποτελούν μέρος των σκέψεων που με απασχολούσαν για χρόνια, αλλά ποτέ πριν δεν τις είχα μοιραστεί με κάποιον. Μερικές είναι σκοτεινές, άλλες θετικές και χαρούμενες. Η αναζήτηση της αυτοϊασης με βοήθησε να ντύσω την σκοτεινή μου διάθεση με ανυψωτικούς ήχους. Το γκρίζο μπορεί να είναι καταπληκτικό».

Το γκρι γενικά θεωρείται ένα βαρετό, ένα «άχρωμο» χρώμα. Το  “Amazing Grey” έρχεται να αναιρέσει αυτά τα στερεότυπα. Είναι ένα pop album, αλλά με αρκετά σκοτεινά υποστρώματα και σημεία, όπως το ψυχεδελικό “Venus in an ambulance”, ίσως το πιο τραγικά τρυφερό ερωτικό τραγούδι που έχει ακουστεί τα τελευταία χρόνια από την εγχώρια ποπ-ροκ σκηνή, με φωτεινά mid ή up tempo κομμάτια σαν και αυτά που παρήγαγε η brit pop στις δημιουργικές της στιγμές, φωτεινά και γλυκά αλλά όχι γλυκανάλατα αλλά αιχμηρά, όπως το “The opposite of love” ή το “You wouldn’t’t last a day in my head”, με «εσωτερικές», αλλά ταυτόχρονα ανοικτές στην οικειοποίηση από τον ακροατή, μπαλάντες όπως το “Blue”, με  βιωματικούς στίχους, με ηλεκτρονικούς κυρίως ήχους, αλλά χωρίς να λείπουν τα βασικά φυσικά όργανα (κιθάρα, μπάσο, ντραμς) και οι ακουστικές μελωδίες που αποτυπώνονται έντονα στο άλμπουμ.

Το “Amazing Grey” σου αφήνει μια αισιόδοξη αλλά όχι χαζοχαρούμενη αίσθηση, είναι ένα ευχάριστα προβληματισμένο άλμπουμ που ακούγεται αβίαστα και σε πλουτίζει με τη μελωδική του διάσταση. Μια διαφορετική απόχρωση του «γκρίζου».

Κυκλοφορεί σε μαύρο και γκρι βινύλιο, cd και digital album στις 5 Απριλίου από την Inner Ear.

 

https://www.facebook.com/VASSILIKOS/

 

Κατά βάθος θα ήθελε να παίζει μουσική, αλλά επειδή αυτό το τρένο χάθηκε, γράφει για αυτή και βέβαια όχι από επάγγελμα αλλά από πάθος. Έπειτα από πολυετή θητεία σε περιοδικά και εφημερίδες κατέληξε στο απάνεμο(;) λιμάνι του toperiodiko.gr…